fbpx
spot_img

Održan drugi seminar Školice života u Vladičinom Hanu

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Drugi seminar Školice života, održan u Vladičinom Hanu početkom oktobra meseca, imao je za cilj da dodatno informiše vaspitače na koji način mogu da unaprede kvalitet  vaspitno obrazovne prakse u radu sa decom. 

U okviru projekta “Školice života – zajedno za detinjstvo,” u PU “Pčelica”, u Vladičinom Hanu, realizovan je drugi seminar “Korak po korak – kvalitetnom obrazovnom praksom ka društvu znanja“ (program obuke akreditovan pod brojem 390 u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora školske 2014 – 2016. godine). U periodu od 3. do 5. oktobra, obukom je obuhvaćeno ukupno 28 učesnika (26 vaspitača, 1 stručni saradnik i 1 pedagoški asistent) sa rasponom radnog staža od 3 do 35 godina.

Program obuke ima za cilj da pomogne vaspitačima da unaprede principe sopstvenog vaspitno obrazovnog rada koji je usmeren na dete. Takođe, predviđeni sadržaji pokazuju značaj saradnje vaspitača i deteta i to kroz uspostavljanje zajedničkih pravila, upoznavanje sa karakteristikama podsticajne sredine za učenje, veštinama potrebnim za rad u grupi, kao i veštinama individualnog pristupa, profesionalnog stava i odgovornosti za obrazovanje sve dece. Učesnicima obuke pruža se prilika da sagledaju kako portfolija mogu biti sredstvo za praćenje napredovanja dece i planiranja procesa učenja, ali i kako da podstaknu uključivanje porodice u vaspitno obrazovni rad.

Vladicin-Han-3

U cilju što efikasnije obuke koriste se različite metode i tehnike rada – mini predavanja, edukativni filmovi, rad u paru i grupni rad i prezentacije, diskusije i simulacije, kao i različite igrice za podizanje energije i stvaranja dobre atmosfere.

Učesnici su istakli zadovoljstvo organizacijom i sadržajem seminara, materijalima, radom trenera kao i primenljivošću stečenih znanja i veština, što pokazuje i visoka prosečna ocena (3,98 od maks. 4) na evaluaciji. Takođe, učesnicima su podeljeni diskovi sa stručnim prilozima koji prate sadržaje seminara, kao i pregled principa kvalitetne pedagoške prakse „Kompetentni vaspitači/ce 21. Veka“.

U organizaciji CIP –Centra za interaktivnu pedagogiju, koji je implementacioni partner projekta “Školice života – zajedno za detinjstvo”, voditeljke seminara bile su Slađana Golubović, psiholog OŠ “Sreten Mladenović Mika” iz Niša i Svetlana Radosavljević, pedagog PU “Naše dete” iz Vranja.

Pored profesionalnog usavršavanja zaposlenih, radovi na adaptaciji objekta još jedne Školice života polako napreduju. Mališani iz Lepenice, mesta nadomak Vladičinog Hana, nestrpljivo iščekuju otvaranje Školice. U okviru Društvenog centra u ovom selu, biće adaptirana prostorija za realizaciju svakodnevnog četvoročasovnog vaspitno – obrazovnog programa za decu uzrasta 3- 5,5 godina.

Vladicin-Han-2

 

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.