fbpx
spot_img

Na današnji dan: 21. avgust

Sat
foto: wallpapermania. eu

1690. Austrijski car Leopold I doneo je ukaz, poznat kao „Privilegij“, kojim su Srbi na teritoriji Austrije dobili određene povlastice. „Privilegij“ je garantovao slobodu vere, upotrebu Julijansk og kalendara i pravo izbora arhiepiskopa i drugih sveštenika.

1780. Rođen je slovenački slavista Jernej Bartol Kopitar. Za srpsku kulturu značajan je kao pomagač i zaštitnik Vuka Stefanovića Karadžića, kojeg je podstakao da skuplja narodne umotvorine i da napiše gramatiku i rečnik srpskog jezika.

1897. Engleski lekar Ronald Ros otkrio je vrstu komaraca koji prenose malariju, što je bilo presudno za suzbijanje bolesti koja je uzrokovala smrt miliona ljudi. Ros je jedan od prvih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu (1902).

1991. Latvija je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

2000. Slovenački plivač Martin Strel, koji je pod motom „Za mir, prijateljstvo i čiste vode“ plivao Dunavom od izvorišta u Nemačkoj do ušća u Crno more, oborio je rekord i ušao u Ginisovu knjigu sa više od 2.900 preplivanih kilometara. Strel je u taj pohod krenuo 25. juna.

2000. Predsednik Demokratske Republike Kongo, Loran Kabila proglasio je privremenu skupštinu, prvo zakonodavno telo od kad je on preuzeo vlast, u maju 1997. godine.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin