fbpx
spot_img

Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju: Roditeljima teško obolele dece bolovanje do punoletstva i puna plata

Roditelji dece obolele od najtežih bolesti imaće pravo da budu na bolovanju dok im deca ne napune 18 godina. Ono što je najbitnije, za sve to vreme primaće 100 odsto zarade.

Ova novina predviđena je nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi, prema prognozama Ministarstva zdravlja, već polovinom godine trebao da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije.

To pravo im, međutim, nije apsolutno zagarantovano, već će morati da se obnavlja. To pravo će da se ocenjuje na svakih šest meseci. U slučaju ozdravljenja deteta, roditelj nastavlja da radi.

Tokom lečenja dece obolele od raka, roditelji u Srbiji sada imaju pravo na bolovanje od samo četiri meseca. Lečenje bolesne dece, odnosno nekih malignih oboljenja nekada traje i do dve godine, tako da roditelji moraju da se snalaze na razne načine.

Ova zakonska mogućnost, odnosno bolovanje od samo četiri meseca je nedovoljna, jer je na taj način roditeljima uskraćeno da budu uz svoju teško bolesnu decu dok se ne završi kompletno lečenje.

Još jedna novina koja se tiče lečenja dece, je predlog u nacrtu zakona da se dijagnostičke procedure mogu raditi o trošku osiguranja u inostranstvu, kada u Srbiji to nije moguće.

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.