fbpx
spot_img

Mlada doktorka iz Srbije najbolja na svetu u svojoj oblasti

Aleksandra Barać (33) najuspešniji je mladi lekar u oblasti infektivnih bolesti i mikrobiologije u celom svetu. Ona je gostujući profesor na čuvenim fakultetima, spasava živote ljudi u Srbiji, uspešno se bavi naučnim istraživanjima i radom u praksi…

Foto: Blic/RAS Srbija/M. Ilić

 

Ako vas put nanese ka Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, tamo će vas dočekati dr Aleksandra Barać – mlada specijalizantkinja infektologije, dobitnica više od 20 međunarodnih nagrada za naučni i klinički rad. Iako je ponuda za posao u inostranstvu bilo nebrojano, dr Barać ipak je odlučila da ostane u Srbiji i da, kako je rekla u razgovoru za „Blic“, umesto da ode u beli svet, beli svet približi svojoj zemlji.

 

Kako je počelo?

– Jedna neobična retka bolest je bila razlog što sam donela odluku da se posebno posvetim gljivičnim infekcijama. Pre 10 godina, bila sam deo tima koji je dijagnostikovao fulminantni oblik rinocerebralne mukormikoze. Pacijent je u veoma lošem stanju bio hospitalizovan na drugoj klinici gde se primarno lečio zbog osnovne bolesti (malignitet) i bio je „otpisan“ zbog iznenadnog razvoja nepoznate bolesti rapidnog toka koja je dovela do nekroze potkožnog tkiva i kože srednjeg masiva lica. Uzorkovali smo deo zahvaćenog tkiva, obradili u laboratoriji, zasejali na hranljive mikrobiološke podloge i posmatrali obrađeni materijal pod mikroskopom. Dijagnostikovana je infekcija izazvana retkom gljivom iz roda mukormiceta (Zygomycetes) koja se zove Rhizopus oryzae, ordinirana je odgovarajuća antigljivična terapija i pacijent je bio uspešno izlečen – priča Aleksandra i navodi da je bila veoma zaintrigirana celim procesom od pregleda pacijenta do finalne dijagnoze i izlečenja, zbog čega se i odlučila da se posveti istraživanjima u oblasti gljivičnih infekcija respiratornog trakta.

 

Univerzitet u Sasariju u Italiji, britanski Institut za javno zdravlje u Londonu, klinike i naučni kongresi u Buenos Ajresu, Madridu, Barseloni, Beču, Salcburgu, Rimu, Solunu, Tbilisiju, Parizu… Brojni su stručni skupovi na kojima je ova mlada doktorka učestvovala kao predavač po pozivu.

 

 

Ipak, umesto da na putu do posla prolazi kraj čuvenog Big Bena, dr Barać svakodnevno se trudi da na Infektivnoj klinici učestvuje u rešavanju najtežih dijagnoza, za koje često pomislimo da leka nema.

 

– Moj radni dan počinje u sedam ujutru. Po dolasku na posao, zajedno sa načelnikom i medicinskim osobljem, obiđem pacijente, pregledam nove, odredimo im terapiju, a zatim sledi jutarnji sastanak lekara – priča za „Blic“ ova mlada doktorka.

 

Rad na odeljenju se nastavlja do 14 sati, a danima kada dežura, nakon standardnog radnog vremena, sa odeljenja prelazi u Prijemnu ambulantu, gde leči ambulantne pacijente do početka narednog radnog dana.

 

– U vreme epidemija, koje su se nažalost u poslednjem periodu smenjivale, dešavalo se da tokom 24 časa pregledamo i do 200 ambulantnih pacijenata, i da uradimo preko 20 lumbalnih punkcija – kaže dr Barać.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.