fbpx
spot_img

Objavljena zbirka pesama Sare Jekić – „Plava odaja na tavanu“

Ilustracija za pesmu "Plava odaja na tavanu", Tijane Rodić
Ilustracija za pesmu „Plava odaja na tavanu“, Tijane Rodić

U prodaji je druga zbirka pesama „Plava odaja na tavanu“ Sare Jekić. Izdavač je Presing, Mladenovac.
Zbirka sadrži sedamdesetak pesama u kojima se pesnikinja bavi različitim temama na zreli način i u čijoj se poeziji, kao i u prvoj zbirci, oseća vapaj juga, otisci mladalačkih ljubavi i žal za napuštenim domom. Autor korica i svih ilustracija koje se nalaze u knjizi je Tijana Rodić, a recenzent pesnik Saša Mićković.

„Zamka za sve pesnike je „odsutnost reči“, manjak bravura, metafora i ideja, naravno, jek ove poezije dalekosežno dopire i vibrantno titra, jer su spone tako utvrđene, da pokatkad ljubav ništi tamnovid, a nevid prerasta u svepogledni doživljaj, bez obzira na postavljene zamke u teoriji stihogovorništva. Navešću:

Reči su zamke, neprijatelji duša,

plitke bare dubokih stradanja;

njihove su ljubavnice – gorke suze,

uništiteljke svih ljudskih nadanja.

(Iz pesme „Reči su zamke”)

Nada svakako neće biti uništena, jer je nematerijalno sazdana, kao i ova poezija, a budućnost knjige će se ogledati u sutrašnjici i kod nekih drugih kritičara i ljubitelja stihova. Dodaću na kraju rasvetljavanja i osvrta na pesmopoj Sare Jekić sledeće misli: „Laskanje je zavođenje lažnom pohvalom“ i „Duša se hrani onim što je veseli“ (Aurelije Augustin). Napomenuću, laskanja u prikazu knjige „Plava odaja na tavanu” nije bilo, jer su stihovi ionako sami sebe opravdali i dokazali, a pošto se duša hrani onim što je veseli i čini srećnom, preporučiću katrene Sare Jekić za čitanje, analiziranje i štampanje. Ova poezija već sada živi zasebno i u skladu sa svim lirozakonostima, a poetesi želim da izražaj neprestano usavršava i savremeno – potkiva, (jer je u pitanju bezgranično radno polje), leksiku i jezik neguje, a Reč – Leksema i Govor – Beseda da joj uvek budu pred vidom, u mislima i usred mastila!“

Odlomak iz recenzije „TAJANSTVENOST DUŠEVNIH ODAJA„, Saše Mićkovića.

Zbirka pesama "Plava odaja na tavanu" Sare Jekić
Zbirka pesama „Plava odaja na tavanu“ Sare Jekić
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.