fbpx
spot_img

Od 1. januara Rusija ulaže milijarde u podršku natalitetu

U okviru ove strategije država će uložiti ogroman novac za obezbeđivanje gotovo svega što je potrebno za rađanje dece, ali i za dalji kvalitetan razvoj novih generacija.

Od 1. januara Rusija ulaže milijarde u podršku natalitetu

Nova 2018. godina u Rusiji počinje veoma bitnim događajem: od 1. januara sva prvorođena deca dobijaće „predsedničku platu“. Podrška mladim porodicama postaje dugoročni svetski trend. Rusija uvodi mere za stvaranje odličnih uslova za rast demografskih pokazatelja.

Na novi zakon koji predviđa socijalna davanja za one koji su prvi put postali roditelji, predsednik Putin je nedavno stavio svoj potpis. Prosečna suma će iznositi oko 10.500 rubalja i biće dodeljivana onima čiji su prihodi manji od iznosa jedne i po mesečne potrošačke korpe.

Demografski rast se smatra jednim od ključnih pokazatelja razvoja ekonomije. Nakon devedestih godina prošlog veka, kada je mnogo toga opterećivalo društvo, Rusija beleži pozitivnu demografsku dinamiku tokom poslednjih nekoliko godina. Pa ipak, dodatne mere za podsticanje rađanja nisu sada usvojene slučajno. Država želi dodatnim davanjima da stimuliše mlade porodice da se odluče na rađanje prvog deteta.

Prethodni program koji je sprovodila država, takozvani „materinski kapital“, pokazao se kao veoma dobar i uspešan. Rađanje dece daje vrlo jasan zamajac, ali i otvara brojna ekonomska, infrastrukturna, obrazovna i kulturna pitanja na koje država mora kompleksno da odgovori. Upravo zato je Vladimir Putin objavio novu strategiju u interesu dece koju nazivaju „decenija detinjstva“.

Zlatno detinjstvo

U okviru ove strategije država će uložiti ogroman novac za obezbeđivanje gotovo svega što je potrebno za rađanje dece, ali i za dalji kvalitetan razvoj novih generacija. U prvom redu, to se odnosi na otvaranje velikog broja zdravstvenih ustanova za negu majki i dece. Najpre su na listi neonatalni centri, zahvaljujući kojima je značajno smanjena smrtnost novorođenčadi i majki. Potom je tu i rekonstrukcija dečijih poliklinika širom Rusije, za šta je do 2021. godine iz budžeta predviđeno deset milijardi rubalja.

U Rusiji će se u naredne dve godine pojaviti i više od 326.000 mesta u jaslicama.

„Naš cilj je da se do 2019. godine obezbedi 100 odsto dostupnost ovom vidu dečije zaštite i brige“, izjavio je Putin tokom ovogodišnje konferencije za novinare, priznavši da problem sa nedostatkom mesta u dečijim ustanovama i dalje ostaje aktuelan u nekoliko ruskih regiona.

„Sva deca su talentovana. Zadatak učitelja i roditelja je da otkriju i podrže taj talenat. To nije opšte mesto ni prazne reči. Čitav niz istraživanja je ovo potvrdio“, dodao je tada Putin. Govoreći o podršci različitim dečijim programima, predsednik je podvukao da se u Rusiji mora raditi na otvaranju novih tehnoloških parkova i naučnih laboratorija. Brojne ustanove za razvoj talenata već postoje širom Rusije, poput centra „Sirijus“, „Peti okean“, „Orljonok“. Nadarena ruska deca tradicionalno osvajaju brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima za mlade. Osim na razvoju obrazovnih ustanova, radiće se i na materijalnoj podršci roditeljima u smislu obezbeđivanja „krova nad glavom“. Predviđena je posebna vrsta stambenog kredita za porodice koje očekuju drugo ili treće dete.

Šta će Srbija prepisati od Putina da bi podigla državu

Osim toga, u skorije vreme će država povećati davanja iz budžeta za sve dečije i omladinske vanškolske aktivnosti koje se odvijaju u okviru umetničkih sekcija. Stupanjem na snagu odgovarajućeg zakona, biće pokrivene sve „rupe“ koje su dosad postojale u datoj sferi.

Ulaganje u socijalnu politiku i razvoj dece danas je svetski trend. U ovoj fazi razvoja globalnog društva glavni cilj je razvoj ljudskih resursa, jer su ostali manje ili više već potrošeni, a život podrazumeva stalni razvoj. Kompleksni pristup rešavanju gorućih životnih problema sa akcentom na razvoju dece i budućih generacija omogućiće Rusiji da postavi čvrst temelj dugoročnom zdravog društva.

Izvor: Sputnik

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.