fbpx
spot_img

Marko Spirić: Intervju sa…Talentovanim Borkom Brajovićem – zgodnim glumcem iz novog filma Opkoljeni

Gluma ne trpi kompromis, a publika nije glupa. Prosečnost nije odlika glume, ludost ponekad jeste, a posebnost jeste uvek. 

Borko Brajović je rođen 13. juna 1984. godine u Prijepolju. Još od ranog detinjstva pokazuje interesovanje za sport i umetnost. Najpre sledi svoju prvu strast – slikarstvo i crtanje, ali se uporedo aktivno bavi i sportom. Oprobava se i na polju muzike. Nakon završene škole gitare, formirao je svoj rok sastav, kao glavni vokal i gitarista, veliki muzički kompozitori predviđali su mu blistavu karijeru kao rok pevača zbog izuzetno talentovanih glasovnih mogućnosti ali pošto se od rokenrola u Srbiji samo preživljava a on nije hteo da svira folk muziku pa počinje da radi kao trener istočnjačkih borilačkih veština koje proučava još iz ranih školskih dana, osniva svoj sportski klub kojem daje ime po omiljenom liku iz vide igre Mortal Kombat – Raiden.

Sa svojim klubom ostvaruje više priznanja, kako domaćih tako i internacionalnih, među kojima se izdvaja titula njegovog učenika Đordđa Ivezića osvojena na svetskom prvenstvu u Nokaut sistem Kjokushin karatea. Baveći se promocijom ovog sporta preko društvenih mreža, njegov markantni fizički izgled dolazi do izražaja, nakon čega počinje da se ostvaruje njegov dečački san biva primećen od strane filmskih stvaraoca. Prvu ulogu ostvario je u epskom filmu Branka Perića pod nazivom “Hajduk”. Usledile su manje uloge u velikom broju domaćih i stranih filmova, kao i televizijskih serija. Još u vremenu srednje škole počinje da piše dela različite forme, romane i filmske scenarije raznovrsnih žanrova u kontaktu sa filmskim stvaraocima koristi priliku da svoje romane adaptira u scenarije i kockice polako počinju da se sklapaju, Borko kreće u ekranizaciju svojih pisanih dela takođe debituje na polju stripa grafičkom novelom “Hajduci – Gorske priče” za koju je napisao scenario a koju stvara zajedničkim snagama sa Markom Stojanovićem i crtačem stripova Sabahudinom Muranovićem-Muranom.

Nakon izlaska njegovo prvog romana “Blizanci” Borko osniva svoju produkciju zvanu Fenik Film nakoh čega snima svoj prvi film Blizanci sa Jugoslavom Drašković i Evom Ras u glavnim ulogama, to je ujedno i prvi film gde debituje kao režiser i producent. Usledio je drugi dugometržni nezavisni film, ”Studenac” u kojem igraju Tihomir Stanić, Slaviša Čurović, Ivan Milinković (bivši pevač grupe Legende), Predrag Popović Pop (radio voditelj) Predrag Vasović i mogi drugi, a potom i dečiji film “Buđenje ” sa Evom Ras u glavnoj ulozi zatim, serija ”Mozaik 2023.” U kojoj igra glavnu ulogu policijskog inspektora Nikole Vranića koju potpisuje kao reditelj i producent za koju scenario potpisuje Igor Pavlović , serija ”Samo privremeno 2022.” kao i film ” Čekaj me i vratiću se 2022.” takođe prema Borkovom romanu u njegovoj produkciji i režiji a u kojem glavne uloge igraju Predrag Vasić, Olivera Viktorović, Predrag Vasović i Natalija Žugić.

Trenutno radi na pripremama za avanturistički film “Putnik” koji govori o eksperimentu s početka 20. veka koji je izveo naš veliki naučnik Nikola Tesla izumivši vremensku mašinu.

Takođe u planu je da u 2022. Godini objavi svoja dva romana “Studenac” i “Trinesta kapija Rtnja” koji govori o čarobnim moćima planine Rtanj jedne od svetskih čuda po kojem planira da snimi veliki film koji će biti u duhu polularnog serijala o Hari Poteru a u kojem će igrati najveća imena sa prostora bivše Jugoslavije.

Borko je glavna uloga u novom ratnom filmu Opkoljeni u produkciji Delius film – Pogledi čiju režiju potpisuje istoričar i scenarista Miloslav Samardžić, Borko tumači lik Nikole Kalabića.

Radnja filma

Brojne esesesovske jedinice pretresaju teren u potrazi za četnicima. Četnici primenjuju gerilsku taktiku: rasturaju se u male formacije i odlaze dublje u planine. Međutim, uz pomoć jednog izdajnika, odred od 200 esesesovaca saznaje gde se nalazi poručnik Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljeve garde, sa još trojicom četnika. Kreće potera i četnici su opkoljeni.

Nedićeva Specijalna policija odvodi deo Kalabićeve porodice u logor, dok im njegov dvanaestogodišnji sin, kao i supruga, beže.

Da li će pojačanje Kalabiću stići na vreme? Da li postoji izlaz kada 200 vojnika opkoli njih četvoricu? Kako sačuvati prisebnost u takvoj situaciji?

Posebni talenti su pevanje, imitiranje glasova, crtanje i pisanje levom i desnom rukom kao i sa obe ruke istovremeno. Priprema tri singl pesme koje planira da objavi u narednoj godini.

Borko, moglo bi se reći da ste umetnik koji je plivao i pliva u mnogim „umetničkim vodama“. Odakle sklonost ka umetnosti? Geni, interesovanje, ili…

Čovek sa tim jednostavno rodi, još od ranog detinjstva osećao sa tu sklonost prema umetnosti i izdvajao se od druge dece. Sate i sate sam provodio crtajući razne ilustracije i izmišljajući neke svoje junake i priče. Odatle je sve počelo.

Tu je i ljubav prema sportu, a i posvećenost. Kako je sve počelo, a kako se završilo? Bavite li se i danas aktivno sportom?

Ta ljubav traje još s početka osnovne škole , obožavao sam crtani film „nindza kornjače“ i filmove sa Van Damom uz njih sam se zaljubio u borolačke veštine, ubrzo zatim su se pojavile video igre Teken i Mortal kombat koje su prevagnule u toj velikoj želji da krenem da treniram kung fu a zatim krenem na karate i kik boks. Dovoljno je reći da sam trenirao po 5 sati na dan da bih vam dočarao tu ljubav prema borilačkim veštinama. Jednog dana sam odlučio da osnujem svoj klub kojem dajem ime po omiljenom borcu iz Mortal kombata – Raidenu. Sa svojim borcima obišao sam,mnoge turnire kako domaće tako i svetske gde smo pokupili najveća moguća priznanja i medalje. Najznačajnija medalja je iz 2012. godine kada smo uzeli zlato na svetskom prvenstvu u junuorskoj teškoj kategoriji. Klub je postajao 9 godina a onda su se okolnosti promenile i ja sam krenuo da se bavim filmom tako da sam sport zapostavio. I dan danas treniram al ne tim žarom i tim intenzitetom kao nekada. Valjda to s godinama ide tako.

Književnost je deo vaše ličnosti. Šta smatrate svojim najvećim dostignućem do sada u toj oblasti i kakvi su Vam planovi za dalje?

Književnot je pored slikarstva nešto što me ispunjava i opušta. Daje mi slobodu da odlutam daleko negde od reapnosti u neki svet mašte i da staram univerzume po mojoj volji. Volim da pišem eposku fantastiku a isto tako volim drame i trilere. Nisam ograničen žanrovima već pišem ono što mi dođe. Do sada sam napisao 12 romana, dva sam samostalno izdao. „Blizanci“ ljubavni a drama bazirana na krađi i prodaji beba iz porodilišta , „Hajduci gotske priče“ priča po kojem je urađen strip udruženim snagama sa crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom i Markom Stojanovićem. Roman „Studenac“ i roman „Trinesta kapija Rtnja“ će izaći do kraja ove godine.

Oprobali ste se i na polju muzike. Kako ste se našli u „muzičkim vodama“ i kako ste se u njima snašli?

Uvek sam imao talenat za pevanje , za sebe mogu da kažem da sam jako kvalitetan tenor sa izuzetno velikim rasponom glasa. Zbog pevanja sam krenuo na ćasove gitare koju sam jako brzo savladao pa zatim i na časove klavira. Osnovao sam bend i krenuli smo da vežbamo međutim zbog ne slaganja u mužičkim pravcima nismo dugo postajali. Menjao sam ekipu sa nadom da ću jednom napraviti bend koji će ići u pravcu Divljih Jagoda, Bjelog Dugmeta al čije su mi pesme jako dobro ležale al danas je jako malo onih koji žive od te vrste muzike na moju veliku žalost tako da se moja muzička karijera svela samo na akustičnu gitaru i zabavljanje prijatelja na snimanjima filma.

Filmska karijera je u usponu. Možete li dati presek Vaših aktivnosti do sada i reći o ambicijama koje su vezane za filmsku umetnost?

Filmom se bavim 6 godina i ostvario sam oko trideset što manjih manjih što veći uloga. Ono što bih istakao je glavna uloga u filmu Opkoljeni u kom igram lik komandanta Gorske kraljeve garde Nikole Kalabića. Snimio sam 4 svoja samostalna, nezavisna filma koji su rađeni po mojim romanima „Blizanci“ , „Trinesta kapija Rtnja“ , „Studenac“ i „Čekaj me i vratiću se“. Kao i prvu sezonu akcione – triler serije „Mozaik“. Film „Čekaj me i vratiću se“ na jesen će ući u bioskope dok je film „Opkoljeni“ već tri meseca u bioskopima. Od septembra krećemo sa snimanjem novog avanturističkog filma „Putnik“ a koji govori o Teslinoj vremenskoj mašini.

Režiser, glumac. U čemu Borko više sebe prepoznaje?

Biti režiser znači biti stvaralac celokupnog umetničkog dela dok je biti glumac mnogo lakše, radiš samo ono što ti se kaže i to je to. Kad si režiser moraš da razmišljaš o svemu. Ja ipak više volim da razmišljam pa se više pronalazim kao režiser nego kao glumac.

Vaša velika ljubav je i slikarstvo. Imate li neki uzor u toj oblasti umetnosti? Da li je neko posebno uticao na Vaše stvaralaštvo u toj oblasti?

Kao što sam na početku rekao uvek sam bio zaljubljenik u crtanje a kasnije je ta ljubav prešla u slikarstvo. Volim renesansu, moj moto je uvek ne ugledaj se nikad na druge već uvek na prve tako da ako bih morao da odredim nekog koj je moj uzor bio bi to Leonardo da Vinči. Čovek je bio svestrani umetnik tako da se najviše poistovećujem sa njim.

Crtate i pišete levom i desnom rukom, kao i obema istovremeno. Kada ste primetili taj neobičan talenat i koliko je on uticao na Vaše stvaralaštvo?

Uvek sam bio levoruk i desnoruk a to sam otkrio još dok sam bio mali dečak jednom prilikom kada me ruka zabolela od crtanja pa sam jednostavno samo premestio olovku u levu ruku i nastavio da crtam. To sam uvek praktikovao misleći da je to normalno , čak sam se čudio drugarimo kada bi rekli da oni to ne mogu.

Naš portal Pokazivač ima poseban deo koji se bavi stripom. Recite nam Vaša iskustva iz te oblasti.

Što se tiče stripa već sam pominjao strip „Hajduci gorske priče“ za koji sam napisao scenario za tri dela od kojih smo realizovali za sada samo prvi deo. Priča je bazirana na istinitim događajima o hercegovačkom hajduku Mijatu Tomiću i njegovim akcijama. Nastavak očekujemo kada skupimo sredstva za to.

Postoji li neko polje umetnosti gde se niste oprobali, a da postoji želja za tim?

Stvaranje animiranih i ctaniih filmova me interesuje i želim u tome da se oprobam.

Bavili ste se temom nestalih beba. Koliko je važno za društvo da se to pitanje reši i kako se taj problem uopšte može rešiti?

To je tema koja je kao kancer našeg društva. Mnogo je bitno pričati o tome javno jer na taj način se može uticati u pronalasku rešenja.

Recite nam nešto o Vašim planovima za budućnost.

Moji budući planovi su ekranizacija mojih 8 romana kao i proširenje i unapređenje moje produkcije. Takođe jedan od planova je realizovati seriju Bezdan plasirati je na Netflix i oboriti gledanost „Stranger thinksa“. Možda vama zvuči „nemoguće“ al ja verujem u čuda.

Vaša poruka za čitaoce i pratioce našeg portala za kulturu, obrazovanje i priključenija Pokazivač.

Citiraću: Nemoj da čekaš najbolji trenutak da bi nešto počeo. Nikad ništa neće biti savršeno. Uvek će biti izazova, prepreka, uslovi koji su daleko od savršenih. Pa šta? Počni sad. Sa svakim korakom koji napraviš bićeš snažniji i snažniji, veštiji, samopouzdaniji, zadovoljniji i uspešniji.”

Marko Spirić 

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.