fbpx
spot_img

Međunarodni dan poezije u SKC-u

Svetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. marta 1999. godine, s ciljem promovisanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom sveta. Na proglašenju praznika rečeno je da treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.

Knjige
foto: uuannapolis.org

U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2001. godine, a prva ustanova koja se priključila proslavi Svetskog dana poezije bio je Kulturni centar Beograda.

Iako je poezija jedan od najautentičnijih umetničkih izraza uopšte, ona je u Srbiji na marginama javnog interesovanja. Zbog toga je ovaj dan i prilika da se pesništvo bar na trenutak postavi kao centralna tema stvaralaca, kulturnih poslenika i najšireg kruga ljubitelja „pisane reči“.

Književna radionica SKC-a obeležava ovaj datum već sedmu godinu zaredom, a u slavu poezije svi ljubitelji i autori imaju priliku da pročitaju svoje ili tuđe stihove tog dana.

Danas u 20 časova, u ART galeriji SKC-a, biće obeležen Međunarodni dan poezije čitanjem na večeri  otvorenog mikrofona.

Dobrodošli!

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".