fbpx
spot_img

Igor Pavlović: Intervju sa Marinom Maljković

O sportu u Srbiji, Galatasaraju, pokretu, ženskoj košarci i mnogim drugim temama, razgovarali smo sa proslavljenim trenerom Marinom Maljković.

Naporna sezona je iza Vas. Veliki klub sa velikim ambicijama. Da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?
“Jesam, veoma sam zadovoljna jer smo već u prvoj sezoni uspeli da izborimo plasman u Evroligu, dok smo u Evropi stigli do polufinala Evrokupa. To su rezultati koje ni najveći optimisti među navijačima Galatasaraja nisu mogli da zamisle. Idemo dalje, čeka nas leto u kome moramo da se što bolje pripremimo za nova iskušenja koja nas očekuju, pre svega u Evroligi.”
Dugo godina ste bili terner u Srbiji, šta smatrate najlepšim uspomenama i šta bi trebali da promenimo kako bi se barem malo primakli ligama poput Turske, Španije, Francuske?
Na primer ženska košarka u Turskoj dosta se više ceni nego ovde. Da li je za to zaslužan samo novac ili ima nešto više?
 
“Radim na tome da ženski sport u Srbiji dobije veću popularnost. Mislim da je malo da se naši uspesi i rezultati pamte samo dok traje neko veliko takmičenje i par nedelja kasnije. Svesni jesmo da u našoj zemlji ženski sport nikada neće imati interesovanje kao muški sport, ali ne želim da se predam. Borim se da ženski sport dobije značaj koji se meri rezultatima koje postiže, a dobro znamo kakve su uspehe postizale naše sportistinje na olimpijskim igrama. Sa druge strane, potpuno ste u pravu kada kažete da je u Turskoj ženska košarka izuzetno praćena. Liga je jedna od najjačih u Evropi, vrlo konkurentna i uživam da radim u takvim okolnostima.”

Da se dotaknemo i Vašeg košarkaškog pokreta. I pored mnogih obaveza našli ste vremena da se posvetite ženskoj košarci u Srbiji. Kako ste došli na tu ideju i da li ste imali podršku pri samom početku?
“Pokret se od jedne ideje razvio u ozbiljan projekat. Danas radimo na 13 lokacija u Beogradu i Srbiji sa preko 600 devojčica i planiramo od septembra da nastavimo da se širimo. Želim da promovišem žensku košarku, da se što više devojčica uključi i zaljubi o ovaj predivan sport.”
Podsetimo, škola košarke je besplatna za devojčice osnovnoškolskog uzrasta. Kakve reakcije roditelja je izazvao taj lep gest?
“Tako je. U današnje vreme kada se svaka vanškolska aktivnost plaća, mi smo dali doprinos da bavljenje sportom ne bude uslovljeno finansijskim aspektom. Želimo da svakoj devojčici ostvarimo njeno pravo na igru. Roditelji su oduševljeni i ne mogu da veruju da postoji ovakva stvar. Stalno pitanju kada će početi da se naplaćuje, a mi im odgovaramo – dokle god postoje dobri ljudi iz našim prijateljskih kompanija i institucija i naša volja i predanost radu, postojaće i besplatne škole. Onog trenutka kada ne bude toga, neće više biti ni Pokreta.”

Već je prošao jedan lep period od osnivanja pokreta. Ukratko Vaši utisci i kakvi su dalji planovi?
“Veoma sam zadovoljna. Imali smo svečanost u hali sportova “Ranko Žeravica” kada smo devojčicama podellili medalje za vredan rad, a našim prijateljima iz kompanija i institucija koje podržavaju Pokret pehare. Preko leta treniramo u Beogradu na Majdanu, a od septembra ćemo raditi na tome da Pokret proširimo još više po Srbiji, da bi dali mogućnost svim devojčicama koje žele, da se besplatno bave košarkom.”
Marini želimo puno uspeha u daljem radu!
 
 
 
Autor: Igor Pavlović
Igor Pavlović
Igor Pavlović
Rođen u Šapcu 2000. godine. Učenik Šabačke gimnazije. Od sedmog razreda pišem aforizme pa sam samim tim nakon objavljivanja prve zbirke aforizama 2016. godine proglašen za najmlađeg aforističara u Srbiji. Pored pisanja aforizama, pišem i pesme a takođe volim i da crtam kada se nađe slobodnog vremena. Moj životni moto glasi: "Prava svrha života jeste posvetiti ga nečemu što će nas nadživeti."