fbpx
spot_img

Nagrađeni najbolji na literarnom konkursu Udruženja žena „Riza“

Povodom jubileja – 80 godina od osnivanja, Udruženje žena „Riza“ Bijela upriličilo je svečanost u prostorijama OŠ „Orjenski bataljon“ u Bijeloj.

Kako je kazala predsjednica, Slađana Vučićević, Udruženje već 28 godina povodom kraja školske godine organizuje svečanost na kojoj nagrađuje najbolje učenike, nosiocie diplome „Luča“, najboljeg đaka štićenika Dječijeg doma „Mladost“, učenike osnovne škole „Orjenski bataljon“.

– Pored lučonoša, danas nagrađujemo i učenike koji su osvojili nagrade na literarnom konkursu, koje Udruženje raspisuje 16. put sa temom „Riza“. Svim lučnonošama i nagrađenim učenicima čestitamo – poručila je Vučićević.

Komisija sa predsjednicom Gordanom Sarić na čelu, utvrdila je da prvu nagradu nosi Katarina Đurišić, učenica IXb OŠ „Ilija Kišić“ sa mentorkom Rajanom Vrbnjak. Drugu nagradu osvojile su Milica Radulović, VIIIa OŠ Ilija Kišić“ sa mentorkom Tamarom Komar i Anji Čerevicki VIII.a OŠ „Ilija Kišić“, takođe sa mentorkom Tamarom Komar, dok je treća nagrada pripala Hani Kuljić IXa OŠ „Ilija Kišić“ sa mentorkom Rajanom Vrbnjak, kao i Jeleni Steljić VIIIa OŠ „Ilija Kišić“ sa mentorkom Tamarom Komar.

Komisija je pohvalila radove Anđele Popovide OŠ „Orjenski bataljon“ sa mentorom Milunom Đurđevićem, Ivana Medenice VIIIa OŠ „Ilija Kišić“ mentor Tamara Komar i Miloša Gligovića IX3 OŠ „Orjenski bataljon“ mentor Milun Đurđevac.

Sa 30-ogodišnjim iskustvom ocjenjivanja literarnih radova, Gordana Sarić kazala je da je poseban osjećaj pročitati tekst koji kvalitetom odskače od drugih, kao što je ove godine pjesma Katarine Đurišić.

– To što si ti napisala me zaista ponijelo, to osjećanje dominira – kazala je ona Katarini i dodala da su svi tekstovi divni, a „Riza“ zaslužuje najveće pohvale, dok je Slađana Vučićević „Ponos Bijele i sinonim kulture“.

Sarić je istakla da odaje duboko poštovanje za rad i zalaganje Slađani Vučeićević i Udruženju žena „Riza“.

Labud Lončar
Labud Lončar
LABUD N. LONČAR Rođen je 1964. god. u Ivangradu, današnje Berane. Penzionisani profesionalni vojnik. Bavi se pisanjem poezije i proze. Osnivač i predsjenik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“, iz Bara. Objavio je pet knjiga poezije:„Rođenje suze“, „Ostavljanja“. „Na poleđini sna“, “Ako prećutim pjesmu” i „Sidro noći“ I jednu knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Zastupljen je u pedesetak domaćih i stranih zbornika i antologija. Njegovi radovi i knjige prevedeni su na engleski, nemački, ruski, francuski, kineski, bengalski, bugarski, poljski, makedonski, albanski i slovački jezik. Dobitinik je mnogih priznanja i nagrada. Između ostalog nagrađen je objavljivanjem svoje treće knige “Na poleđini sna” – na Amazonu a pod teretom najbolje pjesme na konkursu “Društva živih pjesnika” između 4000 kandidata. Dobitnik je "Gramate Knjaza Miloša" za nacionalni doprinos ukupnoj srpskoj književnosti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Srbije i Udruženje književnika Srbije. Takođe, dobitnik je "Povelje Cara Konstantina i carice Jelene“ koju mu je dodijelilo Udruženje književnika Srbije i Ministarstvo kulture Srbije. Renomirana i tradicionalna poljska književna nagrada “Klemens Janicki Ianicus” 2022. god. dodijelila mu je za izuzetan književni rad i doprinos evropskoj poeziji, Međunarodna poetska manifestacija „Ohridski poetski biser“ iz Ohrida dodijelila mu je specijalno priznanje „Ohridski biser“. Srpsko akademsko društvo „Vizantija“ dodijelila mu je „Blagodarje“ za doprinos i širenje kulture. Kulturni centar „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca dodijelilo mu je Zlatnu medalju „Hadži Ruvim“. Međunarodni festival “Struški književni susreti”, Kulturni centar „Bran“ i Makedonska kulturna riznica dodijelilo mu je priznanje “Petkov amanet” kao najboljem stranom književniku za 2023. god. Kao i „Zlatnu blagodarnicu“. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore. Počasni član „Scene Crnjanski“ iz Beograda, Kluba književnika Beograda i Kulturnog salona „Stenka“. Osnivač je i Glavni i odgovorni urednik portala za umjetnost i kulturu “Nekazano”. Takođe, osnivač je i glavni urednik časopisa za kulturu i umjetnost ”Nekazano” i istoimenog časopisa za Haiku -”Nekazano”. Časopis za Haiku „Nekazano“ je prvi zvanični časopis za Haiku na području Crne Gore. Osnivač je Festivala ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”. Živi i stvara u Baru.