fbpx
spot_img

Najbolje pozorišne glumice u 2016-2017. sezoni

Pozorišne glumice su oduvek plenile pažnju kulturne javnosti. Svaka generacija ima svoje velike glumice. Mnoge od njih su svoj talenat okušale na filmu i televiziji i ostvarile sjajne uloge, međutim pozorišna gluma donosi jedan poseban odnos sa publikom. Živa reč, emocija i magija pozornice stvaraju posebnu interakciju koja se nagrađuje aplauzom i ovacijama. Bilo bi divno da danas prvakinje pozorišnih kuća dobijaju adekvatne honorare i ugled kakve su imale njihove prethodnice. Neke od najboljih mladih glumica čak nisu u stalnom sastavu ansambala nekog od pozorišta. Ono što je važnije od toga jeste da su voljene od strane publike i kritike. Umetnost se stvara za tu istu publiku, koja i ide u pozorište da bi uživala u velikim ulogama najboljih glumica. Na osnovu predstava koje su se mogle pogledati u pozorišnoj sezoni iza nas, na repertoarima beogradskih i regionalnih pozorišta i gostovanja, sastavljena je lista pozorišnih glumica koje su svojim ulogama obeležile pozorišnu scenu. Neki od kriterijuma su subjektivna ocena glume, osvojene nagrade, gostovanja, zastupljenost na repertoarima i premijerne predstave u sezoni iza nas. Navedene su i aktuelne predstave koje se mogu pogledati kod nas i u regionu. U cilju popularizacije kvalitetne pozorišne umetnosti, na osnovu mišljenja bloga, napravljena je lista od deset najboljih glumica. Nadam se da će pozorišne kuće angažmanom najboljih glumica doprineti veći renome i gledanost predstava. Na listi su se našle glumice sa najmanje šest odgledanih (aktuelnih) predstava.

Prema oceni bloga, najbolja pozorišna glumica za sezonu 2016/2017 je Hana Selimović. Jedna je od svakako najtalentovanijih glumica mlađe generacije, čije sam sve predstave igrane u Beogradu imao prilike da pogledam, svih jedanaest. Već osam godina pleni svojom pojavom u pozorištu. Prva zapažena uloga (od strane kritike i publike) je bila u kultnoj predstavi Ateljea 212, Otac na službenom putu u režiji Olivera Frljića i koja joj je donela napriznatije pozorišne nagrade kod nas, uključujući i Sterijinu nagradu za najbolju žensku ulogu sa samo 25 godina. Angažmane je imala i u JDP-u, BDP-u i Narodnom pozorištu u Beogradu, danas svom matičnom pozorištu. Imala je prilike da sarađuje sa nekima od najvećih reditelja današnjice, pored pomenutog Frljića, to su i Kokan Mladenović, Slobodan Unkovski, Dejan Mijač, Egon Savin, Ivica Buljan, Tanja Mandić Rigonat, Milan Nešković i Igor Vuk Torbica. Ono što je prošle godine svakako istaklo su dve maestralne uloge u predstavama Ivanov i Carstvo mraka. Ono što je mene kupilo kod njene glume i pojave na sceni su jasno prikazane emocije, sa puno strasti empatije; izuzetna dikcija, vladanje scenom, usklađenost koja pleni gledaoca svakim svojim pokretom i izgovorenom rečenicom. Poseduje izuzetnu moć transformacije koje se svakako mogu uporediti u obe pomenute predstave: jedne poletne, vedre i zaljubljene devojke (Ivanov) i jedne mračne, osvetoljubive i negativne žene (Carstvo mraka). Neka ovo bude početak jedne velike uspešne pozorišne karijere.

Ivanov, Narodno pozorište

O njenoj glumi u Ivanovu rekli su kritičari: Teofil Pančić za Vreme (Hana Selimović kao Saša svakako je os ove predstave, magnetna sila oko koje se sve vrti, osetljivi vulkan koji povremeno snažno eruptira a u svakom trenutku dominira scenom) iAna Tasić za Politiku (Posebno sugestivna i eksplozivno otvorena je Hana Selimović kao Saša, prava (naivna) žena vođena romantičarskom idejom o aktivnoj ljubavi koja će spasiti Ivanova, izvući ga iz davljeničkog koprcanja u bari potištenosti). Za glumu u Carstvu mrakaDragana Bošković za Novosti (Pravi primer je Anisja Hane Selimović, koja, od namučene domaćice i zločinke na početku, preko zlostavljane žene u sredini, dolazi do uloge osvetnice, raspamećene luđakinje, kojoj ljubomora zatvara oči i koja je pravi inspirator ubistva deteta. U svakoj od pomenutih pojava, Selimovićeva je autentična, drugačija i istinita. Svedenim sredstvima uspeva da uspostavi preciznu dijagnozu strašnog društva, koje stvara užasne ljude).

Carstvo mraka, Narodno pozorište

Rođena je 1987. godine u Beogradu. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti Beograd, u klasi prof. Nebojše Dugalica. Nakon diplome, osam godina je radila kao njegov asistent. Od prethodne sezone stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu. U vezi je sa pozorišnim rediteljem Igorom Vukom Torbicom. Živi u Beogradu.

Pozorišne uloge: Carstvo mraka (2017, L.N. Tolstoj, u režiji Igora Vuka Torbice; NP Beograd), Ivanov (2016, A.P. Čehov, rezija Tatjane Mandic Rigonat, NP Beograd),Palilulski roman (2015, B. Nušića, u režiji Egona Savina, BDP), Elementarne čestice (2015, M. Uelbeka, u režiji Ivice Buljana, Dubrovačke ljetnje igre), Čudo u Šarganu (2015, Lj. Simovića, u režiji Egona Savina, NP Beograd), Čehov je Tolstoju rekao zbogom (2014, po tekstu M. Gavrana u režiji Irfana Mensura, nezavisna produkcija), Kod Večite slavine (2014, M. Nastasijevića u režiji Milana Neškovica, NP u Beogradu), Višnjik (2011, A. Čehova u režiji Dejana Mijača, JDP), Zbogom SFRJ (2011, po motivima filma Goodbye Lenin, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, Atelje 212), Otac na sužbenom putu  (2011,  u režiji Olivera Frljića, po tekstu A. Sidrana, Atelje 212), Kod kuće Kabul (2009, u režiji Željka Đukića po tekstu T. Kušnera, NP u Beogradu), Figarova zenidba i razvod (2009, u režiji Slobodana Unkovskog po dramskim tekstovima E. fon Horvata i P. Bomaršea, NP u Beogradu).

Pozorišne nagrade: Sterijina nagrada za najbolju žensku ulogu u predstavi Otac na službenom putu, nagrada Zoran Radmilovićza glumacku bravura za ulogu Sene Zolj, nagrada novosadskog lista Dnevnik za najbolje glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju, nagrada Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu; 19. Međunarodni festival malih scena, Riјeka, Hrvatska NagradaZlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje; 51. Internacionalni teatarski festival МЕSS, Sarajevo, Bоsnа i Hеrcеgоvinа Glavna nagrada za žensku ulogu, Zlatni smijeh na Danima satire, Sатirićkog kazalista Kerempuh, Zagreb, Hrvatska, Godišnja nagrada Ateljea 212 za najbolje ostvarenu žensku ulogu za sezonu 2010 / 2011, nagrada Avdo Mujcinović lista Politika za najboljeg mladog glumca na 16. jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda, Užice, nagrada Petar Kočić, na Teatar festu u Banjaluci, za najbolju glumicu festivala, za ulogu Cmilje u predstavi Čudo u Šarganu, Nagrada festivala Joakim interfest, za najbolju žensku ulogu, za ulogu predstavi Palilulski roman, Godišnja nagrada BDP-a za najbolje ostvarenu ulogu u sezoni 2015/2016, nagrada Milivoje Živanović za najboljeg glumca na 22. Glumačkim svečanostima za ulogu u predstavi Ivanov.

Filmske uloge: Dobrica (2015), Neposlušni (2013), Beli beli svet (2010)
Filmske nagrade: Medjunarodni filmski festival Kijev, Ukrajina, Medjunarodni filmski festival Pau, Francuska, Internacionalni festival Listapad u Minsku, filmski susreti Niš, nagrada FIPRESCI Srbija, PRIFEST, internacionalni filmski festival, Priština, Internacionalni filmski festival Cinema City, Novi Sad.

TOP 10 najboljih pozorišnih glumica u 2016/2017. sezoni

Foto: Tamara Antonović

1.  HANA SELIMOVIĆ (1987, Beograd)
(pozicija prethodne sezone: /)

6 predstava u 3 pozorišta, 3 premijerne:

NP Beograd: ČUDO U ŠARGANU, IVANOV, CARSTVO MRAKA;
BDP Beograd: PALILULSKI ROMAN;
Kolarac Beograd: NAJGORE NAJBOLJE VREME;
Nezavisna produkcija: TOLSTOJ JE ČEHOVU REKAO ZBOGOM;

Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti Beograd, u klasi prof. Nebojše Dugalica. Dobitnica Sterijine nagrade. Prošle sezone je imala tri premijere u Beogradu. Prema oceni bloga gluma uIvanovu je ocenjena kao jedna od pet najboljih glavnih ženskih uloga, a u Carstvu mraka, jedna od pet najboljih sporednih ženskih uloga u Beogradu.

2. NADA ŠARGIN (1977, Zrenjanin)
(pozicija prethodne sezone: 2)

7 predstava u 2 pozorišta, 2 premijerne:

JDP Beograd: METAMORFOZE, RAHELINA KUTIJA;
NP Beograd: MAJKA HRABROST I NJENA DECA, BELA KAFA, MARIJA STJUART, IVANOV, ELEKTRA;

Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesorke Vide Ognjenović, gde je i započela svoju pozorišnu karijeru u Srpskom narodnom pozorištu. Danas je možemo gledati u njenom matičnom, NP-u, ali i u predstavama JDP-a u Beogradu. Dobitnica je dve Sterijine nagrade. Prošle sezone je imala dve premijere u Beogradu. Prema oceni bloga gluma u Mariji Stjuart te sezone je ocenjena kao najbolja glavna ženska uloga u Beogradu.

Foto: Goran Srdanov / RAS

3. OLGA ODANOVIĆ (1958, Celje)
(pozicija prethodne sezone: /)

9 predstava u 3 pozorištu, 2 premijerne:
 
NP Beograd: STAKLENA MENAŽERIJA, IZBIRAČICA, NAŠI SINOVI, NARODNI POSLANIK, BELA KAFA, CARSTVO MRAKA;
Zvezdara Teatar: GOZBA;
Akademija 28: BRAČNI PREVRTLJIVCI, PRIČA SE PO GRADU;

Diplomirala je glumu 1985. godine na FDU u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića. U stalnom angažmanu pozorišta Boško Buha je provela 18 godina, a od 2006. godine zaposlena je u NP-u u Beogradu, gde je danas u zvanju prvakinje drame. Dobitnica Sterijine nagrade, a ove godine i laureat nagrade Žanka Stokić. Prošle sezone je imala dve premijere u Beogradu. Nagradu Ardalion za epizodnu ulogu majke Janje u predstavi Bela kafa dobila je na JDF-u u Užicu prošle godine. Prema oceni bloga gluma u Carstvu mraka je ocenjena kao jedna od pet najboljih sporednih ženskih uloga u Beogradu.

Foto: Miloš Lužanin

4.  DUŠANKA STOJANOVIĆ – GLID (1965, Beograd)
(pozicija prethodne sezone: 6)

8 predstava u 2 pozorišta, 3 premijerne:

NP Beograd: SEKSUALNE NEUROZE NAŠIH RODITELJA, VAŽNO JE ZVATI SE ERNEST, MAJKA HRABROST I NJENA DECA, ČUDO U ŠARGANU, ELEKTRA; 
BDP Beograd: ĆEIF, TOTOVI;
Kolarac Beograd: NAJGORE NAJBOLJE VREME;

Diplomirala je glumu na FDU u Beogradu u klasi prof. Vladimira Jevtovića. Stalna je članica ansambla NP od 1990. godine, gde je danas u zvanju prvakinje drame.Dobitnica Sterijine nagrade. Prošle sezone je imala dve beogradske premijere i svoj projekat predstavu na Kolarcu. Prema oceni bloga gluma u Elektri je ocenjena kao jedna od pet najboljih sporednih ženskih uloga u Beogradu.

 

Foto: Srdjan Pabllo Doroski

5. EMINA ELOR (1982, Subotica)
(pozicija prethodne sezone: 1)

10 predstava u 4 pozorišta, 3 premijerne:

Ujvideki Novi Sad: NEOPLANTABAN BANK (skinuta sa repertoara), KARNEBAL (skinuta sa repertoara), MALI PRINC, FAMA O BICIKLISTIMAMALA MAĐARSKA PORNOGRAFIJA (gostovanje)CRNI (gostovanje);
SNP/Ujvideki Novi Sad: VIOLINISTA NA KROVU (gostovanje);
NP Kikinda: KAUBOJI;
CZK Tivat/SNP i SKC Novi Sad: KOŠTANA (skinuta sa repertoara);

Emina je članica Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz. Dobitnica je Sterijine nagrade. Prema oceni bloga, najbolja glumica 2015-2016. sezone. Prošle sezone je imala tri premijere u Novom Sadu, od kojih je sa tri predstave gostovala u Beogradu. Bila je član žirija na Sterijinom festivalu.

Foto: Vladan Obradović

6. ANITA MANČIĆ (1968, Zemun)
(pozicija prethodne sezone: 3)

10 predstava u 5 pozorišta, 1 premijerna:
JDP Beograd: TARTIF, NIJE SMRT BICIKLO, TAKO JE MORALO BITI, POD ŽRVNJEM;
BDP Beograd: DELIRIJUM TREMENS;
Atelje 212 Beograd: AVGUST U OKRUGU OSEJDŽ;
Radionica integracije Beograd: DOK NAS SMRT NE RASTAVI, ROMEO I JULIJA;
CZK Tivat: FILOMENA MARTURANO, HASANAGINICA;

Diplomirala je glumu na FDU u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Bila je članica Ateljea 212, a stalni je član JDP-a od 2015. godine. Pet puta je nagrađena Sterijinom nagradom. Godine 2015. postala je najmlađa dobitnica nagrade Velika Žanka. Prošle sezone je imala jednu premijeru u Beogradu. Prema oceni bloga, najbolja glumica u sezonama 2013-2014. i 2014-2015.

7. NATAŠA NINKOVIĆ (1972, Trebinje)
(pozicija prethodne sezone: 5)

8 predstava u 4 pozorišta, 2 premijerne:

NP: NAŠI SINOVI, ČUDO U ŠARGANU, PRAH, RIČARD TREĆI;

BDP: TRANSILVANIJA;

JDP: GOSPOĐICA, NORA!;

Zvezdara Teatar Beograd: GOZBA;

Diplomirala je glumu 1994. godine na FDU u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Stalna je članica ansambla NP-a, gde je danas u zvanju prvakinje drame. Prošle sezone je imala dve premijere u Beogradu. Za ulogu u predstavi Prah, prošle sezone je dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu Malih scena u Rijeci.

8. JOVANA GAVRILOVIĆ (1989, Beograd)
(pozicija prethodne sezone: /)

8 predstava u 5 pozorišta, 2 premijerne:

JDP Beograd: UNOSNO MESTO, ZMAJEUBICE, DON ŽUAN;
BDP Beograd: MOJE DETE;
Atelje 212 Beograd: DECA RADOSTI;

Radionica integracije Beograd: DOK NAS SMRT NE RAZDVOJI, ROMEO I JULIJA;

Bitef Teatar: AVETI;

Diplomirala je glumu na FDU u Beogradu, na klasi profesora Vladimira Jevtovića i asistenta Srđana Karanovića 2015. godine. Stalna članica pozorišta Atelje 212. Dobitnica Sterijine nagrade za najbolju mladu glumicu. Prošle sezone je imala dve premijere u Beogradu, a i donela joj je donela nagrade za najbolju glumicu za ulogu u predstavi Moje dete na festivalima u Tuzli, Banjaluci, Aleksincu i Kragujevcu. Prema oceni bloga najbolja mlada glumica u sezoni 2014-2015, a gluma u Deci radosti je ocenjena kao jedna od pet najboljih glavnih ženskih uloga u Beogradu.

Foto: Dragan Kadić

9. MILENA ŽIVANOVIĆ (1990, Beograd)
(pozicija prethodne sezone: 4)

9 predstava u 2 pozorišta, 1 premijerna:

PNT Beograd: ZONA ZAMFIROVA, MAMMA MIA, SLATKA ČERITI;
JDP Beograd: METAMORFOZE, OTELO, UNOSNO MESTO, ZLOČIN I KAZNA;
Tri groša trupa Beograd: EDIT;
Teatar vihor trupa: DUET (gostovanje u Rumi);

Završila je osnovne i master studije na FDU u Beogradu, u klasi profesorke Biljane Mašić. Trenutno je zaposlena u Pozorištu na Terazijama. Prošle sezone je imala jednu premijeru nezavisne produkcije. Nedavno je festivalu Art Trema fest u Rumi dobila zlatnu tremu za najbolju glavnu žensku ulogu, za predstavu Duet. Prema oceni bloga najbolja mlada glumica u sezoni 2013-2014.

10. MILICA JANEVSKI (1986, Valjevo)
(pozicija prethodne sezone: /)

6 predstava u 5 pozorišta, 2 premijerne:

NP Sombor: HAJMATBUH (gostovanje), GOGOLAND (gostovanje);
JDP Beograd: DON ŽUAN;
Šabačko: RUBIŠTE;
NP Sombor/Kruševačko pozorište: DOKTOR NUŠIĆ;
Radionica integracije Beograd: ROMEO I JULIJA;

Završila je osnovne studije glume na Akademiji umetnosti u Novom sadu, na klasi prof. Jasne Djuričić, a master kod Jasne Djuričić i Tomija Janežiča. Živi u Beogradu, kao slobodni umetnik. Nije član nijednog pozorišta. Prošle sezone je imala dve premijere u Beogradu i Šapcu.

Najbolje pozorišne glumice u 2016-2017. sezoni by Belgrade Edt Culture blog:

 1. HANA SELIMOVIĆ (Beograd)
  2. NADA ŠARGIN (Zrenjanin)
  3. OLGA ODANOVIĆ (Celje)
  4. DUŠANKA STOJANOVIĆ – GLID (Beograd)
  5. EMINA ELOR (Subotica)
  6. ANITA MANČIĆ (Zemun)
  7. NATAŠA NINKOVIĆ (Trebinje)
  8. JOVANA GAVRILOVIĆ (Beograd)
  9. MILENA ŽIVANOVIĆ (Beograd)
  10. MILICA JANEVSKI (Valjevo)

 

NAJBOLJA MLADA GLUMICA

Jovana Stojiljković (1992, Beograd)

Zavrsila glumu na FDU u klasi Dragana Petrovica Peleta. Trenutno, od januara ove godine, zaposlena u pozoristu Atelje 212. Radi u pozoristu, na filmu i televiziji. Do sada je dobijala, mahom filmska priznanja na festivalu u Nišu, Carica Teodora, festivalu u Novom Sadu Cinema city, festivalu LIFFE u Leskovcu Zlatni lešnik, Sarajevo Youth filmski festival (kratki filmovi), Basta fest Zlatna interpretacija i dr.

Aktuelne predstave: DETROIT (2016, uloga Šeron, Atelje 212), HAMLET (2016, uloga Ofelija, JDP), KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA (2015, uloga Vesela Kraj, Zvezdara teatar), KAZIMIR I KAROLINA (2015, uloga Maria, Atelje 212), ČAROBNJAK IZ OZA (2015, uloga Doroti, Boško Buha), ĆELAVA PEVAČICA (2014, uloga gdja Martin, Atelje 212).

Istorijat:

Najbolji pozorišni reditelji u sezoni 2016-2017

Najbolji pozorišni reditelji u sezoni 2015-2016

Najbolji pozorišni reditelji u sezoni 2014-2015

Najbolje pozorišne glumice u sezoni 2015-2016

Najbolje pozorišne glumice u sezoni 2014-2015

Najbolji pozorišni glumci u sezoni 2015-2016

Najbolji pozorišni glumci u sezoni 2014-2015

Najbolji u pozorišnoj 2013/2014

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.