fbpx
spot_img

Na današnji dan: 21. oktobar

 

Sat
foto: wallpapermania. eu

1760 – Rođen je japanski slikar Kacušika Hokusaj, glavni predstavnik realizma u japanskom slikarstvu. Slikao je scene iz svakodnevnog života i predele, uključujući čuveni ciklus „Trideset pogleda na Fudžijamu“. ako malo po obimu, snažno je uticalo na evropsko pesništvo 19. veka („Književna biografija“, „Stari mornar“, „Kublaj Kan“, „Kristabela“, zajednička zbirka pesama sa Vordsvortom „Lirske balade“).

1772 – Rođen je engleski pisac i mislilac Semjuel Tejlor Kolridž. Postavio je filozofske i teorijske osnove engleskog romantizma, a njegovo delo, iako malo po obimu, snažno je uticalo na evropsko pesništvo 19. veka („Književna biografija“, „Stari mornar“, „Kublaj Kan“, „Kristabela“, zajednička zbirka pesama sa Vordsvortom „Lirske balade“).

1833 – Rođen je švedski hemičar, industrijalac i pronalazač Alfred Bernard Nobel. Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo čiji je deo zaveštao fondu za nagrade za vanredna dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir.

1879 – Tomas Edison izvršio je u laboratoriji u NjuDžersiju probu svog najnovijeg izuma – sijalice sa grafitnim nitima. Sijalica je svetlela čitavih 13 časova.

1917 – Rođen je američki trubač, pevač, kompozitor i šeforkestra Džon Birks „Dizi“ Gilespi, jedan od najboljih trubača i improvizatora u istoriji džeza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju „bi-bap“ muzike.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.