fbpx
spot_img

NAJBOLJI FILMOVI U 2020. godini – domaći i strani

Pred vama su liste sa ukupno 15 filmova koji su po mišljenju bloga obeležili prethodnu bioskopsku i festivalsku godinu kod nas.


Iako je Kovid19 pandemija poremetila redovan festivalski i bioskopski repertoar iza nas je uspešna filmska godina. Sastavljene su tri nezavisne liste: najbolji domaći film (top3), najbolji film na engleskom jeziku (top6) i najbolji filmovi na stranom, van engleskom govornom području (top6). Sve u cilju da se sveukupno i globalno sagleda filmska godina. U obzir su ušli svi filmovi koje je publika imala prilike da pogleda na na nekom festivalu ili u bioskopu kod nas prošle godine. Glavni kriterijumi su svakako umetnička vrednost filma i savremenost, aktuelnost teme o kojima govore, ali i nagrade na festivalima. Ako ste neki film propustili svakako je preporuka da ih pogledate. Posebno se napominje da je neke od filmova beogradska publika na velikom platnu mogla pogledati samo na festivalima, čime se njihov značaj dodatno uvećava (FEST, FAF, Merlinka i dr.). Na listi se nalaze i Netflixovi filmovi.

 

TOP 3 – NAJBOLJA DOMAĆA FILMA i najbolji pojedinci u 2020.
1. OTAC (FATHER, 120′)  Srbija 2020
2. IME NARODA (THE NAME OF THE PEOPLE, 137′)  Srbija 2020
3. VIKEND SA ĆALETOM (WEEKEND WITH DAD, 113′)  Srbija 2020

1. OTAC (FATHER, 120′)  Srbija 2020

Režija: Srdan Golubović
Scenario: Srdan Golubović i Ognjen Sviličić
Uloge: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Dzanković, Milan Marić, Jovo Maksić, Ljubomir Bandović, Marko Nikolić, Nikola Rakočević i dr.
Otac je istinita priča o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, sa kraja na kraj zemlje, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj. Zapuštena i rastrojena žena dolazi pred fabriku s dvoje male dece i preti da će da se zapali ako njenom mužu ne isplate zaostale plate i otpremninu. Niko ne reaguje, ona se zapali uz vrisku i plač svoje dece. Nikola radi kao nadničar, pre dve godine je dobio otkaz u fabrici, koja je otišla u stečaj. Kada mu jave šta se desilo Nikola dotrčava do fabrike i saznaje da je žena odvedena u bolnicu, a da je decu preuzeo Centar za socijalni rad. U Centru za socijalni rad Nikoli govore da su deca već smeštena u hraniteljsku porodicu i da će tamo da ostanu, sve dok se ne utvrdi da li Nikola ima adekvatne uslove da brine o njima. Kada sazna da su mu deca oduzeta, Nikola odlučuje da iz protesta, očaja i potrebe da dokaže i sebi i drugima, krene peške za Beograd u ministarstvo, da traži pravdu i pravo na svoju decu. Nikola sa rancem na leđima kreće za Beograd, nošen jedinom stvari koja mu je preostala u životu – ljubavi prema svojoj deci.
Trejler  MCF MegaCom Film  FEST/Bioskop   

2. IME NARODA (THE NAME OF THE PEOPLE, 137′)  Srbija 2020

Režija: Darko Bajić
Scenario: Milovan Vitezović
Uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković i dr.
Svetozar Miletić bio je ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotan borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.
Trejler  MCF MegaCom Film Bioskop   

3. VIKEND SA ĆALETOM (WEEKEND WITH DAD, 113′)  Srbija 2020

Režija: Miroslav Momčilović
Scenario: Marko Đorđević
Glavne uloge: Nenad Jezdić, Vasa Vraneš, Branko Vidaković, Katarina Radivojević, Jelena Đukić, Miodrag Miki Krstović i dr.

Kašika, sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi, žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, jedanaestogodišnjim sinom iz prethodnog braka. Bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice da se Kašiki bliži kraj i da je to verovatno poslednji susret sina sa ocem. S obzirom da ga nije viđao pet godina jer je zbog malih komplikacija imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno. Ognjen, odrastao u savremenom wi-fi okruženju, iz virtuelnog, munjevito, bez vremena da dođe do daha, upada u podzemni svet svog oca koji pokušava nemoguće – da u nekoliko dana isporuči svu toplinu, iskustvo i mudrost koje poseduje, istovremeno pokušavajući da kao pravi beogradski šmeker od malog sakrije svoju bolest…
Trejler  MCF MegaCom Film Bioskop 

NAJBOLJI POJEDINCI:
Najbolja režija: Srdan Golubović (OTAC)
Najbolji scenario: Srdan Golubović i Ognjen Sviličić (OTAC)
Najbolja muška uloga: Goran Bogdan (OTAC)
Najbolji kostim: Boris Čakširan (IME NARODA)
Najbolji scenografija: Dejan Anđeljković (IME NARODA)

Najbolja fotografija: Zoran Jovanović (IME NARODA)
Najbolja originalna muzika: Dejan Pejović (IME NARODA)
Najbolja ženska uloga:  /
Najbolji debitant: /
Najbolja montaža: /

TOP 6 – NAJBOLJI STRANI FILM
(engleski jezik)
1. 1917 (1917, 122′)  SAD / Velika Britanija, 2019/II
2. JOJO RABIT (JOJO RABBIT, 108′)  SAD, 2019/II
3. SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORCI (THE TRIAL OF CHICAGO 7, 129′)  SAD, 2020
4. MALE ŽENE (LITTLE WOMEN, 135′)  SAD 2019/II
5. TENET (TENET, 150’)  USA, 2020
6. U VEČNOJ BORBI SA ĐAVOLOM (THE DEVIL ALL THE TIME, 139’)  USA, 2020

1. 1917 (1917, 122′)  SAD / Velika Britanija, 2019/II

Režija:  Sam Mendes
Scenario: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns
Uloge: George MacKay, Dean-Charles Chapman, Colin Firth, Benedict Cumberbatch, Richard Madden

Napeta ratna drama prati dva mlada britanska vojnika, koji dobijaju naizgled nemoguću misiju. U trci protiv vremena moraju preći neprijateljsku teritoriju i dostaviti poruku koja će zaustaviti napad na stotine vojnika, koji nemaju pojma da se napad sprema, a među njima je i brat jednog od dvojice vojnika. Oskarovac Mendes u filmu prikazuje zaista fantastične, ali i zastrašujuće ratne scene koje nismo do sada imali prilike da vidimo na velikom platnu.
Trejler  Blitz Film & Video Bioskop

2. JOJO RABIT (JOJO RABBIT, 108′)  SAD, 2019/II

Režija:  Taika Waititi
Scenario: Taika Waititi
Uloge: Roman Griffin Davis, Taika Waititi, Scarlett Johansson, Thomasin McKenzie, Sam Rockwell

Jojo Becler živi u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata. Nespretan u društvu, ali ponosan pripadnik Hitlerove omladine, provodi mnogo vremena sa svojim imaginarnim prijateljem Adolfom, maznom, živahnom verzijom firera, sklonom držanju motivacionih govora. Razjaren je kad otkrije da njegova majka pomaže Jevrejima koje on mrzi jer su ga tako naučili. U trenutuku kad je Nemačka na ivici sloma, suočen je sa izborom da li da ostane odan svojoj mržnji ili da prihvati svoju humanost.
Trejler  SRB Fest FEST/Bioskop

3. SUĐENJE ČIKAŠKOJ SEDMORCI (THE TRIAL OF CHICAGO 7, 129′)  SAD, 2020

Režija: Aaron Sorkin
Scenario: Aaron Sorkin
Uloge:  Eddie Redmayne, Alex Sharp, Sacha Baron Cohen, Jeremy Strong, Mark Rylance, Frank Langella, Yahya Abdul-Mateen II, Michael Keaton

Priča se zasniva se na stvarnim događajima i suđenju protiv Čikaške sedmorke koje je savezna vlada optužila za podsticanje nereda i brojnih zločina tokom antiratnih i kontrakulturnih protesta u Čikagu 1968. godine. Nakon ubistva (verovatnog) demokratskog predsedničkog kandidata koji će se suočiti sa Ričardom Nikonom, Robertom Kenedijem, nekoliko meseci ranije, demokrate u Čikagu su birale ko će stati na njegovo mesto. Pretpostavljalo se da će to biti Hubert Humphrei, koji će uskoro ubedljivo izgubiti od ozloglašenog Nikona, a mnogi mladi antiratni demonstranti, liberali, levičari i svi oni koji su se protivili ratu u Vijetnamu i zagovarali promene odlučili su da dođu u Čikago kao bi polazali nezadovoljstvo izborom Demokratske stranke.
Trejler  Netflix

4. MALE ŽENE (LITTLE WOMEN, 135′)  SAD 2019/II

Režija: Greta Gerwig
Scenario: Greta Gerwig, Louisa May Alcott
Uloge: Florence Pugh, Emma Watson, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen, Meryl Streep

Priča o četiri mlade žene, koje se bore za sopstveni životni put, bazirana na istoimenom romanu i klasiku, je večna i bezvremenska. Četiri sestre Meg, Džo, Ejmi i Bet Marč upoznajemo još kao devojčice i tinejdžerke koje su u najosjetljivijim godinama ostale da žive same s majkom Marme, moralnim stubom porodice, dok je njihov otac otišao da da svoj doprinos američkom Građanskom ratu. Vrednosti koje su u njih usađene u tom periodu, pa i ranije, pratiće ih celog života, dok će svaka od njih pokušati da pronađe svoje mesto pod suncem.
Trejler  CON FILM D.O.O. Bioskop

5. TENET (TENET, 150’)  USA, 2020

Režija: Christopher Nolan

Scenario: Christopher Nolan

Uloge: Aaron Taylor-Johnson, Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Elizabeth Debicki, John David Washington

 

Džon David Vašington glavni je protagonista novog Sci-Fi akcijskog spektakla Kristofera Nolana, kratkog, ali jasnog naziva Tenet. Naoružan samo jednom rečju – Tenet – i boreći se za opstanak celog sveta, glavni junak priče kreće kroz polumračni svet međunarodne špijunaže na misiji koja će se odvijati u nečemu izvan stvarnog vremena. Inverzija. Nije putovanje kroz vreme.

Trejler  Blitz Film & Video Bioskop

6. U VEČNOJ BORBI SA ĐAVOLOM (THE DEVIL ALL THE TIME, 139’)  USA, 2020

Režija: Antonio Campos
Scenario: Antonio Campos, Paulo Campos, Donald Ray Pollock
Uloge: Antonio Campos, Paulo Campos, Donald Ray Pollock

 
Posle Drugog svetskog rata, raspušteni Vilard Rasel vraća se sa južnog Pacifika sa jezivim uspomenama. Kada se autobus koji ga vozi do rodnog grada Zapadne Virdžinije zaustavi u zalogajnici u Meadeu u državi Ohajo, on se zaljubi u konobaricu Šarlot. Venčali su se i nakon tri godine rodio im se sin Arvin. Šarlota se kasnije razboli, a Vilard po svaku cenu želi da je spasi. Ali kako i čime ugoditi Bogu da izleči Šarlotu? Od para bizarnih propovednika čiji je fanatizam jednog od njih bacio u invalidska kolica, korumpiranog šerifa, bračnog para psihopata koji godišnje odmore provodi zavodeći i ubijajući mlađe autostopere, svešenika pedofila do nastranih i disfunkcionalnih svih vrsta.
Trejler  Netflix
TOP 6 – NAJBOLJI STRANI FILM
(van englesko govorno područje)
1. DRAGI DRUGOVI (DEAR CAMARADES/ Дорогие товарищи, 120′)  Rusija 2020

2. LETO 85 (SUMMER OF 85/ Été 85, 100′)  Francuska, Belgija 2020

3. ZLO NE POSTOJI (THERE IS NO EVIL/ Sheytan vojud nadarad, 150′)  Iran 2020
4. JABUKE (APPLES/ Mila, 91′)  Grčka 2020

5. O BESKONAČNOSTI (ABOUT ENDLESSESSOm det oändliga, 76′) Švedska, Norveška 2019

6. ČASOVI PERSIJSKOG (PERSIAN LESSONS/ Persian lessons, 127′)  Belorusija, 2020

1. DRAGI DRUGOVI (DEAR CAMARADES/ Дорогие товарищи, 120′)  Rusija 2020

Režija: Andrey Konchalovskiy
Scenario: Andrei Konchalovsky, Elena Kiseleva
Uloge: Yuliya Vysotskaya, Vladislav Komarov, Andrey Gusev

 
Pokrajinski grad na jugu SSSR-a, 1962. Ljudmila, zvaničnik Komunističke partije i veteran Drugog svetskog rata, pošast je za sve što ona doživljava kao antisovjetsko raspoloženje. Kao i ostale partijske zvaničnike, iznenadili su je štrajk i pobuna u lokalnoj fabrici, u kojima učestvuje i njena  ćerka. Kako situacija izmiče kontroli, Ljudmila započinje očajničku potragu za ćerkom u vreme policijskog časa, hapšenja i pokušaja vlasti da prikriju počinjeni zločin. Njenu nekadašnju neupitnu veru u partijsku liniju poljuljala je sve veća svest o ljudskom danku.
Trejler  FAF

2.  LETO 85 (SUMMER OF 85/ Été 85, 100′)  Francuska, Belgija 2020

Režija: François Ozon
Scenario: Aidan Chambers, François Ozon
Uloge: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge

Na obali Normandije, Aleksis provodi odmor u luksuznom odmaralištu. Iako bi za njegove godine bilo normalno da uživa u avanturama i vodenim sportovima, Aleksis je sa svojim najboljim drugom sklopio pakt prijateljstva – zakletvu za ceo život. Umesto da uživa u svojim pubertetskim željama, Aleksis mašta o smrti. Ipak, ovog leta će imati priliku da odraste i pronađe svoju prvu ljubav.
Trejler  MCF MegaCom Film  Merlinka festival / Bioskop

3. ZLO NE POSTOJI (THERE IS NO EVIL/ Sheytan vojud nadarad, 150′)  Iran 2020

Režija: Mohammad Rasoulof
Scenario: Mohammad Rasoulof
Uloge: Ehsan Mirhosseini, Shaghayegh Shourian, Kaveh Ahangar, Alireza Zareparast

Svakoj zemlji koja podržava smrtnu kaznu potrebni su ljudi koji će ubijati druge. Četiri muškarca dovedeni su pred nezamisliv ali jednostavan izbor. Bilo šta da odluče, to će ih posredno ili neposredno uništiti – njih same, veze sa drugima, i čitave njihove živote.
Trejler  FAF

 

 
4. JABUKE (APPLES/ Mila, 91′)  Grčka 2020

Režija: Christos Nikou
Scenario: Christos Nikou, Stavros Raptis
Uloge: Aris Servetalis, Sofia Georgovasili, Anna Kalaitzidou, Argiris Bakirtzis

 
Usred svetske pandemije koja uzrokuje iznenadnu amneziju, sredovečni Aris se našao uključen u program oporavka, osmišljen da pomogne pacijentima bez papira da izgrade novi identitet. Propisujući dnevne zadatke na kasetama, kako bi mogao da stvara nove uspomene i dokumentuje ih kamerom, Aris se vraća u uobičajeni život, upoznajući Anu, ženu koja se takođe oporavlja. Da li smo mi samo zbir slika koje sami sastavljamo i prikazujemo ili smo deo nečeg bogatijeg i dubljeg?
Trejler  FAF
5. O BESKONAČNOSTI (ABOUT ENDLESSESSOm det oändliga, 76′) Švedska, Norveška 2019
Režija: Roy Andersson
Scenario: Roy Andersson
Uloge: Martin Serner, Jessica Louthander, Tatiana Delaunay, Anders Hellström, Jan Eje Ferling

Osvrt na ljudski život u svoj njegovoj lepoti i surovosti, sjaju i banalnosti. Lutamo, poput snova, lagano vođeni našim pripovedačem – Šeherezadom. Nebitni trenuci poprimaju isti značaj kao i istorijski događaji: par lebdi iznad ratom razorenog Kelna; na putu za rođendansku proslavu otac zastaje kako bi ćerki vezao pertlu dok pada kiša; tinejdžerke plešu ispred kafića; poražena vojska maršira do logora. Istovremeno oda i žal, O bezbednosti predstavlja kaleidoskop svega večno ljudskog, beskonačnu priču o ranjivosti postojanja.
Trejler Five starts FEST/ Bioskop

6. ČASOVI PERSIJSKOG (PERSIAN LESSONS/ Persian lessons, 127′)  Belorusija, Nemačka 2020
Režija: Vadim Perelman
Scenario: Ilja Zofin, Wolfgang Kohlhaase
Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch, Alexander Beyer
 

Mladog Belgijanca Žila 1942. godine hapsi SS i zajedno s drugim Jevrejima deportuje u koncentracioni logor u Nemačku. Tamo Žil za dlaku izbegava smrt, kunući se da nije Jevrejin, nego Persijanac. Ali uskoro ponovo dolazi u opasnost. Oficir Koh, šef logorske kuhinje, sanja da nakon rata otvori restoran u Iranu i traži od Žila da ga nauči farsi. Žil na to mora da izmisli jezik koji ne zna, reč po reč. Kada neobičan odnos između njega i Koha počne da izaziva ljubomoru i sumnju, Žil postaje svestan toga da ga svaki pogrešan korak može razotkriti.
Trejler MCF MegaCom Film Bioskop

Marko Radojičić 
Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)