fbpx
spot_img

Putevima pravoslavlja

„Putevima pravoslavlja“ naziv je prve izložbe gravura  autora Radiše Minića Raleta otvorene na Vidovdan u Kragujevcu, u „Staroj skupštini”, na desnoj strani Lepenice u retkim kulturnim događajima srpske strane Kragujevca. Mada umetnik tvrdi da je prva u Kragujevcu njemu je ovo drugo predstavljanje njegovih radova. Prvo je bila u Temišvaru. U prijateljskoj i porodičnoj atmosferi uz prisustvo sveštenstva i predstavnika kulture Kragujevca izložbu je otvorio Sveta Madžarević i rekao:

Otvarajući izložbu u Temišvaru 2019. godine, vladika Lukijan je rekao, da je ovaj grad široko otvorio svoje srce i svoje stoletne kapije, i primio i podario posetiocima, radove vrsnih znalaca i umetnika Radiše Minića. Zaista svi mi koji smo bili prisutni bili smo ponosni.

Tako i danas, u gradu u kojem je Radiša najviše stvarao umetničke graverske readove koji koji predstavljaju wegovo novo uzdignuće ka novim dometima poštovanja umetničkog rada.”

Radovi Radiše Minića Raleta nalaze se na kivotima mnogih srpskih vladara, i drugim umetničkim delima u manastirima: Hilandara, Dečana, Jerusalima….

Bora Dugić je izložbu je otvorio zvucima frule, koju je Rale takođe ukrasio gravurama. Pre toga nam je otkrio njihovu zajedničku formulu za uspeh: frulu kad sviraš moraš da je voliš, da je ljubiš, tako i Rale voli i Ijubi svoje radove! 

Njegovim radovima teško je odoliti!

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.