fbpx
spot_img

Miloš Antić, mladi švajcarski biznismen, podržava srpsku kulturu i Svetosavski bal u Londonu!

Miloš Antić, 28-godišnji ugledni švajcarski biznismen, potpredsednik DHG Grupe sa sedištem u Cirihu, jednog od lidera u oblasti građevine i nekretnina u Evropi i na Bliskom istoku, ne zaboravlja svoje srpsko poreklo.

Upravo je mladi preduzetnik, nekadašnji sportista, Miloš Antić, boraveći u Londonu, gde je sa ambasadorom Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem prisustvovao godišnjem okupljanju “Global Sustainability Network” tokom kojeg su prikupljena značajna sredstva za humanitarne aktivnosti i ciljeve GSN-a, najavio da će se DHG grupa pridružiti radu britanske Fondacije srpskog kulturnog nasleđa Petar II Petrović Njegoš.

DHG GRUPA, ČIJI JE VLASNIK NJEGOV OTAC, BLAGOJE ANTIĆ, PLANIRA DA SE UKLJUČI I U REALIZACIJu KOSOVO I METOHIJA MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA (KMMFF) U GRAČANICI, KOJI VEĆ DESET GODINA TRADICIONALNO NEGUJE HUMANITARNI RAD I NA TAJ NAČIN POMOGNE OČUVANJu KULTURNOG NASLEĐA SRPSKOG STANOVNIŠTVA U OVOJ POKRAJINI.

Tokom svog boravka u Londonu, Miloš Antić je, sa ambasadorom Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimirom Božovićem, posetio Fondaciju srpskog kulturnog nasleđa Petar II Petrović Njegoš, i sreli su se sa uglednim doktorom Dejanom Marašem, predsednikom Fondacije.

Tom prilikom, dr Maraš je upoznao gospodu Božovića i Antića sa ciljevima i planovima Fondacije i pozvao ih da se uključe u rad Fondacije i postanu punopravni članovi.

Dr Dejan Maraš sa zadovoljstvom je obavestio uvažene goste da je Fondacija srpskog kulturnog nasleđa Petar II Petrović Njegoš uspešno organizovala Svetosavski bal u Londonu, koji je imao humanitarni karakter. Svetosavskim balom koji se održava u centru Londona, srpska zajednica pokazuje da je dovoljno utemeljena u britanskom društvu i da je vreme da se razviju nove tradicije u tradicionalnom duhu.

Na ovom veličanstvenom skupu srpske zajednice u Londonu, i prijatelja iz Velike Britanije i Evrope, prikupljena su sredstva koja su podeljena srpskoj deci u opštinama na Kosovu, kao i centrima za decu sa posebnim potrebama u Crnoj Gori.

Domaćin dr Dejan Maraš podsetio je ugledne goste Antića i Božovića na dugu tradiciju organizovanja Svetosavskih balova kod Srba, ustanovljenu još u XIX veku. Prvi Svetosavski bal je održan 1847. godine u Beču, zahvaljujući želji tadašnjeg vladara Kneževine Srbije Miloša Obrenovića da upriliči prigodnu svečanost za znamenite Srbe iz austrijske prestonice. U dvoranama najraskošnijih bečkih dvorova, počelo je održavanje Svetosavskog bala. Za tu svečanost koju je ustanovio, knez Miloš je angažovao poznatog kompozitora Johana Štrausa mlađeg da komponuje “Srpski kadril”, koristeći srpske nacionalne pesme. Priređivanje čuvene svečanosti u Beču prekinuli su ratovi, a Svetosavski bal u Beču je obnovljen 1996. godine.

Intelektualni krugovi u Londonu su pokrenuli ideju da se, po ugledu na Beč, Svetosavski bal organizuje u njihovoj sredini, posebno kada se zna da u Britaniji živi više od 70.000 Srba, od kojih je većina vrlo uspešna u svojim profesijama. Svečani događaj je prilika da se u prijatnom ambijentu okupi srpska zajednica koju sačinjavaju istaknuti doktori, poznati advokati, uspešni bankari i biznismeni. Uz prijatno druženje, upoznaju se novi ljudi koji žive i uspešno rade u Londonu i čitavoj Velikoj Britaniji, a okupe se i brojni prijatelji sa Balkana, iz Britanije i Evrope. Ovo je istovremeno i prilika da se pomognu oni kojima je pomoć najpotrebnija.

Predsednik Fondacije i Organizacionog odbora Svetosavskog bala u Londonu, dr Dejan Maraš, obavestio je ugledne goste da uveliko teku pripreme za organizaciju Svetosavskog bala. Svetosavski bal i humanitarna večera biće održani u subotu, 11. februara 2023. u Londonu (Copthorne Tara Hotel, Kensington, W8 5SR), sa početkom u 18 časova.
Miloš Antić je najavio da će se DHG Grupa pridružiti radu Fondacije srpskog kulturnog nasleđa Petar II Petrović Njegoš i pomoći u organizaciji Svetosavskog bala u centru Londona.

Podsetimo da je tokom posjete Londonu Miloš Antić, na poziv i preporuku ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, prisustvovao tradicionalnoj humanitarnoj večeri koju organizuje Global Sustainability Network” mreža održivosti a čiji je domaćin bila Margaret “Pegi” Dilejni Rokfeler, osnivačica eminentnog njujorškog instituta “Sinergos”.

Marko Spirić

Marko Spirić
Marko Spirić
Urednik portala "Pokazivač". Dugogodišnji radijski voditelj, novinar, marketing saradnik, dopisnik dnevnih i nedeljnih novina, časopisa i portala. Intervjuiše poznate ličnosti, prati estradna desavanja, piše životne priče... Humanitarac čija dela koja je činio i čini za ljude i životinje govore o njemu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za doprinos u novinarstvu na prestižnim manifestacijama. Rođen 1986. godine, živi i radi u Vranju.