fbpx
spot_img

Darovi Novak Đoković Fondacije i Generali osiguranja Srbija za podršku gluvim i nagluvim roditeljma i deci Srbije

Novak Đoković Fondacija i Generali osiguranje Srbija uručili najsavremennija tehnička pomagala Gradskoj organizaciji gluvih Beograda povodom obeležavanja Međunarodne nedelje znakovnog jezika; interaktivna tabla i propratna oprema značajno će poboljšati uslove rada i omogućiti veću participaciju i motivisanost gluvih, nagluvih i čujućih roditelja i dece; prisutnima se obratile visoke zvanice ispred Grada Beograda, države Srbije, Novak Đoković Fondacije i Generali osiguranja Srbija

Gradska organizacija gluvih Beograda obeležila je Međunarodnu nedelju znakovnog jezika pod temom “Znakovni jezici nas ujedinjuju”, sa ciljem širenja svesti o snazi zajedništva gluvih. Ovim važnim povodom, kojim društva širom sveta potvrđuju svoju inkluzivnu prirodu i sposobnost da donosioci odluka, javnost i mediji unutar njih obrate pažnju na probleme sa kojima se suočavaju gluve osobe i podrže ostvarenje njihovih ljudskih prava unutar šire zajednice – stvorena je platforma podrške do sada najvećeg broja institucija i organizacija u Srbiji.

U čast ove manifestacije, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije Maja Kremić  i predsednik Izvršnog odbora Generali osiguranja Srbija Dragan Filipović uručili su Gradskoj organizaciji gluvih Beograda interaktivnu tablu sa propratnom opremom. Ova najsavremenija tehnička pomagala značajno će poboljšati uslove rada organizacije i omogućiti veću participaciju i motivisanost gluvih, nagluvih i čujućih roditelja – kao i stimulaciju vizuelne i taktilne  percepcije nagluve i čujuće dece putem interaktivnih i edukativnih igara kroz budući rad. Interaktivnu tablu će imati priliku da koristi preko osamdesetoro gluve, nagluve i čujuće dece, a u planu je da edukativne i kreativne radionice budu dostupne i široj javnosti u bližoj budućnosti.

Poezija na srpskom znakovnom jeziku bila je sastavni deo programa na današnjem događaju.

Sredstva za nabavku table obezbeđena su u okviru programa „Globalni izazov“ akcije The Human Safety Net, inicijative Generali grupe za međusobno povezivanje ljudi radi pružanja pomoći koja se sprovodi širom sveta na godišnjoj osnovi. Novak Đoković Fondacija i Generali osiguranje Srbija su u okviru iste inicijative prošle godine prikupili sredstva za otvaranje senzornih soba u Kovačici, Zaječaru i Sjenici, dok će u okviru aktuelnog projekta podrške Gradskoj organizaciji gluvih Beograda uz spomenutu opremu biti priređena posebno kreirana brošura od strane tima stručnjaka – namenjena roditeljima sa decom oštećenog sluha.

„Ponosni smo na činjenicu da je naša dugogodišnja saradnja sa Generali osiguranjem Srbija nastavljena i u ovoj oblasti, doprinoseći dobrobiti dece i poboljšanju uslova rada organizacija koja se bave aktivnim učešćem naših gluvih i nagluvih sugrađana u društvenom životu. Današnja donacija je deo programa konstruktivnih aktivnosti kojima želimo da – u čast Međunarodne nedelje znakovnog jezika i ubuduće – njihovo detinjstvo, druženje, školovanje i napredovanje kroz život učinimo što lakšim i prijatnijim. Uz zahvalnost svim partnerima akcije, želela bih da naglasim da ćemo i dalje nastojati da dugoročno podržimo ovakve aktivnosti za dobrobit naše sredine i društva,“ izjavila je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

„Zadovoljstvo mi je što baš sada, u nedelji znakovnog jezika, imamo priliku da zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom Novak Đoković Fondacijom uručimo novčanu donaciju i interaktivnu tablu Gradskoj organizaciji gluvih Beograda i na taj način podržimo njihov rad i probudimo svest naših sugrađana o potrebama koje imaju članovi ovog udruženja. Pored toga, želeo bih da istaknem da ove godine proslavljamo 5 godina postojanja naše The Human Safety Net inicijative koja ima za cilj da pomogne roditeljima dece uzrasta do šest godina da podstaknu potencijal svoje dece, bez obzira na životne okolnosti sa kojima se suočavaju. Održivo poslovanje je sastavni deo naše strategije i zbog toga veliku pažnju posvećujemo pružanju podrške zajednici u kojoj živimo i radimo“ – poručio je Dragan Filipović, predsednik Izvršnog odbora Generali Osiguranja Srbija.

Obraćanje Maje Kremić, nacionalne direktorke Novak Đoković Fondacije.

“Zahvaljujem se na ostvarenoj podršci u ime Gradske organizacije gluvih Beograda i Saveza gluvih i nagluvih Srbije – saradnika u organizaciji centralne manifestacije obeležavanja ovogodišnje Međunarodne nedelje gluvih u Srbiji – i ovom prilikom istakao da je njena ovogodišnja tema – izgradnja inkluzivnih zajednica za sve!  Kako je srpski znakovni jezik maternji jezik svih gluvih osoba Srbije, naglašavamo važnost njegovog jednakog korišćenja i izjednačavanja sa srpskim govornim jezikom – te smo kao naš doprinos tom cilju snimili i dve bajke na srpskom znakovnom jeziku. Vredna oprema koja nam je danas uručena omogućiće veću participaciju i motivisanost gluvih i čujućih roditelja i stimulaciju vizuelne i daktilne percepcije nagluve i čujuće dece putem interaktivnih i edukativnih igara u našem budućem radu,” istakao je Dušan Nikolić, Predsednik Gradske organizacije gluvih Beograda. 

Prisutnim zvanicama su se ovom prilikom obratili Dušan Nikolić, predsednik Gradske organizacije gluvih Beograda; Anela Duraković, predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije; prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Aleksandra Đorđević ispred Ministarstva kulture i informisanja; Ana Knežević Petrović, savetnica za inkluzivno obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Aleksandra Čamagić, gradska sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije i Dragan Filipović, izvršni direktor Generali osiguranja Srbija.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.