fbpx
spot_img

MILI DUELI 2017 – Otvoren konkurs za autore poezije!

POZIV ZA SVE TALENTOVANE PJESNIKE!

Pozivaju se afirmisani i neafirmisani autori poezije da se prijave za učešće u petoj sezoni Milih Duela. Učešće obuhvata druženje preko društvene mreže Facebook tokom mjeseca jula i avgusta 2017. godine.

Druženje je takmičarskog karaktera i okuplja nekoliko stotina autora poezije koji žele da pruže čitanost svojoj poeziji. U protekle četiri sezone je bilo preko 50 000 glasova i pola miliona pregleda.

OPIS PRINCIPA TAKMIČENJA

Autori se nađu u duelu sa po jednom svojom pjesmom. Online čitaoci (vaši i naši prijatelji, pratioci i ljubitelji kniževnosti) glasaju oznakom „Like“, te se uz te glasove, dodaju i glasovi žirija (7 književno priznatih osoba). Imena članova žirija će biti objavljena u sljedećih nekoliko mjeseci zbog pregovora sa izuzetno cijenjenim imenima.
Pobjednici duela prolaze u dalje krugove kojih ukupno ima 4, nakon čega 6 najboljih autora odlaze u Veliko finale gdje se određuje pobjednik, to jeste, najmiliji pjesnik na društvenim mrežama.

NAGRADA

Po završetku druženja objavljuje se Lista plasmana svih autora izabranih za učešće u Milim Duelima 2017, na osnovu koje se dodjeljuje:
GLAVNA NAGRADA: PLAKETA + LAUREAT („Najmiliji pjesnik regiona za 2017. godinu“) – za osvojeno prvo mjesto, te dodjela sljedećih plaketa: Najmilija drugarica, Najveće otkriće, Najbolja pjesma u sezoni, Najbolji plasman države (BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije), Najbolji plasman dijaspore (Balićevo priznanje, u čast prvom preminulom učesniku Milih Duela koji je živio u Lyonu), te Specijalno priznanje za kreativnost i Specijalno priznanje organizatora i čitaoca.

Svaki autor koji bude izabran za učešće u Milim Duelima, dobija ZAHVALNICU za saradnju i književni doprinos plasiranja pisane riječi kroz društvene mreže tokom 2017. godinu. Druženje je svojevrsna uvertira za zajednički zbornik koji bi se trebao na ljeto objaviti, a prva tri mjesta u Velikom finalu će besplatno učestovati u zborniku i dobiti svoja 3 primjerka knjige. Pobjednik Milih Duela 2017 će imati pet puta veću zastupljenost u odnosu na druge autore u zborniku, te stječe doživotno pravo za besplatno učešće u svim budućim zbornicima Poezije Godine.


NAČIN PRIJAVE:

POZIV JE JAVAN, UČESTOVATI MOGU SVE ZEMLJE SVIJETA I SVI AUTORI POEZIJE SVIJETA!

1. STAVKA:  Pošaljite 3 Vaše pjesme (Word dokument, ne duže od 30 stihova, lektorisane sa afrikatima, na nekom od jezika naroda EX YU, s tim da ukoliko pišete na slovenskom, makedonskom ili romskom- potreban je i prevod na neki od bhsc jezika)

2. Uz prijavu dužni ste poslati i Vašu biografiju (minimalno: ime i prezime, mjesto i državu odakle dolazite, te zanimanje).

GDJE POSLATI?

Pjesme sa biografijom šaljete:

1. u PRIVATNU PORUKU (inbox) na fejsbuk profil organizatora:  LINK ZA PRIJAVU!

ILI

2. putem E-MAIL-a na adresu: [email protected]
(u ovom slučaju, uz biografiju obavezno poslati i link Vašeg fejsbuk profila, kako bismo izvršili verifikaciju i potvrdili prijem prijave).

Napomena: Nakon svake prijave ukoliko u roku od 7 dana ne dobijete potvrdnu poruku o uspješnosti prijave, istu pošaljite ponovno!

Slikovni prikaz načina prijave:

ROK ZA PRIJAVU:

30. april 2017. godine

 

O MILIM DUELIMA

Projekat pod nazivom „Mili Dueli“ , sada već poznati online balkanski kontest, otpočeo je 2012. godine, u avgustu mjesecu, kada sam odlučio da napravim nešto zanimljivo, ali opet izuzetno korisno za sve autore koji pišu.
Razlog zašto se tako nazivaju jeste što se autori međusobno nađu u duelima i onda naši čitaoci i njihovi prijatelji glasaju i određuju pobjednika. Da bismo bili sigurni u kvalitet pjesama koje prolaze dalje, izabran je žiri u kojem se nalaze poznati pjesnici iz 4 zemlje Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Hrvatska), čiji glasovi također utječu na rezultat.
Iz četiri prethodne sezone imamo četiri Najmilija autora:
1. SEZONA – Dijana Stevanović Uherek /Subotica/Srbija
2. SEZONA – Enea Hotić/Banja Luka/ Bosna i Hercegovina
3. SEZONA – Anđela Turukalo/Podgorica/Crna Gora
4. SEZONA – Ante Jezerčić/Sisak/Hrvatska

Kroz ove četiri sezone prošlo je preko 800 prijava za učešće u Milim Duelima, a samo Najbolji i Najmiliji autori su imali priliku da se s nama druže kroz čitavu sezonu. Metod klasifikacije je sljedeći:
Nakon što se završi konkurs, prijave pregleda organizator Milih Duela (Nermin Delić) i on odlučuje koliko će biti polaznika u sezoni, to jeste, koliko će autora imati priliku da učestvuju u Milim Duelima. Kada se postavi lista učesnika, učesnici se podijele u grupe. Da biste postali Najmiliji potrebno je da prođete svih 5 krugova u svojoj grupi.
Nema sumnje da su Mili Dueli postali prava internet senzacija za otkrivanje novih talentovanih pjesnika i za podsticanje njihovog stvaralaštva, jer se svake dvije sezone objavi i zajednički zbornik.
Podaci o broju pregleda duela govore o našoj kvaliteti, a kroz četiri sezone smo prešli brojku od 100 000 glasova i preko pola miliona pregleda. Ovo je jedinstvena prilika za nova poznanstva sebi sličnih ljudi koji žive blizu i daleko i koji imaju isti hobi – pisanje. Također, dosta se nauči, jer žiri daje iscrpne komentare i obrazloženja za svoje glasove.

Projekat je naišao na pozitivnu kritiku kod državnih vlasti, pa se i za svaki zbornik organizuje promocija knjiga.

OVE GODINE VAS OČEKUJE MNOGO IZNENAĐENJA!

Čekamo Vas,
organizator
Nermin Delić

Nermin Delić
Nermin Delić
Pisac iz Jajca, idejni tvorac online balkanskog kontesta Mili Dueli, student medicine.