fbpx
spot_img

Medijana – sedište najpoznatijeg Nišlije, cara Konstantina ponovo je otvorena

Posle gotovo 10 godina konačno je ponovo otvoreno Arheološko nalazište Medijana. Rezidencijalni kompleks Cara Konstantina i njegovih sinova bio je nedostupan ne samo Nišlijama već i turistima zbog brojnih problema koji su pratili radove na uređenju.

Dođite da vidite raskoš, da vidite luksuz rimske rezidencije iz 4. veka, tako o Medijani govore niški turistički vodiči, željni svih ovih godina da javnosti to i pokažu.

„Moram priznati da su radovi na Medijani na jednom visokom nivou, nećemo se brukati pred bilo kojim posetiocima ove staze su dobro uradjene jedva čekamo proleće da se otvore svi mozaici, i da počnemo našim gostima da pričamo neke sasvim drugačije priče koje godinam nismo pričali“, rekla je . Milica Began, Turistička agencija „Nitravel“,

„Dogovrili smo se da narednih dana do kad Narodni muzej daje besplatan ulaz na Medianu budemo ovde pristuni i da svim gostima grada damo jedan dobar pregled svega onoga što se dešavalo ovde na Mediani“, istakao je Nenad Rokvić, Udruženje turističkih vodiča Niša,

Nalazište je već u turističkoj ponudi, otkriveni mozaici i preuredjena rezidencijalna vila sa peristilom sada krase Medianu.

„Takođe će moći da vide i druge objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela znači to je negde 4,5 hekatara to su ostaci dve crkve, terme i tako dalje“, rekla je Vesna Crnoglavac, Narodni muzej Niš.

Završni radovi na uređenju Medijane koštali su državu i grad 185 miliona dinara, osim nastavka arheoloških istraživanja u pripremi je izgradnja Arheološkog centra.

„Verujem da ćemo imati narednih godina, ako budemo išli u tom pravcu arheologe koji će dolaziti ovde da pomognu i našim arheolozima da istraže Medijanu, pošto je ovo čitavo prostranstvo za koje još uvek ne znamo šta krije“, rekla je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

„Razgovarali smo o nekim narednim koracima koliko bi lepo i dobro bilo da se ovde uvede i nekakvo osvetljenje da bi ovde mogli da imamo posete i u večernjim satima“, istakla je Maja Gojković, ministarka kulutre. .

Pored brojnih spomenika Nišu je svih ovih godina ipak nedostajalo obeležje rimskog imperatora i reklo bi se najpoznatijeg Nišlije – Cara Konstantina.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.