fbpx
spot_img

Nenad „panonski torpedo“

Vlasnik tri svetska rekorda u ronjenju na dah i indeksa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, sa trenutnim prosekom ocena „devet“, Nenad Pavković (20) jedan je od promovisanih studenata Novosadskog univerziteta, koga akademska zajednica u Novom Sadu ističe među najuspešnijima.

 

Foto: Večernje novosti

Rođeni Subotičanin, koje se lane preselio u Novi Sad na studije, pod nadzorom trenera Branka Petrovića, u okviru zajedničkog projekta „panonski torpedo“, na jezeru u Bačkoj Topoli postavio je „domaći zadatak“ takmičarima u ronjenju na dah u „otvorenim vodama“. Jer, u disciplini „dinamička apnea“ preronio je 112 metara bez peraja, zatim 105 metara sa monoperajima i 96 metara sa biperajima. Takođe, na Svetskom prvenstvu u italijanskom gradu Linjano, postavio je i novi državni rekord preronivši bez peraja u jednom cugu tri puta olimpijski bazen (156.66 metara).

 

– Priznanje fakulteta mi mnogo znači jer moj sport nije baš poznat u Srbiji – kaže Pavković. – Međutim, ronjenje na dah je izuzetno težak sport, potrebna je najpre mentalna snaga i smirenost, i kao u većini sportova, mnogo treninga i odricanja…

 

Sama pomisao na to da se takmičim protiv nečega što nije prirodno, da ne dišem, jeste i najveći izazov.

 

Pavković ističe da je njegov otac Milan, inače instruktor za ronjenje sa bocom u Subotici, odigrao presudnu ulogu da se posveti ovoj neobičnoj disciplini.

 

– Još kao dečak sam ronio uz oca sa bocom. Jedinstven osećaj se probudio kada sam zadržavajući dah iz mora izvadio školjku. Tada je proradio adrenalin – veli Nenad.

 

Studije

Nenad Pavković je ove jeseni upisao drugu godinu studija i počeo sa treninzima u novosadskim klubovima „Danubius spasilac“ i „Šip“.

 

– Svakodnevno treniram, a to podrazumeva plivanje, trčanje, teretanu, zatim statičke vežbe, držanje daha… Radni dan mi je ispunjen, a jedino je nedelja dan za odmor – dodaje Pavković.

Izvor: novosti.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.