fbpx
spot_img

Međunarodni poetski maraton „Pesmi u čast“, Jabuka

U subotu 27.06 u Domu kulture „Kočo Racin“ održan je tradicionalni međunarodni poetski maraton „Pesmi u čast“ i ove godine manifestacija je okupila pesnike iz nekoliko zemalja regiona a na sceni se našlo 6 zastava(jedna više nego prošle godine) Učestvovali su pesnici iz Hrvatske (koja je ove godine bila gost domaćin manifestacije ) Zdravko Odorčić ,Margareta, Biserka Vuković,Bosne i Hercegovine , Admir Džibrić iz Lukavca,Makedonije-Mitko Gogov (ove godine je predstavljao Makedoniju na skupu 100000 poeta za promene u Italiji )Sabah al Zubeidi ,Irak a članica SKD Đetvan Alisa Oravec predstavljala je Slovačku nacionalnu zajednicu u Srbiji.
Kad su u pitanju pesnici iz Srbije u Jabuku su došli pesnici iz sledećih gradova: Ćuprija, Smederevo, Soko Banja,Sečanj,Čačak ,Jagodina,Novi Sad,Beograd,Šabac,Banatski Karlovac,Vršac.
U takmičarskom delu učestvovalo je 40 pesnika dok su se u revijalnom delu predstavili pesnici iz Pančeva i članovi kluba „Saša Božović“ koji radi u okviru jabučkog doma kulture.
Žiri koji su ove godine činili članovi UKS: Ljiljana Crnić , Borisav Blagojević, Neđo Ćićo Stojanović i Darko Habazin Daks posle dugog većanja nagrade žirija dodelio je Dragani Krtolici iz Beograda (Prva nagrada po mišljenju žirija) , Nataši Radić iz Zemuna ( Druga nagrada po mišljenju žirija) Treća nagrada u ovoj kategoriji pripala je slikarki i poetesi Darini Terek iz Jagodine.

11540900_509458769204812_1452510534319196126_n
Posle glasanja publike dodeljene su i tri nagrade u toj kategoriji prva nagrada Jovanki Stevanović, Beograd, druga Zdravko Odorčić ,Zagreb dok je treća nagrada u ovoj kategoriji otišla u ruke Verice Preda poetese iz Vršca. Organizator je odlučio da dodeli još jednu specijalnu nagradu Mitku Gogovu
za njegov nastup i uvođenje u drugaćije poetske forme.
Ove godine dodeljeno je prvi put i specijalno priznanje manifestacije koje će se ubuduće tradicionalno dodeljivati za dostignuća na polju promocije knjige i čitanja.
Ovo priznanje je u ime projekta „Beogradski Čitač „ primila pančevačka književnica Gordana Vlajić kao jedna od tri dame koje su ovaj projekat pokrenule.
I ove godine manifestaciju su pomogli tradicionalni partneri „Marex Centar „i ZTR „Zanat“ iz Jabuke
Projekat se i ove godine finansira delom iz budžeta grada Pančeva .
Kao medijska podrška projekta pored lista„Pančevac „ i RTV „Pančevo“ ove godine je uz nas bila i RTV Vojvodine.

11692691_1030735353605072_4349275728648096579_n

Ove godine medijsku podršku dala je i Delegacije Srbije, koju je imenovao Silvano Cavaliere Bortolazzi, kandidat za Nobelovu književnu nagradu, osnivač neprofitne organizaje „SCUOLA DI POESIA – SCHOOL OF POETRY – SCUOLA INTERNAZIONALE DI POESIA – UNIONE MONDIALE DEI POETI – WORLD UNION OF POETS – U.M.P.“

Dragan Petković

 

SCUOLA DI POESIA - SCHOOL OF POETRY
SCUOLA DI POESIA - SCHOOL OF POETRY
Škola poezije okuplja pesnike sveta u ime poezije. Osnivač: Cav Silvano Bortolazzi