fbpx
spot_img

Manje igračaka čini decu srećnijom

Da, konačno se približava taj trenutak! Vreme je da izvadite svoj dobro skriven kostim Deda Mraza, sa njega obrišete prašinu, prepustite se prazničnoj groznici i krenete u misiju pronalaženja igračaka. Ukrasni papiri i mašne, sati i dani provedeni među robotima, plišanim medama, lutkama  i autićima, i taj pogled pun razumevanja koji samo na kratko razmenjujete sa drugim roditeljima dok se zajedno probijate kroz rafove i pokušavate da pronađete baš one igračke koje će vaše dete učiniti najsrećnijim – ponovo su tu. Ipak, da li ste se nekada zapitali koliko zapravo sve te igračke čine vašu decu srećnom ?

Vreme praznika zaista u sebi nosi neku magiju, kako za odrasle tako i za decu. Porodična okupljanja, smeh, toplina doma u kojem se prisećate svih uspomena i pravite planove za godinu koja dolazi. To je vreme kada je parola ,,više je bolje” nesumnjivo na snazi. Više hrane, više prijatelja, više ljubavi i naročito više igračaka. Od njih glava sigurno ne boli. Na kraju krajeva, one su oduvek bile sinonim za dečiju sreću.

Ipak, prema istraživanju sprovedenom 2018. godine na Univerzitetu Toledo u Ohaju, to baš i nije tačno. Naime, ovo istraživanje utvrdilo je da što manje igračaka deca imaju ona su srećnija i više vremena provode igrajući se.

Ispitujući 36 mališana uzrasta do 3 godine, istraživači su utvrdili da veliki broj igračaka zapravo negativno utiče na kvalitet dečije igre. Do ovih zaključaka došli su tako što su mališane podelili u dve grupe i svakoj dali različiti broj igračaka. Prva grupa dobila je samo četiri, dok je druga grupa dobila  čak 16 igračaka. Kada su se mališani igrali sa samo 4 igračke, proveli su duplo više vremena igrajući se sa svakom igračkom, iste igračke upotrebljavali su na različite načine, međusobno su ih delili i bili su mnogo više fokusirani da istražuju i budu kreativni. Druga grupa dece, bila je nezainteresovana za igru i prelazila je sa igračke na igračku bez mnogo interakcije.

Igračke su oduvek bile sinonim za dečiju sreću.

Igračke su oduvek bile sinonim za dečiju sreću.

Zašto se to desilo ?

Neosporno je da je igra najvažniji segment za razvoj svakog deteta. Kroz igru deca uče da tumače svet oko sebe. Ona podstiče njihov kognitivni i emocionalni razvoj, kao i razvoj socijanih i fizičkih veština. Tokom igre deca najviše razvijaju kreativnost, maštu, inicijativu i uče da se prilagode. Upravo zato igračke su važan i neizostavan deo odrastanja dece.

Uprkos tome, sigurno ste bar jednom čuli roditelje kako kažu ,,moja deca imaju toliko igračaka, a uopšte se ne igraju sa njima”. A verovatno to i sami ponekad izgovarate. Zašto se dešava da se deca često dosađuju u kući punoj igračakaZbog čega ono prvobitno oduševljenje i sjaj u očima kada ispod jelke vide baš one igračke koje su želeli tako brzo nestane ?

Igračke su važan i neizostavan deo odrastanja dece.

Igračke su važan i neizostavan deo odrastanja dece.

Naučnici tvrde da odgovor na ovo pitanje leži upravo u broju igračaka.

Naime, u toku prvih nekoliko godina života deca aktivno razvijaju, ali još uvek nisu u stanju da uspostave kontrolu nad svojom pažnjom i koncentracijom. Njihova pažnja, a samim tim i igra vrlo lako mogu biti poremećene različitim faktorima u okolini. Upravo zato, tvrde stručnjaci, veliki broj igračaka može negativno uticati na koncentraciju mališana. Kada je dete okruženo ogromnom količinom igračaka ono nema priliku da se na svakoj zadrži dovoljno dugo kako bi iz igre sa njom nešto naučilo i kako bi u samoj igri uživalo.

Isto tako, manja količina igračaka utiče i na razvijanje drugih osobina kod dece. Na primer, deca uče da vode računa o svojim igračkama. Kada ih imaju previše deca će teško naučiti da cene vrednost određene igračke, jer znaju da uvek mogu uzeti neku drugu sa police. Deca isto tako uče da budu istrajna. Puno igračaka dovodi do toga da mnogo lakše odustaju od igre ukoliko ne mogu da shvate način na koji se igračka koristi i prelaze na sledeću koje je lakša za korišćenje.

Veliki broj igračaka može negativno uticati na koncentraciju mališana. Porazmislite o tome pre nego što odete u kupovinu poklona za vreme praznika.

Veliki broj igračaka može negativno uticati na koncentraciju mališana. Porazmislite o tome pre nego što odete u kupovinu poklona za vreme praznika.

Da li sve ovo znači da roditelji treba da prestanu sa kupovinom igračaka ?

Naravno da ne. To je prosto nemoguće. Ipak, ono što možete uraditi ukoliko vidite da trošite previše novca i vremena na poklone kojima se na kraju dana vaša deca ne igraju, jeste da se pre kupovine zapitate – ,,da li je ovo mom detetu zapravo potrebno ?”, “Da li će i kako doprineti njegovoj igri i razvoju?”, “Kako ja mogu da ga podstaknem da na najbolji način iskoristi svoje igračke?”.

Ključ je ne opteretiti decu sa previše igračaka odjednom. Upravo zato ono što takođe možete uraditi jeste da periodično rotirate igračke sa kojima se vaša deca igraju. Uvođenje novih i drugačijih igračaka, a ne povećavanje već postojeće gomile, u kojoj se vaše dete oseća izgubljeno, može ga podstaći na mnogo kreativniju i svrsishodniju igru.

Moguće je da će vaša deca biti razočarana ako ne dobiju baš sve igračke koje žele. To je razumljivo. Tokom praznika deci je lako da se fokusiraju samo na poklone, uostalom oni su svuda oko nas. Tu vi kao roditelji stupate na scenu. Ovaj praznični period iskoristite da svoju decu podsetite kako suština praznika nikada nije bila u poklonima. Ono što je zaista važno i ono što će zapamtiti jeste vreme provedeno sa vama. Sve igračke koje već imaju dobiće potpuno novi smisao ako ih zajedno upotrebite. One više neće biti samo zaboravljena gomila u uglu sobe, već podsetnik na ljubav, vreme i pažnju koju ste im nesebično posvetili.

Autor:

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.