fbpx
spot_img

Međunarodnu književnu nagradu „Homer“ za 2018. dobio je hrvatski književnik Valerio Orlić iz Rijeke

        

Poštovani, ovim Vas putem obavještavamo da je književnik Valerio Orlić iz Rijek 30. studenog dobio europsku medalju za poeziju i umjetnost “Homer” koja se dodjeljuje u Briselu.

  

 „Stremiti, tražiti, pronaći, a ne pokleknuti“.

                                                                                                                             –Alfred TennisonUlisses. 1942

 

Homer je otac evropske i svjetske kulture, a njegova dva velika epa – Iliada i Odiseja – su osnova književnosti, vječna inspiracija za umjetnost i kulturu. Slijepi pjevač je ostavio univerzalnu poruku univerzumu i sagradio spomenike, koje vjekovi nisu izbrisali. Vizije ovog velikog stvaratelja imale su moć plamena i zapalile maštu počevši od antike do današnjice. Stoga, osnovana je velika grupa umjetnika iz cijelog svijeta rujna 2015. godine, u Briselu, iinaugurirala Evropsku medalju za poeziju i umjetnost. Dobitnici ove medalje su umjetnici iz SAD, Belgije, Njemačke, Poljske, Italije, Francuske, Bugarske, Brazila, Maroka, Perua, Japana, Jermenije, Izraela i Kine.

 

Evropska medalja za poeziju i umjetnost, HOMER,  dodijeljuje se vrhunskim stvarateljima u svijetu književnosti i vizualne umjetnosti. Žiri nagrađuje umjetnike, čiji će radovi bit svojom jednostavnošću i ljepotom univerzalne poruke svijetu, reflektirajući antičke obrasce. Najvažnija kategorija je nivo umjetnosti i moć prenosa, tako da budući pobjednici mogu obogatiti panteon njihovog duhovnog oca, Homera. Pobjednici Homerove medalje su ThomasVenclova (Litvanija – SAD), Jidi Majia (Kina), Tim Lilburn (Kanada), Juan Carlos Mestre (Španija), Sona Van (Jermenija), Vanja Angelova (Bugarska), Zoran Pejkovski (Makedonija) i Valerio Orlić (Hrvatska).

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.