fbpx
spot_img

Meteorolozi objavili kakvo nas vreme čeka do kraja godine i verujemo da će vas najava obradovati

Prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, ove godine nas očekuje u proseku toplija jesen, ali i blaži početak zime.

U oktobru ćemo se obradovati miholjskom letu, meteorološkom fenomenu, koji je karakterističan za severnu Zemljinu poluloptu, gde se menjaju četiri godišnja doba.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće nešto iznad višegodišnjeg proseka, odnosno oko 0.5 stepeni Celzijusa u odnosu na prosečne temperature za taj mesec.

Srednja maksimalna temperatura vazduha biće u granicama višegodišnjeg proseka.

U Beogradu i široj okolini predviđa se da srednja minimalna temperatura bude oko 9,8 stepeni, a maksimalna 18.4 stepeni.

Što se tiče padavina, očekuje se da i njihova količina bude u granicama proseka. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 48 mm.

Slična je situacija i sa novembrom.

I srednja minimalna i srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće nešto više u odnosu na višegodišnji prosek.

Što se tiče Beograda i okoline, predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 4.7 stepeni, a srednja maksimalne oko 11.6 stepeni.

Očekuje se da vrednosti padavina u novembru budu u proseku za oko 5 mm višie u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 40 mm.

Nešto više temperature u odnosu na višegodišnje proseke imaće i decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru biće viša za oko 0.8 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se da će srednja minimalna decembarska temperatura biti oko jednog stepena iznad nule.

Srednja maksimalna temperatura će biti još viša u odnosu na višegodišnji prosek – viša za oko 1,5 stepeni Celzijusa, a u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 7.1 stepen.

Što se tiče decembarskih padavina, biće ih nešto manje u odnosu na prosek.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.