fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Da li je šećer opasniji nego so?

Lekari nas upozoravaju više od jednog veka da je so „opasna“, zbog rizika od visokog pritiska. 

Mnogi lekari još uvek insistiraju da njihovi pacijenti sa hipertenzijom smanje, ili čak eliminišu so iz ishrane. Nova saznanja više ne podržavaju ovu tvrdnju. Više istraživanja je potvrdilo da ograničavanje i izostavljanje soli iz ishrane, umesto da smanji, povećava rizik od nastanka fatalnih srčanih problema. 

Dodati šećeri su problem

Trebamo znati sledeće što nam istraživači ističu: problem su „dodati“ šećeri, koji se nalaze na primer u industriskoj hrani i zašećerenim napicima, a posebno fruktoza. Jedno od istraživanja je pokazalo da je čak 20 porcija celog voća dnevno bi značajno snizilo sistolni pritisak, uprkos tome što je to podrazumevalo unos fruktoze gotovo 200 grama. 
 Utvrđeno je, da se najveća količina soli u zapadnoj ishrani ljudi unose upravo preko prerađene hrane, koja je takođe i najveći izvor dodatog šećera. To je pokazalo da se konzumiranje preko 74 grama dodatne fruktoze dnevno za 77% povećava šansa da pritisak poraste i preko 160/100.

Šta zaključujemo?

Ako vam se kojim slučajem jede slatko, bolje da jedete više voća i povrća. Kolače, keksiće, zaslađene napitke i sl. bolje konzumirajte u umerenim količinama. Ako imate problema sa pritiskom ili porodičnu istoriju ove bolesti, bolje ostavite slatkiše samo za posebne prilike (druženja, proslave, izlaske), kada to teško možete da izbegnete. 

Prijatelji portala Pokazivač:

Fito čaj od divljeg bilja No 9 (Kontrola ugljenih hidrata)Fito čaj od divljeg bilja № 9 (Kontrola ugljenih hidrata)
# 500589     30 filter kesica    
Biljna mešavina na bazi korena čička i trave Medicágo olakšava izbacivanje proizvoda razmene ugljenih hidrata. Čaj s blagim izbalansiranim ukusom će posebno odgovarati onima koji kontrolišu unos slatkiša.
Neutralna biljna mešavina na bazi korena čička, trave Medicágo, belog pasulja i izdanaka borovnice podstiče čišćenje organizma od proizvoda razmene ugljenih hidrata. Čaj blagog izbalansiranog ukusa će posebno odgovarati onima koji vode računa o nivou glukoze u krvi i kontrolišu unos slatkiša.
Koren čička podstiče normalizovanje nivoa šećera u krvi i izbacivanje toksina, podstiče pankreas da sintetiše neophodne fermente.
Trava Medicágo podstiče smanjenje nivoa šećera i holesterola u krvi i normalizuje procese razmene, povoljno utiče na stanje pankreasa.
Beli pasulj ima protivupalna svojstva i pozitivno utiče na razmenu materija.
Izdanci borovnice podstiču normalizovanje razmene ugljenih hidrata i povoljno utiču na varenje.
Podržite zdravlje pomoću šolje aromatičnog čaja!
Primena
1. Jednu filter kesicu preliti sa 200 ml ključale vode.
2. Pustiti da odstoji 10-15 minuta.
3. Piti tokom jela.
Za sve informacije o proizvodima Sibirskog zdravlja kontaktirajte me na broj: 0641291334 NAŠE MALO VREDI MNOGO #EmaSibirskozdravlje  www.facebook.com/emasibirskozdravlje

 

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.