fbpx
spot_img

Marko Spirić: Ne propustite specijalnu emisiju iz Afrike Jelene Đorđević Popović sa RTS!

NAJAVA  
Specijalna emisija Afrika i Srbija na vezi – Srbi u Bocvani
U Africi zemlji u kojoj primat drži grčka crkva je, pored crkve Sv. Toma u Johanesburgu, a posle 40 godina,  podignut je i drugi srpski hram. 
Hram Sv. Sava sazidana je  u  Gaboroneu, i prvi je i jedini pravoslavni hram u Bocvani,  najbogatijoj zemlji na crnom kontinentu.
Za svega četiri meseca, izuzetno dobro organizovana Srpska zejednica u Bocvani,  obezbedivši zemljište u najelitnijem delu glavnog grada Bocvane, naselju Pakalane, sazidali su crkvu Sv.Sava koja će izvesno ući i u turističku ponudu prestonice zemlje dijamanata i zlata.
Tim povodom, prvi put je jedan srpski patrijarh kročio na afričko tle, pa će 26. oktobar 2018. biti zapamćen kao istorijski momenat za Srbiju , srpsku crkvu i srpski narod svuda u svetu.
Srbi inače Afriku naseljavaju od kraja 18. veka, a srpska zajednica u Bocvani postoji 7 godina.
Porodica najuglednijeg građanina Bocvane, srpskog porekla, uvaženog privrednika gospodina Milivoja Nikolića, poreklom iz Loznice, donirala je plac, a oko 150 Srba koliko ih trenutno živi i radi u ovoj afričkoj zemlji, uz pomoć prijatelja iz Kine, Afrike, Amerike, Grčke, Srbije i uz veliko uvažavanje vlade Bocvane, uspeli su da sazidaju  srpsku crkvu. 
Na taj način srpska dijaspora u Gaboroneu, dodatno je dala svoj doprinos ne samo Srbiji  već i zemlji prijema Bocvani, ali i čitavoj Africi, drugom najmnogoljudnijem kontinentu na svetu,  u kojoj se ove godine obeležava 40 godina pravoslavlja.
2018. ući će u istoriju naše države jer su ovog oktobra, posle 18 godina uspostavljeni diplomatski odnosi na međurezidencijalnoj osnovi, angažman ambasade Srbije u Pretoriji, a  uz veliku pomoć uglednih pojedinaca u Bocvani, zahvaljujući kojima je našeg ambasadora Božina Nikolića primio   predsednika Bocvane, Mogvetsi Masisi. 
 Jelena Đorđević Popović novinarka tv voditeljka RTSa, urednica emisije „Srbija na vezi“ i autorka serijala „Afrika i Srbija na vezi“,  posle pet realizovanih emisija sa afričkog kontinenta, ponovo donosi ekskluzivne snimke iz Južnoafri;ke republike i Bocvane.
„Afrika i Srbija na vezi – Srbi u Bocvani“ nedelja  2. decembar  RTS 2 u 20.05
Marko Spirić

PRIJATELJI PORTALA POKAZIVAČ

Budite uvek zadovoljni Vašim izgledom uz najprijatniju uslugu podmlađivanja i regeneracije kože i tela koja Vas očekuje u salonu “SILUETTE

Kozmetički salon
“SILUETTE”, ul. Lenjinova 19. – Vranje
telefon 069/12-47-958

Vaš partner na putu do lepote! SALON SILUETTE

KIROPRATKIČAR IVICA CVETKOVIĆ
ulica Čestelinska broj 22, Vranje 17501 (kod gradskog parka)
Zakazivanje na broj: 060/74-13-699

 

Jedan od najmodernijih salona u Vranju, opremljen za sve vrste frizerskihuslugaNašim cenjenjim mušterijama smo na usluzi za pravljenje najmodernijih frizurašišanje, farbanje i sve ostalo što poželite sa Vašom kosom.

Frizerski salon NIDŽA M – ulica Vlasinska broj 2 – Vranje 

064/264-9-602

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.