fbpx
spot_img

Marko Spirić: Intervju sa Žerom „Crvena jabuka“

Neverovatna slava i popularnost na početku karijere, hitovi „Dirlija“, „Bježi, kišo, s prozora“, „Sa tvojih usana“ i prepoznatljive pesme koje pevaju o ljubavi, karakteristike su jednog od najpopularnijih pop-rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije – „Crvene jabuka“. Iako su kroz ovaj sarajevski bend prošli brojni muzičari, zadesila ih je i strašna tragedija, pogibija dvojice članova – Dražena Ričla (vokal) i Aljoše Buhe (bas), međutim, „Crvena jabuka“ je i nakon toga veoma uspešno nastavila svoj rad. Frontmen benda Dražen Žerić Žera s velikim uspehom je preuzeo ulogu vokala i vođe grupe, a njihovi nastupi pune diskoteke i dvorane širom Balkana, ali i sveta.


Marko Spirić: Trajete više od 30 godina na muzičkoj sceni,koja je tajna Vašeg uspeha?

Dražen Žerić Žera: Tajna je biti dobar i normalan čovjek, baviš se nečim, u životu možeš bit moler, taksita, kuhar, pjevač. Ako vredis onda te tvoja djela cine velikim,a ne tvoje ponasanje. Da si normalan čovjek kao Bajaga, Balasević, čovjek na zemlji među rajom je jedino normalno u životu.

Marko Spirić: Kad ste se već toga dotakli,kako vi komentarišete na to?

Dražen Žerić Žera: Sve sam ti rekao,ja sam drugčije vaspitan, druge merilo vrijednosti i ne bih da komentarišem o tome.

Marko Spirić: Pojavi li se kod Vas ponekad zasićenje?

Dražen Žerić Žera: Još se nije pojavilo, jer ako uspijete uspostaviti neki normalan pokretač da još imate razloga da snimite novi CD i da održite koncert, onda to ide nekom normalnom putanjom. Onog momenta kada muzičar osjeti da mu sve to smeta, mislim da je bolje prestati nego na silu nešto raditi.

Marko Spirić: Vaše pesme su uglavnom ljubavne, šta za Vas predstavlja ljubav?

Dražen Žerić Žera: Onaj koji nije talentovan on se bavi drugim pjesmama,uvjek je tako bilo i u svjetu i kod nas. Kad čovjek nema sluha počne se bavit pankom, počinje repat, počne pljuvat po svemu. Pjesma je glavna kod mene, a ljubav je glavni razlog u pesmi.

Marko Spirić: Kako se zadovoljni reakcijama naše publke?

Dražen Žerić Žera: Pa super iako je naša država podeljena na kolko država,dokaz da pjesma nema granice. Bilo je dosta ljudi mojih godišta, kao i mladih bitno da nema kod privitivizma i mržnje. Kad prođe million godina,da 1000 pretvoriš u jedan i spojiš sa tri nule, to se zove denominacija. Šta znači 20, 50 godina u životu čovecanstva, ništa.

Marko Spirić: Kako je Vaš bend dobio naziv?

Dražen Žerić Žera: Došao sam na ideju da jabuka, moje omiljeno voće bude na disketi, tako je i bend dobio naziv.

Marko Spirić: Da li imate nekog ko je uticao na formiranje Vaše muzičke ličnosti?

Dražen Žerić Žera: Sarajevska rok scena.

Marko Spirić: Na svakom koncertu, bez kočnice, „gazite“ po tri sata. Nema mnogo filozofiranja, pauza – ide pesma za pesmom, često ih je i više od 40 u listi. Javi li se nekad fizički zamor, kriza?

Dražen Žerić Žera: Nikada. Teško ti je da radiš kada vidiš da nisi pogodio atmosferu. U Beogradu se to nije nikad desilo ali ima teških gradova gde – šta god da odsviraš, gledaju te, onako…

Marko Spirić: Šta je za Vas dobra muzika?

Dražen Žerić Žera: Ukusi se razlikuju, tako da je za nekoga dobra muzika sadržana u stihovima „Udara u glavu k’o šampanjac“, a za nekoga nije. Nisam neko ko voli da ocjenjuje šta je dobro, a šta nije dobro.

Marko Spirić: Kako biste opisali trenutnu muzičku scenu na našim prostorima i koliko se ona razlikuje u odnosu na vreme kada ste Vi počinjali?

Dražen Žerić Žera: Kada smo mi počinjali, bilo je sve ozbiljnije i rigoroznije. Nije bilo jednostavno ni izdati CD, a kamoli staviti plakat i održati koncert, tek nakon tri dobra albuma mogli ste razmišljati o nekom većem nastupu. Ne bih ja bio sudac ovog što se sada događa, jer ne znam ni ko se sada pojavljuje. Draža mi je stara garda i izvođači.

Marko Spirić: Frizura i starke su Vaši zaštitni znakovi, ipak stilisti Vas često kritikuju i žele da vide na Vama promenu u tom smislu?

Dražen Žerić Žera: Ja sam muzičar i bavim se pjesmama. Ti mali majmunčići koji kritikuju nečiji stil odijevanja su kategorija za psihijatriju. Pogledao sam koji su to tipovi i mislim da im je dijagnoza teža. Smatram da čovjek koji ne zna sam sebe obući i daje pare nekom drugom za to zaista ima problem. Našli su u ovom vremenu u kojem sve prolazi super foru da prodaju to kao nešto što je neophodno.

 

Novinar Marko Spirić

https://www.youtube.com/watch?v=vdg99z1cSo4

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.