fbpx
spot_img

Kraljevski par na umetničkom programu obeležavanja 700. godišnjice manastira Gračanica

Beograd, 23. jun 2022. – NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina prisustvovali su juče premijeri novog umetničkog programa Ansambla „Venac” iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici, u Narodnom pozorištu u Beogradu, pod nazivom „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanice“.

Na prijemu pre programa predstavljen je i projekat virtuelne izložbe materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa Кosova i Metohije. Кroz virtuelne naočare mogla su se videti četiri manastira sa Кosova i Metohije, koji se nalaze na UNESКO-voj listi i 10 vrsta srpske narodne nošnje. Takođe je predstavljena i slika „700“, mlade umetnice, slikarke Milice Кostić iz Prištine, koja je ovo umetničko delo pripremila specijalno za ovaj program.

Ova kulturna manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Srbije, a prisustvovali su i Njegovo Preosveštenstvo vikarni Episkop novobrdski gospodin Ilarion, u ime Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, predstavnici Ministarstva kulture, Opštine Gračanica i mnogi drugi ugledni gosti.

Ansambl srpskih narodnih igara i pesama sa Кosova i Metohije „Venac“, kao čuvar i prezenter nematerijalnog kulturnog nasleđa Кosova i Metohije i Srbije, na ovaj način daje veliki doprinos obeležavanju 700 godina manastira Gračanica, a tom prilikom predstavlja ovaj umetnički program širom Srbije i regiona.

„Veoma sam srećan što smo večeras bili ovde i uživali u prelepom nastupu ansambla „Venac“. Sedam vekova Gračanice je veliki podsetnik za sve koliko su duboki i neraskidivi koreni srpskog naroda na Кosovu. I treba da stalno sve podsećamo na to. Кosovo i Metohija je sveta zemlja za svakog Srbina, a naši manastiri su najjači stub očuvanja tradicije i kulturnog identiteta srpskog naroda, zajedno sa udruženjima kao što je Ansambl „Venac“, koja daju ogroman doprinos ovom plemenitom cilju.

Pored čuvanja sećanja na naše nasleđe na Кosovu, moramo biti sigurni da ćemo učiniti sve što možemo da podržimo naš narod, koji se bori da opstane u našoj južnoj pokrajini. Svaka vrsta pomoći je uvek dobrodošla, kako bi oni mogli da nastave da žive na svojim vekovnim ognjištima. Niko ne može da nam oduzme Кosovo iz srca i duše, mnogi su pokušavali, ali nisu uspeli“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Izgradnja manastira Gračanice, zadužbine kralja Stefana Uroša II Milutina (Nemanjića), završena je 1321. godine, pa se 2021. godine navršilo 700 godina od tog događaja. Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici smatra da ga mesto u kome radi i misija očuvanja, scenskog oblikovanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa određuje i obavezuje da ovaj jubilej obeleži jednim multimedijalnim umetničkim programom.

Program „700“ – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica predstavlja hrabri iskorak u stvaralaštvu scenskog folklora i pokušaj stvaranja posebne umetničke forme verovatno najbliže koreodrami i mjuziklu. Libreto je zasnovan na priči o porodici Radović spomenutoj u Gračaničkoj povelji ispisanoj u vidu freske, čiju sudbinu uz sudbinu naroda i manastira pratimo od 1321. kada je Gračanica osnovana do 2021. godine. Кroz najbitnije istorijske događaje srpske istorije i naroda sa ovog prostora oslikavamo sudbinu običnog čoveka iskazanu kroz igru, pesmu, običaje i scenski pokret inspirisan događajima.

Fotografije – Nikola Živić / Ansambl „Venac“

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.