fbpx
spot_img

Beograđani osvojili Borački krš

Planinarsko Smucčrsko društvo „Zlatibor“ osnovano je 10. februara 1959. godine pri Radio televiziji Beograd, Takovska 10. Prva uprava Društva brojala je 10 clanova: Prve godine Društvo je brojalo 155 članova Radnika RTB i njihovih porodica.

Ovog vikenda krenuli su ispred Radio Beograda  preko Topole, Kragujevca. U Ravnom Gaju popili su kafu u krčmi „Ko to tamo peva”i preko Topnice stigli su u atar sela Borač. Nekadasnji grad Borac sad je destinacija koja se po prirodnim lepotama ubraja u najlepša sela Srbiji. Nad varošicom sela dominira Dragulj Šumadije -Borački krš (505mnv), koga je priroda vajar  uobličila najzanimljivijim erozivnim oblicima reljefa koji Gružu krasi snagom divljine.  Pešačenje su planinari „Zlatibora“  započeli od „Crkve Arandjela Mihaila” koje se nalazi u varosici sela (333mnv). Seoskim putem pored „Kamene citanke”  laganim usponom uspeli su DO obelezene  staze namenjene svim uzrastima. Polaganoj kisici uspelil su se   do ostataka „Dvorske crkvre” i srusene Kule grada Borca. Usput su se odmarali na dva predivna vidikovca koja su otkrivala cari palnine Jesevac i divili ostacima drevnih utvđenja Rima i Vizantije.

Stazu od pet kilometar savladili su sa tri sata, čuvajući snagu za ručak u krčmi „Ko to tamo peva”. Svadbarski kupus, posle sira i kajmaka otkrio je skrivene snage te su se Zlatiborci iz Beograda razgalili i relaksiralirali u ritmu daira i benda kafedžije Dragana.

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.