fbpx
spot_img

Najbolje igrice 2017. godine

Tokom 2017. godine developeri su nam doneli hrpu zaista neverovatnih igara, a bila je tu i jedna nova konzola sa kojom kao da je nešto “kliknulo“ kod miliona gamera jer su je jako brzo prihvatili u svojim domovima i na putu od kuće do škole (ili posla). Zato je već odabir najboljih 10 igara bio veoma težak zadatak, te smo odlučili da kažemo da su sve ove igre jednako sjajne. Krenimo onda!

NIER: AUTOMATA

 

Ko bi rekao da ćemo tako rano u godini videti izlazak igre koja ne samo da je momentalno od nas dobila nominaciju za jednu od najboljih igara godine, već i pravo remek-delo i pokazatelj da su igre i te kako umetnost. A Nier: Automata je upravo to, magična igra i nešto što se zaista retko viđa.

Ne bismo vam otkrivali previše, ipak, jer ta magija dosta leži i u ličnom putovanju kroz Automatu. Samo ćemo pomenuti da posle druženja sa ovom igrom imamo dosta drugačiji pogled na priče i strukturu video igara.

PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS

Winner winner, chicken dinner! Od moda do punokrvne igre, PUBG je okrenuo multiplayer shootere naglavačke, a opet ponudio formulu koja izuzetno lako klikne sa igračima. 100 ljudi, ogromna mapa koja se vremenom sužava, jedan pobednik (i piletina naravno) i hrpa oružja, vozila i apsolutno ludila koje se za to vreme dešava.

Možda ne izgleda kao doterana mlada, ali ni ne mora, jer PUBG nudi sirovi gameplay i iskustvo kakvo se retko sreće. Možda i najuticajnija igra godine, PUBG je postavio novi temelj za multiplayer, a tek ćemo videti odziv “velikih igrača“ posle bombe kakvu je napravila ova igra na tržištu.

SUPER MARIO ODYSSEY

 

Kada vam je poslednji put neka video igra unela radost u život? Onu čistu, neiskvarenu radost, kada se ozarite čim čujete cvrkutanje soundtracka. Super Mario Odyssey je upravo to, radost od igre, gotovo savršen platformer i jedna od igara zbog kojih se kupuje Nintendo Switch.

Brkati vodoinstalater, praktično ikona gaminga poslednjih nekoliko decenija, uspeo je da ostane ne samo relevantan već i nezaboravan u 2017. godini. Nintendo je povukao sve prave dizajnerske poteze, napravio igru koja ima pravo da u naslovu sadrži reč “odiseja“ i dao nam više nego dobar razlog da se topimo od sreće pred ekranima svojih “prekidača“.

WOLFENSTEIN 2: THE NEW COLOSSUS

 

Kada već pričamo o nastavcima… ovako se to radi! Igra sa kojom je praktično pokrenut FPS žanr posle toliko godina i nastavaka sa jednakim elanom praši po našim kompjuterima i konzolama. Wolfenstein 2 nudi prezabavan gameplay, solidno trajanje cele stvari i priča koju zapravo ima smisla pratiti (što je samo po sebi neverovatno za FPS) su više nego dobri razlozi da opet uđete u čizme BJ Blazkowicza i umlatite Hansove, Krugere i ostalu bandu.

Machine Games su pokazali da ne samo mogu da preuzmu rad na kultnoj franšizi, već i da je podignu u sam vrh gaminga. Samo molba – neki co-op mod za sledeći nastavak? Trep trep?

HELLBLADE: SENUA’S SACRIFICE

 

Uozbiljimo se na trenutak. Video igre su, pre svega, katalizator zabave, ali je krajnje vreme da prestanu da izbegavaju i neke dublje, mračnije teme. Hellblade je jedan od retkih pokušaja da se predstavi slomljena psiha protagoniste, patnja i bol za izgubljenom ljubavi i sve zavije u nadrealno okruženje koje flertuje sa hororom.

Hellblade je zato jedna veoma važna igra, ne zbog toga što je “AA projekat“ ili čegaveć. Ova igra ima snažne poruke, izvrsnu glumu, zvuk i teskobnu atmosferu. Lako je oprostiti neke propuste u gameplayu kada je celokupno iskustvo nešto što ostaje urezano u sećanju na ovakav način.

NIOH

 

OK, da završimo s tim – Nioh je kao Dark Souls, ali feudalni Japan. Jel možemo dalje?

Šalu na stranu, ali u godini kada se apsolutno svaka iole teška igra poredila sa… znate već… Nioh je uzeo tu formulu, dao joj katanu, tonu loota, japanske demone i potpuno oduvao konkurenciju. Dobili smo izuzetnu (izuzetno tešku!) akcionu igru, epsku avanturu i naslov koji vas može okupirati mesecima.

RESIDENT EVIL 7

 

Mrdni svoje papke Outlaste, evo kako se radi first person horor igra. Sa minimalnim oslanjanjem na iskakanje i vrištanje u lice igrača (jumpscare, prim. aut.) a više na napetu atmosferu, zanimljive likove i vrhunsko osvetljenje, Resident Evil 7 je vratio horor u serijal i pokazao da veliki budžet zaista može da napravi ovako nešto i da ćemo rado igrati.

Gotovo klaustrofobična igra, RE7 uspešno koristi svaki pedalj imanja porodice Baker da nam ulije strah, nervozu i intrigu, sa više nego dovoljno prilika da nečemu oduvamo lice sačmarom ili da bežimo glavom bez obzira kada zagusti. Jadan onaj ko ovo bude igrao u VR!

DIVINITY: ORIGINAL SIN 2

 

Ah, klasični kompjuterski RPG. U godini kada smo videli neslavni pad jedne franšize, pogodite koje, lepo je bilo videti roleplay igru koja poštuje inteligenciju igrača. Divinity: Original Sin 2 je tako ponudio dubinu u mehanikama, sa mogućnostima da igrači sami kroje svoje iskustvo i svet koji na to reaguje.

Uostalom, kada sama Steam stranica igre navodi da možete igrati kao elf kanibal, sveže uzdignuti nemrtvi ili čovekoliki gušter, znate da vas očekuje nešto novo, nešto divlje.

HORIZON ZERO DAWN

 

Svi vole velike robote, reče nekada fenomenalna serija Megas XLR, a te velike robote je jednako zabavno loviti. Barem kada pričamo o Horizon Zero Dawn, Playstation 4 ekskluzivi, izvrsnom sandboxu gde su luk i strela dovoljni da se metalne grdosije obore na kolena.

Naizgled samo još jedan open world akcioni naslov, Horizon je uspeo da već užeglu ideju potpuno osveži, a i dokaz je da studio Guerilla Games nije potpuno zarđao praveći Killzone nastavke iznova i iznova. A da, igra je pritom i prelepa, ali to već znate.

THE LEGEND OF ZELDA: BREATH OF THE WILD

 

Novu Zeldu nikako nismo mogli da propustimo. Ultimativno sandbox naslov 2017. godine, Breath of The Wild je do sada najveća i najambicioznija Legend of Zelda igra, sa toliko sadržaja da je mnogima bila jedina igra kojom su se zanimali proteklih meseci.

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.