fbpx
spot_img

Na današnji dan: 7. jul

 

Sat
foto: wallpapermania. eu

1752. Rodjen je Žozef Mari Žakar, francuski pronalazač, izumitelj razboja za tkanje (1801). 

1860. Rodjen je austrijski kompozitor i dirigent Gustav Maler , autor devet čuvenih simfonija i ciklusa pesama. Bio je direktor Bečke opere (1897-1907) koja je pod njegovom upravom doživela zlatno doba. 

1887. Rodjen je francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal. Veći deo života proveo je u Parizu, ali se inspirisao ruskim folklorom i uspomenama iz detinjstva. Ilustrovao je Gogoljeve „Mrtve duše“ i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalimu, zgradu UN u Njujorku i uradio vitraže u katedrali u Mecu. 

1893. U Zagrebu je rodjen hrvatski pisac Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. veka na jugoslovenskom prostoru. Od 1950. bio je na čelu Jugoslovenskog leksikografskog zavoda i glavni i odgovorni urednik Enciklopedije Jugoslavije. Njegov obimni književni opus obuhvata poeziju, romane, pripovetke, drame, eseje („Hrvatski bog Mars“, „Povratak Filipa Latinovića“, „Gospoda Glembajevi“, „U agoniji“). 

1898. SAD su anektirale Havajska ostrva. 

1911. Rodjen je italijanski kompozitor Djan Karlo Menoti, poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta („Konzul“, „Medijum“, „Amelija na balu“). Osnovao je muzički festival u Spoletu. 

1978. Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije proglašena je država Solomonska Ostrva. 

1995. U Beogradu je otvorena prva podzemna železnička stanica. 

2000. Ceo tiraž knjige „Hari Poter i vatreni pehar“, četvrti nastavak avantura dečaka madjioničara, rasprodat je u pretplati, pre nego što je izašao iz štampe. 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.