fbpx
spot_img

Na današnji dan: 1. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

1815 – Rođen je nemački državnik i političar Oto fon Bizmark, prvi kancelar ujedinjenog nemačkog carstva, poznat kao „gvozdeni kancelar“. Predsedavao je Berlinskim kongresom 1878. godine na kojem su evropske sile uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope – osujećena je namera Rusije za stvaranje velike Bugarske, a Srbija i Crna Gora su stekle međunarodno priznanje.

1868 – Rođen je francuski pesnik i dramski pisac Edmon Rostan koji je u jeku naturalizma s velikim uspehom oživeo romantični teatar. Njegov „Sirano de Beržerak“ osvojio je publiku i održao se na repertoarima svetskih pozorišta do danas.

1918 – U Velikoj Britaniji je osnovano Kraljevsko vazduhoplovstvo (Royal Air Force – RAF).

1920 – Rođen je japanski glumac Toširo Mifune koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave. Proslavio se filmovima „Rašomon“, „Sedam samuraja“, „Krvavi presto“, „Šogun“.

1939 – Okončan je trogodišnji građanski rat u Španiji u kojem je poginulo više od milion ljudi, a više od pola miliona je izbeglo iz zemlje. Španija je narednih 36 godina bila pod diktaturom generala Franciska Franka.

1946 – Prvom omladinskom radnom akcijom u Jugoslaviji počela je izgradnja železničke pruge Brčko-Banovići. U izgradnji 90 kilometara pruge učestvovalo je 60.000 mladih iz cele Jugoslavije.

1970 – Beogradski radio „Studio B“ počeo je emitovanje programa iz zgrade novinske kuće „Borba“.

1996 – Spajanjem „Micubiši banke“ i „Banke Tokio“ u Japanu je stvorena najveća svetska banka.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.