fbpx
spot_img

Najstariji Zlatiborac napunio je 101 godinu

Da je Zlatibor planina zdravlja i dugovečnosti dokazuje život najstarijeg Zlatiborca, Panta Vraneševića iz sela Šainovci, koji je proslavio 101. rođendan.

“Rođen pred sam kraj Prvog svetskog rata, Panto dobro pamti minula vremena. Seća se davnih dana kada Zlatibor nije bio ni nalik današnjem modernom turističkom centru. Priča o vremenu kada Zlatibor nije imao ni jezero, svega par zidanih objekata u kome su odsedali bogati gosti. Seća se i turističkog uspona Ribnice i Palisada, drvenih letnjikovaca i po koje gostionice, koje su noću osvetljavale petrolejke”, prenosi Glas zapadne Srbije.

Najbolji je živi čuvar tradicije jer se u životu bavio različitim zanatima. Odrastao u šesnaestočlanoj porodici, nasledivši porodično imanje celog života bavio se poljoprivredom, a bio je i katrandžija, aščija, pintor, kiridžija i gotovo sedam i po decenija dobar suprug i otac troje dece.

Sada ima petoro unuka i devet praunuka i uvek isti recept za dugovečnost: umerenost u svemu. Kaže i da je njegovoj dugovečnosti doprineo i život na obroncima Zlatibora, dobar vazduh i zdrava hrana.

Izvor: kurir.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.