fbpx
spot_img

Najbolji pozorišni glumci u 2016-2017. sezoni

Većina najvećih glumaca današnjice, pored uspeha na filmu i televiziji, dosta pažnje posvećuju i radu u pozorištu. Interakcija sa publikom je poseban odnos koji se nagrađuje aplauzom i ovacijama na kraju, a često i u toku svake predstave. Mislim da nema većeg zadovoljstva za jednog glumca kada to zasluži i to doživi na daskama koje život znače. Na osnovu predstava koje su se mogle pogledati u pozorišnoj sezoni iza nas, na repertoarima pozorišta i gostovanja, sastavljena je lista TOP 10 pozorišnih glumaca koji su svojim ulogama obeležili proteklu pozorišnu sezonu. Neki od kriterijuma su subjektivna ocena glume, osvojene nagrade, gostovanja, zastupljenost na repertoarima i premijerne predstave ove sezone. Navedene su i aktuelne predstave koje se mogu pogledati kod nas i u regionu. Nadam se da će pozorišne kuće angažmanom najboljih glumaca doprineti veći renome i gledanost predstava. Na listi su se našli glumci sa najmanje pet odgledanih aktuelnih predstava.

Predrag Edus, foto: Marko Đoković / RAS


Prema oceni bloga, najbolji pozorišni glumac za sezonu 2016/2017 je Predrag Ejdus. Jedan je od najangažovanijih i najpoznatijih naših pozorišnih, filmskih i TV glumaca svih vremenaRodio se 1947. godine u Beogradu, gde je diplomirao glumu 1972. godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju, u klasi profesora Milenka Maričića. Bio član amaterskog pozorišta Dadov od 1962. do 1968. godine, a član Drame NP-a u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja 1972, i tu je ostao do 1993, kada je sa Svetlanom Bojković i Predragom – Mikijem Manojlovićem otišao iz Narodnog pozorišta (u znak protesta zbog dolaska Aleksandra Berčeka na mesto upravnika pozorišta). Pre toga bio je v. d. direktora Drame NP-a. U JDP je prešao 1993, a od 2001. je profesor glume na Akademiji umetnosti BK. Bio je i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije od 1985. do 1989. godine. U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije – u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj i Švajcarskoj je odigrao je preko 150 dramskih uloga. Snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog, Fausta i dr. Oženjen je Milicom Ejdus, arhitektom i scenografom. Imaju kćer Vanju (glumicu), i sina Filipa. Iako je sarađivao sa skoro svim velikim rediteljskim imenima, svakako se posebno izdvaja saradnja sa Egonom Savinom, sa kojim je možda i najviše radio poslednjih decenija, a od trenutno 17 na repertoaru, 5 su u njegovoj režiji.

Predrag Ejdus, Ivanov, Narodno pozorište Beograd

Iako je na pragu osme decenije života, trenutno je najangažovaniji glumac u zemlji sa 17 aktuelnih uloga. Prethodne sezone je ostavio četiri sjajne dramske uloge. Domaća publika ga je premijerno gledala u beogradskim predstavama: Ivanov (NP, u režiji Tanje Mandić Rigonat), Tako je (kako vam se čini) (JDP, u režiji Jagoša Markovića) i Hor Bečkih dečaka (Teatar Carte Blanche, u režiji  Irfana Mensura), a publika u regionu na festivalima dubrovačke letnje igre i Budva grad teatar sa velikom predstavom Gospoda Glembajevi u režiji Zlatka Svibena. Uz nekoliko pozorišnih nagrada u zemlji i regionu prošle sezone zasluženo dobija epitet najboljeg pozorišnog glumca u protekloj pozorišnoj sezoni kod nas. I šta reći za njegovu glumu, on je svakako naš bard glumišta koji iza sebe ima skoro 50 godina profesionalnog rada u pozorištu. Igra veoma karakterne uloge najvećih svetskih i domaćih klasika. Ostaje da mu poželimo da ga zdravlje što duže posluži i da i dalje oduševljava publiku svojom glumom.

Predrag Ejdus, Gospoda Glembajevi, Dubrovačke letnje igre


Izbor predstava:
Predstave u Narodnom Pozorištu (izbor)Kandida, Suđenje gospođi Bovari, Smrt trgovačkog putnika, Mizantrop, Armagedon ili druga smrt, Kako vam drago, Lenjin,Staljin,Trocki, Memorandum, Valpone, Sveti đavo Raspućin, Braća Karamazovi, Večiti mladoženja, Ujka Vanja, Apis, Pokojnik, Je li bilo kneževe večere, Napoleon I, Tartif, Govorna mana, Pokondirena tikva, Demon, Faust I, Faust II, Pokojnik i dr.
Uloge u drugim pozorištima (izbor)Zločin i kazna(Bitef teatar), Lolita (Bitef teatar), Boris Godunov(Atelje 212), U poseti gospodinu Grinu (Atelje 212), Oblomov (Crnogorsko narodno pozorište), Klopka (SNP Novi Sad), Gospoda Glembajevi (SNP Novi Sad), Baš bunar (Zvezdara teatar), Mein Kampf (JDP), Tamna je noć (Kult teatar), Supermarket (JDP), Skup (JDP), Amadeus (BDP), Ujkin san (SNP Novi Sad)

Predrag Ejdus, Tako je (ako vam se čini), JDP (foto: Nenad Petrović)

FILM (izbor): Polenov prah, Snovi, život i smrt Filipa Filipovića, Visoki napon, Poslednjik rug u Monci, Seks, partijski neprijatelj No 1, Mala, Tango argentino, Uvod u drugi život, Pun mesec nad Beogradom, Vukovar, jedna priča, Tamna je noć, Ubistvo s predumišljajem, Zona Zamfirova, Pljačka Trećeg rajha, Jesen stiže, Dunjo moja i dr. 

TV SERIJE (izbor)Povratak otpisanih, Nepokoreni grad, Sedam sekretara SKOJ – a, Brisani prostor, Vuk Karadžić, Zaboravljeni, Otvorena vrata, Lisice, Kućica na drvetu, Bela lađa, Ono naše što nekad bejaše, Ulica lipa, Miris kiše na Balkanu

NAGRADE  u pozorištu (izbor):
Zlatni lovorov vijenac u Sarajevu na Festivalu jugoslovenskog teatra, Statueta Ćuran u Jagodini, Zlatni smijeh na Danima satire u Zagrebu, Zlatna kolajna na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, Dve Sterijine nagrade, Oktobarska nagrada grada Beograda, Četiri godišnje nagrade Narodnog pozorišta, dve godišnje nagrade JDP – a, Nagrada na Borinim pozorišnim danima u Vranju, Nagrada Milivoje Živanović na Glumačkim svečanostima u Požarevcu, nagrada Raša Plaović, nagrada Ardalion u Užicu, nagrada za glumačka ostvarenja na festivalu Vršačka jesen, statueta Joakim Vujić za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, gran pri Tatjana Lukjanova, nagrada grada Beograda za životno delo Zlatni beočug, Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru na Nušićevim danima u Smederevu, nagrada za životno delo Dobričin prsten, nagrada za najboljeg glumca na festivalu Vršačka pozorišna jesen, nagrada stručnog žirija na festivalu Pozorišno proleće u Šapcu, nagrada Veljko Maričić za najbolju epizodnu ulogu na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.

TOP 10 najboljih pozorišnih glumaca u 2016-2017. sezoni:

Foto: Anđela Grozdanić

1.  PREDRAG EJDUS (1947, Beograd)
(pozicija prethodne sezone: 6)

17 predstava u 6 pozorišta, 4 premijerne:

NP Beograd: HENRI VI, KIR JANJA, ČUDO U ŠARGANU, RODOLJUPCI, IVANOV;
JDP Beograd: MLETAČKI TRGOVAC, TAKO JE MORALO BITI, UNOSNO MESTO,TAKO JE (AKO VAM SE ČINI);
Madlenianum Beograd: MALE TAJNE, KAZANOVA PROTIV DON ŽUANA;
BDP Beograd: DELIRIJUM TREMENS, PALILULSKI ROMAN;
Teatar Carte Blanche Beograd: HOR BEČKIH DEČAKA;
Nezavisna produkcija: HIPERTENZIJA;
Nezavisna produkcija: ČEHOV JE TOLSTOJU REKAO ZBOGOM;
DUBROVNIK: GOSPODA GLEMBAJEVI;

Diplomirao glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića. Član Drame NP u Beogradu postao je odmah nakon diplomiranja. 1993. godine je napustio NP i postao član JDP-a. Od 2006. godine ponovo postaje glumac Narodnog pozorišta, gde je i danas glumi kao prvak drame (u penziji od 2013). Na funkciji upravnika NP u Beogradu bio od 2007. do 2009. godine. Dobitnik tri Sterijine nagrade i laureat Dobračinog prstena i Joakima Vujića. Prethodne sezone je imao tri premijerne predstave, dve u Beogradu u jednu u Dubrovniku (Dubrovačke letnje igre). Gluma u predstavi Ivanov je ocenjena od strane bloga kao jedna od pet najboljih sporednih muških uloga u Beogradu protekle sezone. Za istu predstavu je dobio nagrade na festivalu malih scena u Rijeci i na festivalu u Šapcu za epizodnu ulogu.

Foto: Petar Dimitrijević / RAS

2. LJUBOMIR BANDOVIĆ (1976, Berane)
(pozicija prethodne sezone: 1)

14 predstava u 6 pozorišta, 3 premijerne:

JDP Beograd: NIJE SMRT BICIKLO, ZAPISI IZ PODZEMLJA, ZLOČIN I KAZNA;
NP Beograd: VELIKA DRAMA, ŽENIDBA, DERVIŠ I SMRT, CARSTVO MRAKA;
BDP Beograd: ĆEIF, ELING;
Zvezdara Teatar Beograd: ČORBA OD KANARINCA, KLAUSTROFOBIČNA KOMEDIJA, HIPNOZA JEDNE LJUBAVI;
Akademija 28 Beograd/ Carte Blanche: KONTRAŠ;
Kolarac Beograd: NAJGORE NAJBOLJE VREME;

Završio je glumu na FDU u Beogradu u klasi profesora Vlade Jeftovića. Član je JDP-a od 2000. godine. Glumac sezone 2015-2016. prema oceni bloga. Prethodne sezone je imao tri pozorišne premijere u Beogradu.


3.  MILOŠ ĐORĐEVIĆ (1976, Kragujevac)
(pozicija prethodne sezone: /)
11 predstava u 4 pozorišta, 5 premijernih:
NP Beograd: VAŽNO JE ZVATI SE ERNEST, BIZARNO, NA DNU, SIRANO, RIČARD TREĆISUMNJIVO LICE;
Akademija 28 Beograd: BRAČNI PREVRTLJIVCI, UDAJ SE MUŠKI;
Zvezdara Teatar Beograd: SOKIN I BOSNA;
Carte Blanche teatar Beograd: BRAČNI PREVRTLJIVCI, POMAHNITALIPOGREŠAN BROJ;

Diplomirao glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Petra Banićevića. Od 2000. do 2003. godine bio stalni član NP u Subotici, Od 2013. stalni član NP u Beogradu. Prethodne sezone je imao pet pozorišnih premijera u Beogradu. Gluma u predstavi Udaj se muški je nagrađena Zlatnim ćuranom na danima komedije u Jagodini, ali i od strane bloga kao jedna od pet najboljih glavnih muških uloga u Beogradu protekle sezone.

4.  BOJAN ŽIROVIĆ (1971, Zrenjanin)

 (pozicija prethodne sezone: /)
13 predstava u 5 pozorišta, 5 premijernih:
Atelje 212 Beograd: ČEKAONICA, REVIZOR, SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU, DAR-MAR, KAZIMIR I KAROLINA, PIJANI, DECA RADOSTI;
BDP Beograd: ROSMERSHOLMTERORIZAMTOTOVI;
NP Beograd: RIČARD TREĆI;
Madlenianum Beograd: LOLITA;
Zvezdara Teatar Beograd: VEČERA BUDALA;
Glumu je diplomirao na FDU u Beogradu, u klasi profesora Arsenija Jovanovića 1994. godine i od tada je stalni član Pozorišta Ateljea 212. Dobitnik je Sterijine nagrade. Prethodne sezone je imao pet pozorišnih premijera u Beogradu. Gluma u predstavi Deca radosti je ocenjena od strane bloga kao jedna od pet najboljih sporednih muških uloga u Beogradu protekle sezone.
5. NEBOJŠA DUGALIĆ (1970, Kraljevo)
(pozicija prethodne sezone: 2)
10 predstava u 6 pozorišta, 2 premijerne:
NP Beograd: DAMA S KAMELIJAMA, RIČARD TREĆI;
Madlenianum Beograd: ISPOVESTI DMITRIJA KARAMAZOVA, MILANKOVIĆ, JADNICI;
Pozorište na terazijama Beograd: PRODUCENTI, ZONA ZAMFIROVA;

JDP Beograd: TAKO JE MORALO BITI;

Zvezdara Teatar: GOZBA;
CZK Tivat: KOŠTANA (skinuta sa repertoara);
Diplomirao je na FDU u Beogradu 1994. godine u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Od 1998. godine je šef klase glume na FDU u Beogradu. Stalni je član i prvak drame NP u Beogradu. Glumac sezone 2013-2014. prema oceni bloga. Prethodne sezone je imao dve pozorišne premijere u Beogradu.


6. GORAN JEVTIĆ (1978, Mladenovac)

(pozicija prethodne sezone: 8)
11 predstava u 5 pozorišta, 2 premijerne:
JDP Beograd: MLETAČKI TRGOVAC, HISTERIJA;
NP Beograd: ZLI DUSI, SIRANO;
Boško Buha: IZA KULISA, KRČMARICA MIRANDOLINA, GOSPOĐA MINISTARKA, 39 STEPENIKA;
Bitef Teatar: LENI;
UK VukILUZIJE;
Dev9t festival: KRALJ IBI;
Diplomirao glumu na FDU u Beogradu 2001. godine u klasi prof. Biljane Mašić. Prethodne sezone je imao dve pozorišne premijere u Beogradu.
7. VOJISLAV BRAJOVIĆ (1949, Beograd)
(pozicija prethodne sezone: 3)
7 predstava u 3 pozorišta, 1 premijerna:
JDP Beograd: NIJE SMRT BICIKLO, SKAKAVCI, MLETAČKI TRGOVAC, GOSPOĐICA, DON ŽUAN;
Atelje 212 Beograd: EGZIBICIONISTA;

Zvezdara Teatar Beograd: VOZ;

Član JDP-a od 1969. do kraja 2012. godine. Dobitnik nagrade Dobričin prsten. Prethodne sezone imao jednu premijernu predstavu u Beogradu.

8. SAŠA TORLAKOVIČ (1965, Jagodina)
(pozicija prethodne sezone: 9)
12 predstava u 2 pozorišta, 2 premijerne:NP Sombor: SUMNJIVO LICE, SESTRE KARAMAZOVEPREDSTAVA HAMLETA U SELU MRĐUŠA DONJAČAROBNJAK, GOSPOĐA OLGA, DOKTOR NUŠIC, JULIJE CEZAR, MNOGO VIKE NI OKO ČEGA, JASTUČKOGOGOLAND (gostovanje), MAESTRO;
Šabačko pozorište: RUBIŠTE;

 

Akademiju umetnosti je završio u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše. Član je ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 1989. godine. Dobitnik Sterijine nagrade. Pretodne sezone imao dve premijere u Somboru i Šapcu.

9.  BORIS ISAKOVIĆ (1966, Novi Sad)
(pozicija prethodne sezone: /)
5 predstava u 3 pozorišta, 3 premijerne:
JDP Beograd: SKAKAVCI, TARTIF, POD ŽRVNJEM;
Bitef Teatar Beograd: NOVO DOBA;
Radionica integracije: KOS;

Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Bore Draškovića, 1992. godine. U angažmanu Drame SNP-a od 1995. do 1998. godine i direktor drame SNP-a u sezoni 2001/2002. Profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je tri Sterijine nagrade. Prethodne sezone imao tri premijerne predstave u Beogradu. Gluma u predstavi Novo doba je ocenjena od strane bloga kao jedna od pet najboljih muških uloga u Beogradu protekle sezone.

10. PAVLE JERINIĆ (1986, Beograd)
(pozicija prethodne sezone: /)

13 predstava u 3 pozorišta, 5 premijernih:

NP Beograd: HENRI VI, ŽENIDBA, USPAVANKA ZA VUKA NIČIJEG, MAJKA HRABROST I NJENA DECA, PUT U DAMASK, BELA KAFA, RODOLJUPCI, ELEKTRA, RIČARD TREĆI, SUMNJIVO LICE;
BDP Beograd: KLJUČEVI OD LERAHA;
UK VukDEMON I PROROK;
Trupa Ludum Ludum: IZUJ SE;

Glumu je diplomirao na FDU u Beogradu u klasi profesorke Biljane Mašić 2009. godine. Stalni je član NP u Beogradu. Prošle sezone je imao pet pozorišnih premijera u Beogradu.

Najbolji pozorišni glumci u 2016-2017. sezoni by Belgrade Edt Culture blog:
1. PREDRAG EJDUS (1947, Beograd)
2. LJUBOMIR BANDOVIĆ (1976, Berane)
3. MILOŠ ĐORĐEVIĆ (1976, Kragujevac)
4. BOJAN ŽIROVIĆ (1971, Zrenjanin)
5. NEBOJŠA DUGALIĆ (1970, Kraljevo)
6. GORAN JEVTIĆ (1978, Mladenovac)
7. VOJISLAV BRAJOVIĆ (1949, Beograd)
8. SAŠA TORLAKOVIČ (1965, Jagodina)
9. BORIS ISAKOVIĆ (1966, Novi Sad)
10. PAVLE JERINIĆ (1986, Beograd)

 

Najbolji mladi glumac

Aleksandar Meda Jovanović (Beograd, 1989)

Glumu završio na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu u klasi profesora Svetozara Cvetkovića i rediteljke Ljiljane Todorović. Član je grupe Belgrade Thetare Lab pod vodjstvom istaknutog italijanskog pedagoga i glumca Djanluke Barbadorija. Samostalni je umetnik, nije član nijednog pozorišta.

Aktuelne predstave: OTVORENA VEZA (2017, Dj. Barbadori, Narodno pozorište u Beogradu), PROSIDBA (2017, M. Lipkovski-Barna, Dorćolsko narodno pozorište), SESTRE BRAĆE BARUH (2017, Filip Gajić, Dorćolsko narodno pozorište), ŽENSKI ORKESTAR (2017, M. Likovski-Barna, Dom omladine), UDAJ SE MUŠKI (2016, M. Lipkovski-Barna, Akademija 28), SUMNJIVO LICE (2016, V. Arsić, Mikser haus), ODLAZNI TERMINAL (2015, T. Puharić, UK Vuk Stefanović Karadžić), CRVENA-SAMOUBISTVO NACIJE (2015, V. Arsić, Bitef teatar)

Marko Radojičić http://bgedtculture.blogspot.rs/
Rođen u Čačku 1982. godine. Inženjer telekomunikacionog saobraćaja. Ljubitelj i pratilac kulturnih dešavanja. Pokrenuo blog o kulturi, Belgrade Edt Culture, u cilju njene popularizacije. Svojim pisanjem želi da promoviše književnost, pozorište, film, izložbe, muziku i igru. Živi i radi u Beogradu. Član UNS-a i međunarodnog udruženja novinara (International Federation of Journalists)