fbpx
spot_img

Napravite sami domaći pelinkovac, zlata vredan lek

Pelinkovac je svima dobro poznat aperitiv, ali nisu svi upućeni i u njegova izuzetna lekovita svojstva.

Biljka pelin na prvi pogled zapravo je neprivlačna, ali vrlo aromatična i zdrava. Ima poseban aromatičan miris i izrazito gorak ukus listova, što dolazi od kristalne supstance apsintin koja nije otrovna. Zbog apsintina se pelin upotrebljava kao lek. Drugi sastojak pelena je etarsko ulje, ljuta i otrovna tečnost.

Dugovečna je zeljasta, vrlo razgranata biljka, visoka 0,5 do 1,5 m, koja raste kao korov po poljima, međama… Cela biljka je obrasla mekim svilastim dlačicama, zbog čega izgleda srebrnasto zelena. Cveta u leto.

Od pamtiveka drevni narodi koristili su ovu biljku za lečenje mnogih oboljenja. U narodnoj medicini upotrebljava se za izazivanje apetita, poboljšanje varenja, protiv gasova i bolova u stomaku. U narodu se upotrebljava još protiv crevnih parazita, zapaljenja sluznice i kože, za stabilizovanje menstruacije, protiv šećerne bolesti, za jačanje organizma, protiv groznice, padavice…

Pelin, kao i sve druge gorke biljke, treba uzimati samo pre jela.

Od biljke pelin mogu se praviti i čaj i vino. No, najčešće se konzumira dobro poznati pelinkovac. Evo jednostavnog recepta za ovaj zdrav aperitiv!

Mera za 3 litre likera:

1 kilogram šećera
4 grančice pelina, dužine 10-12 cm
1/2 litre vode
3 litre rakije

Priprema: Karamelisati šećer i sitno naseckane 3 grančice pelina da dobije zlatastu boju. Kad se istopi šećer u to dodati 1/2 litre vrele vode i vratiti na ringlu da proključa još 5 minuta uz mešanje. Skinuti sa vatre i naseckati sitno još jednu grančicu pelina. Kad se dobro ohladi pomešati sa 3 litre rakije i ostaviti 5 dana u staklenim flašama. Posle toga procediti i sipati u flaše . Pelinkovac je gotov. Što duže stoji sve je bolji.

Izvor: Opanak, kuvaricaveca.blogspot

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.