fbpx
spot_img

Kros RTS-a „Kroz Srbiju“ – najveće kros takmičenje na svetu

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović iz studija RTS-a označila je početak najvećeg i najmasovnijeg kros takmičenja na svetu, 34. po redu RTS-ovom krosa „Kroz Srbiju“.

Kros RTS-a osnovan je pre 34 godine. Od jednodnevnog međunarodnog takmičenja održavanog 17 godina u Sremskoj Mitrovici, izrastao je u celogodišnju sportsku i obrazovno-umetničku manifestaciju.

„Svaka fizička aktivnost koja ima masovni karakter, koja je usmerena sa ciljem da dete pre svega ispolji potrebu da se druži, da neguje zajedništvo u sportskim aktivnostima, da neguje potrebu za kompeticiju i kompetenciju, drugarstvo, ideje da je fizička aktivnost, ne samo deo zdravlja, nego i lepog života – to nije samo moja asocijacija, nego i najvećeg broja roditelja, nastavnika, vaspitača i svima onima koji podržavaju aktivnost RTS-a. U ime obrazovnog sistema svima zahvaljujem, navela je Slavica Đukić Dejanović.

Na programu su dve trke za predškolce, 16 za osnovce i osam za srednjoškolce. Takmičarske staze su širom Srbije, uglavnom u dvorištima vrtića i škola. Takmiče se deca i mladi koji to žele i nisu oslobođeni nastave fizičkog vaspitanja. Očekuje se da će kroz cilj proći više od 400.000 takmičara.

Uz Kros RTS-a „Kroz Srbiju“, odvija se i Kros RTS-a „U dijaspori“. Do kraja juna održavaće se trke širom sveta, a u njima će učestvovati uglavnom đaci dopunskih škola na srpskom jeziku.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 15.00 sati, a konačni u utorak 21. maja.

Za najuspešnije takmičenje obezbeđene su brojne nagrade i trofeji, kao i diplome osnivača Krosa RTS-a – Radio Beograda, koji ove godine slavi 100. rođendan.

Do sada je kroz cilj prošlo oko devet miliona predškolaca, đaka i aktivnih takmičara.

Kraj septembra i oktobar je rezervisan za Kros seriju RTS-a, kada će sa predškolcima i đacima trčati i članovi atletskih klubova iz zemlje i inostranstva.

Od 21. do 29. juna za decu iz Srpskih dopunskih škola organizuje se i sportsko-edukativni kamp „Kraljevo 2024“.

Do kraja godine održavaju se i obrazovni i umetnički sadržaji Krosa RTS-a: Umrežena Srbija, Identitetska veza, StripFest, FilmFest, Festival ilustarcije i crteža i Sabor sportske karikature i fotografije.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.