fbpx
spot_img

Kragujevac Komik Kon 2018 /31.8 – 2.9/

…International comic conference Kragujevac Comic Con!

Dobrodošli na Međunarodnu strip konferenciju „Kragujevac, godine osme“

Osmi po redu Kragujevački Komikon održava se u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić i Domu omladine od petka 31. avgusta do nedelјe 2. septembra 2018. godine.

Međunarodna strip konferencija „Kragujevac, godine osme“ će se održati u terminu od petka 31. avgusta do nedelјe 2. septembra u Kragujevcu u prostorijama Narodne biblioteke Vuk Karadžić (petak 17.00-20.00) i Doma omladine (subota 11.00-21.00 i nedelјa 10.00-12.05) uz prisustvo velikog broja autora, izdavača i lјubitelјa stripa.

Pokrovitelј ovogodišnje manifestacije neformalnog naziva Kragujevac Komik Kon je Italijanski institut za kulturu iz Beograda, uz sponzore kompanije Emisia, Spoter Sova i Smelo studio.

Otvaranje je zakazano za petak u 17 časova, a Kragujevčani će imati čast da sretnu sjajne strip umetnike, kao što su Želјko Pahek, Bob Živković, Vladimir Vesović, Dragan Lazarević, Aleksa Gajić, Iztok Sitar, Zoran Stefanović, Sabahudin Muranović, Uroš Begović, Stefan Katanić, Milivoje Lija Obrenović, Siniša Banović…

Posebna pažnja je posvećena italijanskom stripu koji će biti zastuplјen sa čak pet predstavnika iz Italije. To su Serđo Đerasi, Andrea Kavalero, Mario Milano, Paskvale Delvekio i Emanuele Bačineli.

Programske celine: Deveta sednica Udruženja stripskih umetnika Srbije, rasprava o postignućima Grupacije industrije stripa  pri Privrednoj komori Srbije, osnivačka skupština zajednice strip festivala, fanovsko obeležavanje jubileja 80 godina Supermena, 70 godina Teksa Vilera i 40 godina Garfilda kroz tribine, uličnu umetnost i konkurse na najbolјe ilustracije, tribina „Moj strip je moćniji od tvog“, dan besplatnih stripova (nedelјa 11.00), čine kragujevačku konferenciju stripa najsveobuhvatnijom manifestacijom u centralnom delu Srbije i poželјnom destinacijom za poklonike stripa širom regiona.

Program i satnica:

         Petak 31. oktobar
Narodna biblioteka Vuk Karadžić, Kragujevac (Zorana Đinđića 10)
17.00 – 20.00 Izložbeno prodajna berza stripa
18.00 – 19.00 crtanje za posetioce
17.30 – Svečano otvaranje
17.50 – dodela diploma polaznicima škole stripa u okviru projekta „Leto u gradu“
18.00 – predstavlјanje kragujevačkih autora – Milivoje Obrenović Lija
18.30 – najava knjige „Ispovest crne kutije“, autora Vojislav Vukomanovića u izdanju Sveta stripa
19.00 – Predstavlјanje gostiju iz Italije – Andera Kavaleto, Serđo Đerasi, Mario Milano, Paskvale Delvekio, Emanuele Bačineli.

        Subota 1. septembar
Dom omladine Kragujevac (Branka Radičevića 1)
11.00 – 20.00 Izložbeno prodajna berza stripa
16.00 – 18.00 crtanje za posetioce
        Službeni program za članove po pozivu:
        11.00–13.00 Godišnja sednica Udruženja stripskih umetnika Srbije – uz učešće stripskih autora iz Srbije;
* rasprava o postignućima Grupacije industrije stripa  pri Privrednoj komori Srbije;
* osnivačka skupština zajednice stripskih festivala
Otvoreni program
16.00 Predstavlјanje dela domaćih autora – Beskonačni intinerer kroz svet strip albuma, Vladimir Topolovački
16.30 Predstavlјanje dela domaćih autora – „Juče, Danas, Sutra“ i „Hajduci“, Sabahudin Muranović Muran
17.00 Predstavlјanje izdavača
18.00 Tribina: „Moj strip je moćniji od tvog“ – moderator Vlada Paunović, diskutanti Aleksandar Nešić, Nikola Dragomirović, Vladimir Milošević i Vladimir Marković.
19.00 Tribina: „Italijanski strip u Srbiji“ – gosti Andrea Kavaleto, Serđo Đerasi, Mario Milano, Paskvale Delvekio, Emanuele Bačineli

        Nedelјa 2. septembar
Dom omladine Kragujevac (Branka Radičevića 1)
10.00 – 12.00 Izložbeno prodajna berza stripa
11.00 Akcija: „Dan besplatnih stripova“ – Kragujevac Komik Kon poklanja stripove
11.30 Žiriranje radova: konkurs za strip Kragujevački Pobednik, konkurs za najbolјu ilustraciju Supermena, konkurs za najbolјu ilustraciju Teksa Vilera, konkurs za najbolјu ilustraciju Garfilda.
12.00 Proglašenje pobednika na raspisanim konkursima i zatvaranje festivala

Svi događaji u okviru Međunarodne strip-konferencije su besplatni.

O festivalu
Od svog osnivanja Kragujevac Comic Con
• nastoji da bude klјučna tačka susreta domaćih i stranih umetnika za kritičko razmatranje strip-kulture u savremenim društvenim i medijskim okolnostima na lokalnom, regionalnom i međunarodnom planu te da dvosmerno povezuje različite kulturne scene.
• radi na afirmaciji i promociji savremenih stripskih umetničkih formi i izraza i unapređuje razumevanja ideja i jezika savremene stripske umetnosti, daje podršku inovativnim i eksperimentalnim projektima u stripu.
• interakcijom sa drugim stvaralačkim disciplinama, muzikom, filmom i književnošću, uz naročito obraćanje pažnje na širi socijalni kontekst, čini poželјno mesto javnog društvenog dijaloga mladih.
• kroz otvorenost i komunikativnost projekta sa publikom, privlačenje tkz. ne-publike i njeno aktivno učešće u projektu kroz radionice stripa i ilustracije, diskusije, susrete sa autorima, revije kostima (Cosplay) i street-art oslikavanju prostora daje doprinos decentralizaciji strip-kulture i povezivanju institucionalne i vaninstitucionalne kulture.

Izvor: USUS

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.