fbpx
spot_img

Kraljevski par na proslavi 70. rođendana Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa od Velsa

Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina sinoć su prisustvovali proslavi 70. rođendana Njegovog Kraljevskog Visočanstva Princa od Velsa u Bakingemskoj palati. Poziv na proslavu stigao je od Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete II i Vojvode od Edinburga.

Kraljevska porodica Srbije ima više porodičnih veza sa britanskom kraljevskom porodicom, kako preko porodice kraljice Elizabete II, Vindzora, tako i preko njenog supruga Vojvode od Edinburga. Srodstvo između srpske i britanske kraljevske porodice započelo je brakom Kralja Aleksandra I i rumunske princeze Marije, posle Prvog svetskog rata. Buduća Kraljica Marija bila je praunuka Kraljice Viktorije. Prestolonaslednik Aleksandar takođe je povezan sa Kraljičinim suprugom, vojvodom od Edinburga, preko svoje majke, Kraljice Aleksandre, koja je bila kćerka grčkog Kralja Aleksandra, ujaka vojvode od Edinburga.

Njeno Veličanstvo Kraljica Elizabeta II (majka Princa od Velsa) je kuma Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra, zajedno sa njenim ocem, Kraljem Džordžom VI. Kum na krštenju Prestolonaslednikovog oca, Njegovog Veličanstva Kralja Petra II, bio je kralj Džordž V, a kraljevski izaslanik na krštenju u Beogradu bio je budući britanski kralj Džordž VI (otac kraljice Elizabete i deda Princa od Velsa). Baka Prestolonaslednika Aleksandra, Njeno Veličanstvo Kraljica Marija, bila je praunuka Njenog Veličanstva Kraljice Viktorije. Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princ od Velsa takođe su zajedno pohađali školu Gordonstoun u Škotskoj.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.