fbpx
spot_img

Let “Aurore“ do svetskih visina – novi uspeh studenata Mašinskog fakulteta

Studenti Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji rade na projektu „Aurora“, osvojili su prvo mesto u prvoj rundi međunarodnog studentskog takmičenja Airbus Sloshing Rocket 2019, za idejno rešenje letelice sa rezervoarom kojim se minimizira sloshing efekat (bućkanje), saopštio je danas Mašinski fakultet.

 

Foto: Mašinski fakultet Beograd

Ovo rešenje proglašeno je najboljim u konkurenciji 50 timova iz celog sveta. To je studentima Mašinskog fakulteta Dušanu Babiću, Lazaru Popoviću, Radovanu Đuroviću, Đorđu Trampu i Nikoli Popoviću, koji rade na projektu „Aurora“, otvorilo put u Patras, u Grčkoj, gde se u julu održava druga runda ovog takmičenja.

Na takmičenju u julu, kako se dodaje, ocenjivaće se tehničko rešenje, odnosno konstrukcija, dolet i vreme leta, kao i cena i način izrade letelice.

Organizatori takmičenja su Airbus i Euroavia – Evropsko udruženje studentskih timova koje se bave projektovanjem i izradom letelica. „Aurora“ je jedan od projekata koji se realizuje u okviru Beoavie – tima koji okuplja studente Mašinskog i još tri fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Reč je o autonomnoj letelici sa pogonom na vodu i sastavljena je od tela rakete i krila, što omogućava veliki dolet uz minimalnu snagu propulzije (pogonske sile). Dužina letelice je metar i po, širina, odnosno razmak krila 2,25 metara i ograničena je težinom na pet kilograma.

Na njoj se nalaze dva odvojena rezerovara – jedan za propulziju, a drugi za teret, odnosno sloshing . Prema tehničkim zahtevima takmičenja, u rezervoaru za sloshing, odnos vode i vazduha mora da bude pola-pola i on ne sme da bude pod pritiskom.

S druge strane, maksimalna količina vode u rezervoaru za propulziju, mora biti ista ili manja od količine vode u rezervoaru za teret.

Glavni zadatak našeg tima bio je da letelicu, posle vertikalnog lansiranja i njenog prelaza u bezpogonski horizontalni let, što više stabilizuju, kako bi imala što veći dolet i bezbedno sletela.

Letelica se izrađuje na samom takmičenju. Učesnici imaju tri dana da je sklope i stave u funkciju. Lansira se tri puta uzastopce u razmaku od pet minuta. Aurora je projektovana da bude modularna, odnosno lako sklopiva i rasklopiva, čime je naš tim odgovorio na još jedan od zahteva organizatora.

Izvor: novosti.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.