fbpx
spot_img

Marko Spirić: Vratimo osmeh na licu Ireni Cvetković iz Vranja

Druženje sa Irenom
Druženje sa Irenom

Ponekad, naletimo na priče koje nas, bile istinite ili ne, dogodile se nama lično ili nekom drugom, nateraju da se zamislimo barem na trenutak… Život se sastoji od malih stvari. Vrlo retko pojavljuju se prilike, u kojima odjednom možemo učiniti puno. Istinska veličina sastoji se u tome da budemo veliki u malim stvarima.

Nakon našeg prvog susreta sa Irenom Humanitarna NVO Nacional Relazam ekipa sa juga Srbije, Milica Vasiljević u pratnji novinara posetili su devojku koja boluje od cerebralne paralize. 

Ovim gestom imali smo nameru da joj ulepšamo težak period kroz koji prolazi i da joj damo snagu da se izbori sa bolešću. U znak paznje poklonili smo odeću zahvaljujući nasim donatorima, veliko hvala Dragi Zarev i njenoj prijateljici koja je želela da ostane anonimna – kaže aktivistkinja Milica Vasiljević.

Irena Cvetković (32) iz Vranja, boluje od spastične cerebralne paralize, koja joj je dijagnostifikovana po po rođenju. O njoj brinu njeni roditelji, iako teško bolesna jedini delovi tela koje može da pomera su njena glava i stopalo, ali uprkos tome ima neverovatnu odlučnost i volju za životom. Svojim levim stopalom koristi tablet i daljinski upravljač, razume sve ali ne može da govori.

Irena Cvetković

Majka Stanija (57) koja brine o ćerki dvadesetčetiri sata dnevno, svaki dan sa prvog sprata zgrade u kojoj stanuju, na svoja nejaka leđa nosi Irenu, kako bi upoznala i drugu stranu života sem onu koju godinama gleda u četiri zida, željna da čuje reku, ljude, miriše cveće da oseti život punim plućima. Srce joj je svakim danom sve slabije, ima česce gušenje, a hranu jedino uzima iz majčinih ruku zbog otežanog gutanja. Želja njenih roditelja da se pokrene inicijativa da se sa terase njenog stana do podnožja zgrade napravi lift. Za to je potrebno dosta para jer nabavka lifta kosta 14.000 evra.

Bez lifta retko će dočekivati ono malo sreće koju život još može da joj ponudi.

Tu sreću kad izađe napolje, to treba videti. Plače od radosti, neće da se vrati u stan –priča očajna majka Stanija.

  • Irenina želja je da dobije invalidska kolica sa elektromotorom kako bi majci olakšala teret.

NVO Nacional Realizam iz Smedereva (sa više odbora u svakom gradu) i ekipa sa juga Srbije poziva ljude dobre volje u ime humanosti i plemenitosti da pokažu da svako vreme, može biti vreme dobrote.

Kako pomoći?

Svako ko želi da pomogne postavljanje lifta ili da na bilo koji način usreći Irenu pa makar to bila i invalidska kolica sa elektromotorom može kontaktirati porodicu Cvetković.

APEL ZA POMOĆ IRENE CVETKOVIĆ IZ VRANJA!

Stanija i Blagoje Cvetković ( Irenini roditelji)

ul.Milentije Popovića 1/5  Vranje 17501

kontakt: 017/ 412 – 616  i  063 /824 – 77 – 92

ili NVO Nacional Realizam jug 064/ 07- 30- 302

Novinar Marko Spirić

Irena Cvetković (32)
Irena Cvetković (32)
"Volela bih da mogu da pomognem svom detetu"- majka Stanija
„Volela bih da mogu da pomognem svom detetu“- majka Stanija

15231483_1268967953124129_228070842_o

"Kada bi makar postojao lift"- majka Stanija (57)
„Kada bi makar postojao lift“- majka Stanija (57)
Irena se raduje svemu, a najviše plišanom medi koga je dobila na poklon
Irena se raduje svemu, a najviše plišanom medi koga je dobila na poklon
"Jedino ja mogu da je hranim"- neutešna majka
„Jedino ja mogu da je hranim“- neutešna majka
"Irenina želja je da dobije invalidska kolica sa elektromotorom, jer je svesna koliko se mučim dok je na leđima nosim u zgradi" - kroz suze i jecaj priča majka
„Irenina želja je da dobije invalidska kolica sa elektromotorom, jer je svesna koliko se mučim dok je na leđima nosim“ – kroz suze i jecaj priča majka

 

 

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.