fbpx
spot_img

Košarka: Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

U sredu 31. avgusta startovale su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo širom Starog kontinenta. Evropsko prvenstvo će se održati sledeće godine u čak četiri države (Finska, Rumunija, Izrael i Turska). Plasman na šampionat je izborilo 13 reprezentacija, među kojima se nalaze i Srbija i Hrvatska. Za preostalih 11 mesta konkuriše 27 reprezentacija, koje su podeljene u sedam grupa. Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće pobednici grupa, kao i četiri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Nekoliko trenera sa naših prostora se bori za mesta na Evropskom prvenstvu. Bogdan Tanjević predvodi Crnu Goru, Igor Kokoškov je trener Slovenaca, na klupi Mađarske sedi Stojan Ivković, Dragan Raca je selektor Makedonije, dok je Petar Aleksić selektor Švajcarske. Prvi mečevi su uglavnom doneli ubedljive pobede favorita i jako nezanimljive mečeve, treba istaći da je svoj prvi meč u kvalifikacijama igralo i tkz. Kosovo. I pored silnih pojačanja i nekoliko Amerikanaca tkz. Kosovo nije moglo da se suprostavi razigranim Slovencima. Od starta meča Slovenija je diktirala ritam, već na poluvremenu je imala visoku prednost od 64:31, a sjajnu partiju je pružio Goran Dragić koji je utakmicu završio sa 22 postignuta poena. Drugo kolo je na programu 3. septembra.

Rezultati prvog kola:

Belgija – Kipar 65:46

Island – Švajcarska 88:72

Nemačka – Danska 101:74

Holandija – Austrija 72:77

Rusija – BiH 83:54

Estonija – Belorusija 81:62

Poljska – Portugalija 83:57

Slovenija – Kosovo 106:66

Ukrajina – Bugarska 79:69

Gruzija – Albanija 86:47

Crna Gora – Slovačka 97:65

Mađarska – Velika Britanija 96:77

Makedonija – Luksemburg 92:83

blic.rs
blic.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

A GRUPA:

Belgija, Island, Švajcarska i Kipar.

B GRUPA:

Nemačka, Holandija, Austrija i Danska.

C GRUPA:

Rusija, BiH i Švedska.

D GRUPA:

Poljska, Estonija, Belorusija i Portugalija

E GRUPA:

Slovenija, Ukrajina, Bugarska i Kosovo.

F GRUPA:

Gruzija, Crna Gora, Slovačka i Albanija.

G GRUPA:

Makedonija, Mađarska, Velika Britanija i Luksemburg.

 

Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...