fbpx
spot_img

Mladima je potrebna sloboda – Danijela Mihić

Kako izgleda tvoje pripremanje za crtanje?

Mislim da svaki dan trebamo istraživati i učiti, jer istraživanjem i upoznavanjem novih stvari mi upoznajemo sebe. Sve je manje lutanja i izgubljenosti i okrećemo se svom jedinstvenom djelovanju. Kažeš da je tvoj cilj da prikažeš pritisak društva na mlađu generaciju. Po tvom mišljenju, koja je generacija više podložna pritisku? Pritisak je svuda oko nas pa i od najranijih dana. Kada krećemo u školu mi moramo da pazimo na ponašanje da nas djeca ne uzmu na zub. Moramo se uklopiti, biti komunikativni, učestvovati u stvarima koje su većini zanimljive. U protivnom smo, odbačeni i izrugivani. Društvo jednostavno ne interesuje kako se osjećaš i šta želiš jer koja je korist od toga?

 

Smatraš li da su mladi ljudi osim što su izloženi pshičkom problemima, marionete možda svojih najbližh a ne celog društva?

Kada kao mlada osoba koja se uključuje u život odraslih, tražiš posao, uz iskustvo, podrazumijeva se samopouzdanje. Ako ne zadovoljiš komunikacijske vještine, bez obzira na kvalitete, naravno da si odbijen. Zašto bi ti neko dao prostora da pokažeš to što znaš i umiješ jer ko danas ima vremena za to? U svom radu govorim baš o ljudima koji nemaju sve ove vještine, koji nisu glasni i kojima svaki put malo nedostaje da se sklone i izoluju.

 

Koje je rešenje je moguće kako bi se sprečio pritisak? Umetnici verovatno lakše podnose takve pritiske? Kako se ti nosiš sa njima?

Kao osoba koja se bori sa niskim samopouzdanjem želim da kažem da to nije sramota i da se o tome ne treba ćutiti, sklanjati i zatvarati se u sebe. Podjelom iskustava, dosta možemo naučiti jedni od drugih. Zato je zatvaranje u sebe najgora opcija. Naš put je težak na kojem se svakodnevno radi i bori ali na kojem se ne posustaje! Jednog dana ćemo biti ponosni na sve što smo postigli.

Kaži nam nešto o svom umetničkom stvaranju i planu za budućnost. Šta trenutno stvaraš?

Kroz crteže i slike koje su moje izražajno sredstvo želim da ukažem i na problem otuđenosti. Razgovarajmo više, dajmo jedni drugima više prostora i vremena da svako pokaže ono što zna i u čemu je dobar, a da se ne stidi, da ne preispituje svaku izgovorenu riječ. Ne budimo okrutni i zajedljivi – to su odlike malih ljudi. Što se tiče umjetničkog stvaranja u budućnosti, jedino što bih voljela je to da svaki dan u svom životu izdvojim vrijeme (koliko mi okolnosti budu dozvoljavale) da se posvetim umjetnosti, a čime ću se baviti to ne znam, sve dolazi spontano. Trenutno slikam, crtam, i istražujem svijet lutkarstva.

Artkum
Artkum
Artkum je nastao iz dve značajne reči. ART- umetnost i KUM- što bi značilo kumovati umetnosti. Osnivač - Suzana Rudić. Stranica objavljuje dela mladih autora iz Srbije i inostranstva.