fbpx
spot_img

Једва чекам да кренем – Горан Николић маратонац

start

„Дошао је тај дан, најлепше свитање у мом животу. Ту су моји пријатељи, енергија, сиенергија“, рекао је маратонац Горан Николић, непосредно пред старт свог првог од 55. маратона за Гиниса.

Јутрос је устао у 4 сата и прво бирао најудобнији од седам пари патика који је припремио за овај подухват. Оран за подухват и расположен да обелодани своје тајне у свлачионици нам је открио:

 

О чему ћеш размишљати док трчиш?

-Медитираћу у себи и размишљати о најлепшим стварима на свету! Певаћу у себи најлепше песме, уживати у Шумадијским пејзажима данас до Тополе.

Прави циљ пројекта?

-Моје трчање треба да скрене пању друштва на финансирање колективних параолимпијских спортова. Колективни параолимпијски спортови су скупа играчка и за богатије земље од наше. Наших параолимпијаца у колективним спортовима већ дуго нема на Олимпијадама.

 

Пажњу скрећеш личним примером?

-Маратон је најекстремнија и најзахтевнија олимпијска дисциплина. Трчање је део моје менталне хигијене и медитације, одмор од посла и осталих обавеза. Ако покажем да спортисти са инвалидитетом могу равноправно, или више од људи који немају инвалидитет, јавност неће остати равнодушна. Циљ су колица за кошарку, одбојку, опрема за голбал.

Јутос је вага показала 70 килограма?

-Да, висок сам 175 сентиметра, не планирам да ослабим. Бићу под назором искусних стручњака. Када сам трчао десет маратона „Крагујевац – Мостар” добио сам један килограм.

Искра је?

Желим да овај предивни објекат, бисер Србије и региона током целе године буде испуњен параолимпијцима. Када су се искупили људи да изграде „Искру”, дошао сам на идеју да своје занесењаштво и велику љубав поделим са јавношћу. То није лако , велики је изазов стати пред камере и изјавити „ја ћу истрчати 55 маратона”. Знам, мишићи ће издржати, бојим се за зглобове и тетиве! Да ми стало до награде Гинсове куће ја бих подухват радио у тајности и ако не успем не бих се обрукао у јавности. „Једва чекам да кренем”!

На подухват је стартотовао у 6 часова и шест минута. Услов за уважавање Гинсовог рекорда је да маратонску стазу од 42, 250 километара претрчи за шест сати свих 55 пута.

Nikolic goran

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.