fbpx
spot_img

Na današnji dan: 4. april

Sat
foto: wallpapermania. eu

1581 – Engleska kraljica Elizabeta I proglasila je zaviteza Frensisa Drejka, gusara, potom admirala, prvog Engleza koji je oplovio svet.

1825 – U Novom Sadu je rođen srpski naučnik i filolog Đura Daničić. Podržavao je Vuka Karadžića u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa („Rat za srpski jezik i pravopis“, 1847). Bio je sekretar Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu gde je 1880. pokrenuo izradu „Rečnika hrvatskog ili srpskog jezika“. S latinskog je preveo Stari zavet.

1860 – U Beogradu je rođen Vojislav Ilić, pesnik koji se smatra osnivačem moderne poezije u srpskoj književnosti i tvorcem verističkog izraza („Zimska idila“, „Jesen“, „Ja ništa više ne verujem“, „Tamara“, „Istok“).

1912 – U Tibetu je proglašena Kineska republika.

1939 – Na irački presto stupio je Fejsal II nakon smrti njegovog oca kralja Gazija I.

1960 – Francuska i Federacija Mali (Senegal i Sudan) potpisali susporazum kojim je Federacija Mali stekla nezavisnost.

1969 – U Hjustonu, američka država Teksas, izvršena je prva operacija ugrađivanja veštačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent sa ugrađenim veštačkim srcem živeo je samo četiri dana.

2003 – Agencija Tanjug poslavila je 60 godina postojanja.

2006 – U Kuvajtu su, prvi put u istoriji te države, žene izašle na izbore, nepunih godinu dana od kada su, izmenama izbornog zakona, dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".