fbpx
spot_img

Marko Spirić: Intervju sa Jovanom Tipšin

Jovana Tipšin
Jovana Tipšin

Jovana Tipšin rodjena je 22.12.1976. godine u Beogradu. Odrasla je u višečlanoj porodici sa roditeljima, četiri sestre i tri brata. Osnovnu i srednju frizersku školu kao i solo pevanje završila je u Beogradu.
Prvi put zapevala je u devetoj godini kod brata na svadbi. Od svoje desete godine učestvuje na više audicija na kojima osvaja prve nagrade. Zatim osniva svoj „BEND“ sa kojim gostuje po raznim diskotekama i restoranima.
Jedan od njenih omiljenih restorana je „Topčiderska noć“ gde je i najviše gostovala. Nakon toga dolaze koncerti za humanitarne svrhe. Prvi album izdala je 1994. godine u svojoj četrnaestoj godini za PGP-RTS pod nazivom: „Drugarice za kasne sate“, sa koje su se izdvojile pesme „Sve tuđe suze“, „Narandža na stolu“,“Burma od zlata“. Snimila je par spotova. Te iste godine proglašena je za otkriće godine.
Saradnici na prvom albumu bili su: Dragan Brajović koji je uradio sve melodije i napisao sve tekstove, dok je aranžmane uradio Zoran Trifunović.

Jovana Tipšin i Marko Spirić
Jovana Tipšin i Marko Spirić

Kao uvod ona će vam pokloniti osmeh, kao epilog da želi da bude uvek srećna i nasmejana, pored svega i da ostane uspešna u svom poslu, a između čitav život. Slikovit, buran, uzbudljiv, zanimljiv i vedar, ispunjen muzikom, putovanjima, sjajnim večerama, dragim ljudima, ljubavi i suzama, melanholijom i umetnošću. Prepun sećanja, glasnih reči, eksplozivnih emocija i boja. Prepun iskustva, radosti, bola, svega. Ukratko život koji je prepun zivota, a ne njegova imitacija i to je na jedan način definicija Jovane Tipšin. To je odgovor na po njenom mišljenju najvažniji odgovor.

Marko Spirić: Šta mislite da će ljude najviše interesovati iz Vaše biografije?

Jovana Tipšin: Kada Vas neko voli, zanima ih sve i žele da znaju sve o tebi.

Marko Spirić: Mislite li da današnja generacija pevača lakše prolazi?

Jovana Tipšin: Današnjoj generaciji je mnogo lakše, jer su im dostupni razni mediji da pokažu svoje kvalitete glasa.

Marko Spirić: Koliko godina ste na estradi i sa kojim kolegama najčešće saradjujete? Da li ste sa nekim od kolega u svađi?

Jovana Tipšin: Na estradi sam 22. godine, prvu ploču,kasetu i CD, snimila sam za PGP-RTS 1994. godine. Nemam toliko slobodnog vremena tako da se retko družim sa kolegama. Nisam ni sa kim u svađi, poštujem sve svoje kolege.

Marko Spirić: Na šta se, kad kažete da je teško, u stvari najviše žalite?

Jovana Tipšin: Zavisi od trenutne situacije. Trudim se da se retko žalim i kada mi je mnogo teško gledam koji je najbolji izlaz iz problema. Sve je to život, moramo napred, nema nazad!

Marko Spirić: Od čega onda žive današnji pevači?

Jovana Tipšin: U glavnom od nastupa, koncerata.

Marko Spirić: Šta vam nedostaje za potpunu sreću?

Jovana Tipšin: Sreća je u nama. Ja se trudim da živim u sadašnjem trenutku i zahvalna sam dragom Bogu što smo moja porodica i ja živi zdravi.

Marko Spirić: Kako se pokazala Vasa nova pesma“Muzika zaspala“, za koju ste i snimili spot?

Jovana Tipšin: Odlično, ja sam presrećna. Mnogo se traži na mojim nastupima.

Marko Spirić: Sa kojim bi ste od kolega snimili duet?

Jovana Tipšin: Ja u svojoj karijeri imam dosta dueta, nisam razmišljala s’kim bih snimila duet.To bi verovatno bio neko mnogo popularan sa prelepim glasom i ko peva sa puno emocija.

Marko Spirić: Koliko ste se kao ličnost promenili tokom poslednjih pet godina? Počeli ste s radom na novom albumu Ide to s’godinama, kada publika može da očekuje njegov izlazak? Da li možemo da očekujemo neki koncert?

Jovana Tipšin: Mnogo sam se promenila, ja dosta radim na sebi duhovno i psihički, posećujem razne seminare.Kada čovek radi na sebi i ulaže dosta u sebe je najveće umeće. Ne radim novi album. Uskoro ću snimiti novi singl. Publika koja me voli i prati godinama očekuje uvek nešto novo i kvalitetno da snimim. Imam veliku podršku od moje verne publike. Što se tiče solističkog koncerta u Beogradu za sad neće biti. Sad imam druge planove i interesovanja.

Marko Spirić: Vaša poruka publici koja Vas redovno prati?

Jovana Tipšin: Uživajte u sadašnjem trenutku i u malim stvarima u životu, jer jednog dana ćete shvatiti da su to bile velike i važne stvari. Slušajte i dalje moje pesme jer ih pevam za sve Vas sa puno ljubavi i emocija. Marko hvala Vama na divnoj saradnji. Oduvek ste bili divan saradnik i novinar.

Jovana je uspela da svoj mali svet, svoj kutak u kome čuva one najbitnije vrednosti otrgne od nekih strašnih godina i da u tom smislu izbegne imitaciju zivota. Tako je odbranila svoj širok osmeh, osećaj  zadovoljstva i ostvarenosti, svoju unutrašnju slobodu i doslednost.  Shvatila je da je sreća ono što nosimo u sebi, a ne ono što drugi pod tim podrazumevaju i to je uvek vodi napred. Jovana Tipšin spada u onu kategoriju ljudi koji ce u najmanjoj sitnici pronaći motiv za osmeh. Delikatnom jednostavnošću ona prožima svoju stvarnost, svoj rad, kreativnost, životni stil.Ona je bez dileme zadovoljna sobom, iako je bilo grešaka, lutanja, pogrešnih koraka kao i u životu svakog od nas ona je uspela da izađe na pravi put, sagleda sve što je prošla i stane iza svog misljenja, da ni u jednom segmentu ne bi trebalo da bude bolja osoba, prijateljica, sestra, devojka ili estradna umetnica iako će to mnogima zvučati pretenciozno.

Jedinstvenost njene sreće, uspeha i zadovoljstva je u jednostavnosti u ličnoj autentičnosti  i pre svega zato što ona zna zašto ne treba da bude drugačija, zašto ne želi da se menja i zbog čega je zadovoljna tragom koji je do sada ostavila, onim sto je postala i sigurno onim sto će tek uraditi. Zato što je oduvek živela na svoj način, verovala u“Happy End” i tako pronašla sreću. Odavno je shvatila da nije vazno biti prvi vec biti pravi.Velika je stvar u životu kada možete da kažete da nema potrebe da se menjate, da nije važno biti prvi i biti upravu. To je ujedno i odgovor na ono najznačajnije pitanje, to daje smisao grani u kišnom danu i bajci  koja je prava iako u njoj nema patuljaka. Onda sa osmehom mislimo i na one koje nemamo, a melanholija postanje njen prijatelj.

Tada shvatamo da “Happy End” nije imitacija života,već njegove jednostavnosti, sreća je tu negde između njenih nota i vrata njenog srca.

Novinar: Marko Spirić

(Sva autorska prava za korišćenje zadržava novinar Marko Spirić)

img_0002

Jovana Tipšin i Marko Spirić

Jovana Tipšin

https://www.youtube.com/watch?v=IBOIgElhoEc

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.