fbpx
spot_img

Kragujevčanke dobitnice prestižne titule „Najbolji nastavnik EX YU“

Prepoznajući da su problemi u sistemu obrazovanja u regionu veoma slični, dve najuspešnije učiteljice, Vesela Bogdanović iz Makedonije i Željana Radojičić – Lukić iz Srbije, osnovale su u oktobru 2018. Asocijaciju najboljih nastavnika bivše Jugoslavije.

Primarni cilj Asocijacije je da okupi najuspešnije, najkreativnije i najposvećenije vaspitače, učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola sa prostora bivše Jugoslavije i pruži im podršku da svojim delovanjem utiču na podizanje kvaliteta obrazovanja u svojim zemljama.
Kriterijumi za prijem u Asocijaciju su bili vrlo zahtevni o čemu svedoči činjenica da je na Prvoj konferenciji u Skoplju (1 – 3. 3. 2019) dodeljeno 65 titula Najbolji nastavnik ex YU, a na Drugoj, održanoj u Budvi (30.5 – 1.6. 2019), ovo prestižno priznanje je dobio 71 vaspitač, učitelj i nastavnik iz regiona.

Jedna od dobitnica titule Najbolji nastavnik ex YU je i učiteljica Snežana Žana Đorđević, Kragujevčanka koja je veliki deo svog radnog veka provela u kragujevačkim školama, a sada živi i radi u Beogradu. Tokom svoje profesionalne karijere stekla je brojna zvanja i nagrade. Autor je digitalnih udžbenika, elektronskog seminara, a u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle je autor i dela međunarodne izložbe koja je do sada gostovala u Kini, Japanu i na Kipru. Bila je konsultant i Svetske organizacije za prirodu. Dobitnik je treće republičke nagrade za Digitalni čas i nacionalne oznake kvaliteta za projekat na eTwinning portalu. Edukator je i predavač na domaćim i međunarodnim skupovima i konferencijama. Sa svojim učenicima učestvuje u nacionalnim i evropskim projektima na kojima su dobili i vredna priznanja među kojima je i treća nagrada na Festivalu nauke.


Još jedna Kragujevčanka je dobila prestižnu titulu Najbolji nastavnik ex YU. To je Zorica Mihajlović, profesor srpskog jezika i književnosti, nosilac plakete ,,Šešir profesora Koste Vujića“ po izbru učenka; dobitnik druge nagrade na konkursu ,,Dajem glas za ugledni čas“ . Autor je knjige dramskih tekstova ,,Na dečjim krilima“ i priručnika ,,Spremimo se za završmi ispit“. Pisac je priča za decu i odrasle, objavljenih u raznim antologijama, zbirkama, časopisima. Autor je teksta «Čudna šuma», kojim je ostvarila ideju da zamene uloge i da nstavnici izvode predstavu za decu. Realizatpr je mnogobrojnih oglednih časova. Od 2012.godine je aktivna članica Kola srpskih sestara. U kragujevačkom teatru je izvedena njena predstav «Svetosavlje preko Soluna». U Moskvi je kao gost-pisac, na međunarodnom dečjem pozorišnom festivalu „Puškinovo proeće“, predstavila svoje dečje dramsko stvaralaštvo. Sarađuje sa mnogobrojnim udruženjima iz sfere kulturnog i javnog delovanja.

Među dobitnicima titule je i Jasmina Micić, profesor matematike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, koja je dobitnik nagrade za najbolju metodičku inovaciju za 2018. Svoje učenike je pratila u radu na nacionalnim, (M_ART, Most matematike) i međunarodnim obrazovnim projektima (Exploding Dots, Math Coaching, Pi Day, Famous Female MathematiciansII). Za rad na eTwinning projektu Math Coaching, dodeljeno joj je priznanje nacionalne i evropske oznake kvaliteta. Autor je više radova objavljenih na konferencijama primene IKT-a u nastavi i obrazovnog bloga Matema momenti, kao i obrazovnih vebinara “Matematika, svuda oko nas” i “Euklidov algoritam” i video materijala “Hornerova šema”. Voditelj je više obrazovnih radionica manifestacije Maj, mesec matematike. Učestvuje u obrazovnom projektu “Program obuke nastavnika za realizaciju nastave orijentisane ka ishodima učenja”, u saradnji sa kolegom Aleksandrom Ivanovićem, Školske uprave Kragujevac.

Biljana Vulović, je učiteljica koja već 23 godine radi u nepodeljenim školama i kombinovanim odeljenjima. Ona je savetnik – spoljni saradnik Ministarstva prosvete Republike Srbije i samostalni pedagoški savetnik. Osnivač je i predsednik Udruženja gružanskih učitelja i organizator Stručnog skupa „Pokrenimo se“ i „Povezujmo se“. Autor je dva akreditovana seminara, 27 radova prezentovanih na domaćim i međunarodnim skupovima i 26 publikovanih radova.

Sledeća konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije održaće se u oktobru 2019. u Srbiji. Tada će biti dodeljena priznanja novoj generaciji najboljih nastavnika u regionu.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.