fbpx
spot_img

Marko Spirić: Majka na samrti ostavila oproštajno pismo svojim sinovima!

Sve o čemu ne razmišljamo kada otvorimo ujutru oči – ustajanje, oblačenje, umivanje, jutarnja kafica, odlazak po hleb, pripremanje doručka, nezamislivo je za braću blizance Nenada, Nebojšu i Novicu (43) iz Vranja.

Po rođenju postali su doživotni invalidi, boluju od paralize i misične distrofije. Ziveli su sa majkom koja je zbog bolesti i starosti nedavno preminula.

Njen odlazak promenio im je život, ona im je bila sve na svetu, nažalost neke stvari se ne mogu promeniti i drage osobe ne mogu vratiti. 

Korisnici su socijalne pomoci, a u kući od uređaja ne radi: frizider, tv…nedostaju im dva kreveta, imaju jedna kolica sa elektromotorom koja se često kvare i ta jedna za trojicu služe. 

Oni ne gube nadu i veruju da će se njihovo zdravstveno stanje promeniti na bolje, ali najbolnije im je što svakog dana gledaju u pismo koje im je majka na samrti ostavila, ne krijući suze jer na taj način osecaju gubitak drage osobe.

Pismo je dirljivo i podseća na najvažnije stvari u životu na koje inače zaboravljamo i setimo ih se tek kada bude kasno.

„Sinovi moji dragi! Doći će dan kada me više neće biti na ovom svetu. Ostaviću sve što sam stekla, pa i vas. Ostaće iza mene puno toga, ali jedno želim da vas zamolim. Ne svađajte se oko kuće koju vam ostavljam, ona će i posle vas ostati i pripašće opet nekom drugom, jer ni vi je na ovaj put na koji ja krećem nećete poneti.

Nikada ne svedočite lažno za svog ni za tuđeg brata. Ne svađajte se oko materijalnih stvari, nemojte dopustite novcu da bude vredniji od vas. Setite se se majke koja vas je ljubavlju zadojila, ne mrzite nikoga, ne ponižavajte slabijeg, a od zloga bežite što dalje i ne trgujte s njim.

Ništa nije dragocenije od zajedništva i ljubavi koje u trajno nasleđe ostavljate svetu. Tako i vi odgajajte svoju decu i ne žalite za mnom.

Umesto suza i naricanja jednu tihu molitvu za moju dušu izmolite. Možda mi vaša molitva otvori vrata raja. A ja? Ja ću i dalje bdeti nad vama samo s druge granice, gde ćemo se jednog dana sresti i ostati zajedno u večnosti.“

Delite lepotu. Delite ljubav. Neka vaša dela ljubavi govore više od vaših reči. Ne otuđujte se jedni od drugih! Spomenite se da vas je jedna utroba sve nosila. Spomenite se: da ste bez ičega došli na ovaj svet i da se bez ičega vraćate.

Ova prica o braći iz Vranja, nas je mnogo čemu naučila i da sigurno znamo gde je forma našeg života, ali gde je suština. Bukvalno svaki pogled na njih ne može da prođe bez knedle u grlu, knedlu možda i progutamo, ali odgovora nema.

APEL ZA POMOC PORODICI PAVLOVIĆ!

Svaka vrsta pomoći je doborodošla!

Dinarski račun: 160-5400101202620-48 Banca Intesa (Novica Pavlović)

Dinarski račun: 275001056153982775 Nenad Pavlović

ul. Carice Milice broj 2, Vranje 17501

Kontakt: 017/ 413-005  i  061/623-83-96

 

Novinar Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.