fbpx

КУЛТУРНО ПРИБЛИЖАВАЊЕ КРАГУЈЕВЦА И КИНЕ

000_3340

                                Документи о уводу у лудило Другог светског рата

 Крагујевачки музеј „21. октобар” успоставио је контакт и започео  сарадњу са панданом, Државним музејом геноцида из Кине. Музеј се налази у граду Нанђингу и бави се једним злочином као и наш музеј у Крагујевцу. Близу 300 000 људи страдало је 1937. године у време Јапанско-кинеског рата. Тачније, први велики злочин у Другом светском рату запамћен је као увод у лудило и по масовним силовањима.

 “Нањинг или Јужна престоница је једна од четири престонице  и културна претоница Кине. Сарадња је успостављена разменом мејлова и као одраз воље да сарадњу продубимо ми смо њима послали пакет књига са издањима Спомен парка Крагујевачки октобар. Одмах су нам узвратили пославши нам 13 књига и 2 публикације на кинеском и енглеском језику. Из њих смо увидели на који начин они третирају тај злочин у визуелном и наративном смислу. Пре неколико месеци код нас је дошла делегација из Пекинга: новинара, кустос Музеја из Нањинга али и Тијен Зен координатор невладине организације између наша два народа. Господин Зенг је понудио да проширимо сарадњу као градови страдалници и зато што имамо сличне музеје. Договорили смо поља сарадње, између осталог и расправу о вредностима мира, како долази до оваквих злочина у рату и коренима зла! Размена публикација је нека врста нашег универзалног језика који користимо у визуелацији приче о злочину. У току идуће године очекујемо да ћемо озваничити ову сарадњу потписивањем Протокола јер већ постојеи културна сарадњанашега града и Кине и ми постајемо место на којем на неки начин Кина инвестира”, рекао нам је Марко Терзић, кустос и историчар Музеја 21. октобар.

 Интерсантно је напоменути да књига која се  бави интернационалним ратним масакрима помиње и злочин у Крагујевцу из 1941. године где стоји да је стрељано 5 000 становника Крагујевца. Књига преживелих људи из тог доба илустрована је фотографијама и илустрацијама најпознатијих уметника Кине. Књига споменика у њиховом комплексу који се налази унутар града илустрован је само цртежима.

000_3337

Илустрације нај познатијих уметника Кине
Илустрације најпознатијих уметника Кине

 

Књига преживелих људи из тог доба
Књига преживелих људи из тог доба

 

Књига која се бави интернационалним ратним масакрима
Књига која се бави интернационалним ратним масакрима

 

Помиње и злочин у Креагујевцу из 41. године.
Помиње и злочин у Крагујевцу из 1941. године.

000_3346

Спомен парк у Креагујевцу
Спомен парк у Крагујевцу

Prethodni tekstDnevna doza aforizma
Sledeći tekstBorota i Spase
Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.