fbpx
spot_img

Na današnji dan: 22. januar

Sat
foto: wallpapermania. eu

1440 – Rođen je Ivan III Vasiljević, veliki knez moskovski, a od 1462. i „svih Rusa“, nakon što je ujedinio veliki broj kneževina. Oslobodio je delove zemlje od Mongola, ojačao centralnu vlast, a 1497, izdao je prvi ruski zbornik zakona „Sudbenik“. Zbog ženidbe s vizantijskom princezom Zoe smatrao se naslednikom Istočnorimskog carstva i u njegovo vreme prvi put se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja u kojem bi Moskva bila „Treći Rim“.

1729 – Rođen je nemački pisac, kritičar i teoretičar umetnosti Gothold Efraim Lesing, jedan od najznačajnijih pobornika evropskog prosvetiteljstva. Autor je prve nemačke građanske drame „Mis Sara Sampson“ (1755), a delom „Laokon ili o granicama slikarstva i pesništva“ postavio je temelje modernoj estetici.

1771 – Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.

1775 – Rođen je francuski fizičar i matematičar Andre Mari Amper, osnivač elektrodinamike. Zasnovao je teoriju magnetizma u nerazdvojivoj vezi s elektricitetom i proučio uzajamno dejstvo električnih struja. Po njemu je dobila naziv jedinica za merenje jačine električne struje.

1788 – Rođen je engleski pisac Džordz Gordon Bajron, najistaknutiji pesnik romantizma i jedna od najpopularnijih ličnosti svoga vremena. Književnu slavu stekao je romantičnim epom „Čajld Herold“ (1812), a potom i poemom „Don Žuan“ i poetskim dramama „Manfred“ i „Kain“. Umro je od malarije 1824. u Grčkoj, gde je pomagao oslobodilačku borbu protiv Turske.

1840 – Prvi britanski doseljenici stigli su na Novi Zeland.

2002 – Na dvodnevnoj međunarodnoj donatorskoj konferenciji za obnovu Avganistana održanoj u Tokiju obećana je pomoć od 4,5 milijarde dolara.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.