fbpx
spot_img

Umetnost je religija – Četvrta novogodišnja izložba kragujevačkih umetnika

 

Na likovnoj mapi Srbije Kragujevac zauzima jedno od istaknutijih mesta. Ovu poziciju centralni grad Šumadije stekao je predanom afirmacijom i negovanjem umetnosti u svim sferama društvenog života. Filološko umetnički fakultet (FILUM), Narodni muzej, Muzej “21. Oktobar” i druge institucije kulture, zajedno sa vrlo uočljiivom privatnom inicijativom, uticali su na stvaranje povoljne klime za uspešan razvoj umetničkih aktivnosti. Jedan od važnih puktova koji već više od dve decenije promoviše likovnu umetnost je “Art” galerija na čijem čelu je Darko Gavrilović. Njegovo aktivno učestvovanje u kreiranju domaćeg umetničkog života (priređivanje samostalnih i grupnih izložbi, organizovanje umetničkih kolonija i td.), između ostalog, odražava njegov stav da nezavisno od bremena koje jedno vreme nosi, ono će se u budućnosti pamtiti, kako nas to istorija uči, po umetničikim dometima.

Prilika da se u izvesnoj meri sumiraju dosegnuti likovni dometi na kraju jedne kalendarske godine, kada je reč o umetnicima iz Kragujevca, je novogodišnja izložba koju galerija “Art” tradicionalno organizuje krajem decembra. Na raspisani konkurs javiljaju se umetnici različitih generacija, opredeljenja i stilskih izraza što potvrđuje i ova izložba. Ovogodišnji žiri (istoričar umetnosti Sava Stepanov, slikarka Milica Kojčić i istoričar umetnosti Olivera Vukotić) se prilikom selekcije radova rukovodio likovnošću kao imperativom. Nakon pažljivog posmatranja prispelih dela, konstatovano je da se određeni poetski iskoraci, kod pojedinih stvaraoca, upravo na ovoj izložbi premijerno mogu videti. Prepoznatljiivost ličnih rukopisa je takođe jedna od osobenosti izloženih kompozicija što samo potvrđuje seriozan pristup autora.  Naravno, na izložbi kao što je ova ne može se govoriti o široj slici u domenu umetničkih kretanja, jer to i nije njen cilj. Njen karakter je revijalan, heterogenost poželjan i podrazumevajući faktor, jer pluralizam likovnih disciplina i izvođačkih i vizuelnih pristupa publici daju priliku da na jednom mestu uživa u raznovrsnim likovnim rešenjima. Najveći broj zastupljenih autora su umetnici srednje i mlađe ganeracije koji kontinuirano učestvuju na ovoj izložbi čime se stiče uvid u genezu njihovih rukopisa. Ova dimenzija izložbi daje dodatni kvalitet koji je obavezujući ali i podsticajan momenat, kako za aktvine učesnike izložbe, tako i za buduće participijente. Analiziranjem njihovih radova, načina na koji doživljavaju stvarnost, samu umetnosti i reflektuju svoje unutarnje biće, za istoričare umetnosti je istraživačko-saznajni postupak ali i jedini pravi način za njihovu  valorizaciju. Takođe, posmatranjem umetničkog dala dolazi se do drugog spoznajnog nivoa o kome je pisao Pol Sezan a to je: “Umetnost je religija. Njen cilj jeste uzdizanje duha”, napisala je Olivera Vukotić.

 

 

 

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.