fbpx
spot_img

Na današnji dan: 3. avgust

Sat
foto: wallpapermania. eu

216. p. n. e. Kartaginski vojskovođa Hanibal naneo je u Drugom punskom ratu kod Kane u današnjoj jugoistočnoj Italiji strahovit poraz Rimljanima. Njegova brojčano slabija vojska do nogu je potukla rimske legije. Kod Kane je poginulo oko 50.000 rimskih vojnika. U samom gradu Rimu je zavladala panika pošto je postalo jasno da više ne postoji vojska koja bi mogla da brani Rim. Tada je nastala poznata izreka – Hanibal je pred vratima („Hanibal ante portas“). Rimska država tada je spašena samo zahvaljujući neverovatnoj mudrosti njenog vođstva.

1347. Engleski kralj Edvard III zauzeo je u Stogodišnjem ratu francuski grad Kale.

1492.Španski moreplovac, najverovatnije italijanskog porekla, Kristifor Kolumbo isplovio je na brodu „Santa Marija“ iz španske luke Palos de la Frontera na prvo putovanje „za Indiju“ na kojem je otkrio Ameriku. Verovao je da će otkriti morski put do Indije.

1778. U Milanu je posle dve godine gradnje, prema projektu italijanskog arhitekte Đuzepea Pjermarinija, otvorena Milanska skala, jedna od najznačajnijih operskih kuća u svetu.

1792. U Beču je objavljen prvi broj srpskog lista „Slaveno-serbskija vedomosti“. Pod uticajem Dositeja Obradovića „Vedomosti“ je pokrenuo Stefan Novaković. Cilj lista bilo je širenje „istine o otečestvu i prosvešćenije roda našega“. List je imao pretplatnike u Pešti, Budimu, Sent Andreji, Novom Sadu, Oseku, Trstu i Veneciji, širom Podunavlja, a prodavan je i u Vlaškoj, Rusiji. U „Vedomostima“ su bili objavljivani pozivi na prenumeracije srpskih knjiga, poput „Istorije“ Jovana Rajića. Zapavši u dugove, Novaković je dve godine docnije prodao štampariju, pa je izlaženje lista obustavljeno.

1858. Engleski istraživač Džon Spik otkrio je jezero Viktorija, za koje je zaključio da je izvorište reke Nil. Nil u stvari nastaje spajanjem Belog i Plavog Nila kod Kartuma u današnjem Sudanu. Plavi Nil izvire iz jezera Tana u Etiopiji, dok se Spikovo otkriće odnosi na Beli Nil.

1872. Rođen je norveški kralj Hakon VII, monarh od 1905. do smrti 1957. Hakon VII je postao kralj Norveške kada se ova 1905. odvojila od Švedske i postala suverena država. Odbijanjem da abdicira snažno je uticao na podanike da organizuju Pokret otpora nemačkoj okupaciji tokom Drugog svetskog rata.

1884. Završen je železnički most u Beogradu na reci Savi, zahvaljujući čemu je narednog meseca puštena u saobraćaj pruga Zemun-Beograd. Srbija se još na Berlinskom kongresu 1878. obavezala da će izgraditi prugu kojom će preko njene teritorije biti spojena Austrija sa Solunom u tadašnjoj Turskoj. Most je razaran u oba svetska rata i potom oba puta obnavljan.

1902. Rođen je Dušan Baranin, srpski romansijer i publicista. Završio je pedagošku školu u Beogradu gde je, takođe, apsolvirao istoriju. U knjizevnost je stupio zbirkama pripovedaka „Seljaci“, „Šume padaju“ kao i romanom „Njih troje“. Docnije se pojavljuju njegove romansirane biografije i istorijski romani, najčešće na temu devetnaestovekovne Srbije. Dela: „Zeka Buljubaša“, „Prota Mateja“, „Karađorđe“, „Hajduk Veljko“, „Veliki gospodar“, „Kralj Milan“. Iako mu kritika nije bila sklona, u skladu s tadašnjim ideološkim odrednicama, njegova dela su uživala i
uživaju široku popularnost.

1903. Rođen je tuniski državnik Habib Ben Ali Burgiba, vođa borbe za nezavisnost i prvi predsednik Tunisa od 1957. Proglašen je 1975. doživotnim predsednikom, ali je 1987. zbačen s vlasti u državnom udaru.

1936. Američki atletičar afričkog porekla Džesi Ovens je skokom u dalj od 8,06 metara osvojio prvu od četiri zlatne medalje na Olimijskim igrama u Berlinu. Potom je pobedio i na 100 i 200 metara i u štafeti 4X100 metara. Ovakav uspeh jednog afroamerikanca bio je razočarenje za nacističke glavešine domaćine te olimpijade.

1940. Litvanija je i formalno postala deo Sovjetskog Saveza pod nazivom Litvanska Sovjetska Socijalistička Republika. Okupacija baltičkih republika bila je sastavni deo sporazuma Staljin-Hitler o podeli Poljske iz 1939. godine. Do Prvog svetskog rata te zemlje su vekovima bile sastavni deo carske Rusije.

1958. Američka atomska podmornica „Nautilus“ pod komandom Vilijama Andersona prva je prošla ispod ledenog pokrivača Severnog pola.

1975. U Beograd je doputovao predsednik SAD Džerald Ford u dvodnevnu zvaničnu posetu Jugoslaviji, istakavši tom prilikom da politika nesvrstavanja Jugoslavije aktivno doprinosi većem razumevanju među narodima.

1989. Ali Akbar Hašemi Rafsandžani je preuzeo dužnost predsednika Irana.

1992. U Jovanici kod Gornjeg Milanovca otkriveno je bogato arehološko nalazište iz ranog paleolita. Nađeni predmeti pripadaju tzv. ašelskoj kulturi.

2002. Turska skupština ukinula je smrtnu kaznu, u nastojanju da zemlju približi Evropskoj uniji.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.